Krachttraining

Column Jolanda Abma van der Zwaag

Vandaag wil ik een vooroordeel uit de wereld helpen ten aanzien van krachtsport. Geen sport voor vrouwen is het imago. Wanneer je krachttraining zegt denk je snel aan bodybuilding en gespierde mannen. Dat is niet zo raar, vaak zijn het mannen die professioneel met krachtsport bezig zijn. Wat je moet weten is dat deze mannen, en ook vrouwen eten en trainen dagelijks volgens strak schema.

Waarom ga jij sporten?

 • Je wilt je fitter voelen
 • Afvallen, gezonder worden
 • Conditie opbouwen
 • Strakker in je vel zitten

kettlebell

Ga je regelmatig trainen, merk je dat je meer energie krijgt en beter slaapt. Met fitness en cardio training bereik je dit. Doe je alleen cardio training, bouw je conditie op. Krachttraining helpt om strakker in je vel te komen, en erg effectief als je wilt afvallen. Waarom is krachttraining effectief? Spieren geven een strakker uiterlijk, het lichaam is het vet aan het verbranden en geen spieren.  Spieren verbruiken energie, vet helaas niet.

Val je te snel af verlies je veel vocht en spiermassa. Bij te streng lijnen gaat het lichaam in de spaarstand staan. Dit houdt in dat je lichaam steeds minder energie nodig heeft, met als gevolg dat je nog minder moet eten om nog af te vallen. Het wordt dus steeds moeilijker om nog af te vallen.

Gezond eten en een goed eetpatroon ontwikkelen is de juiste manier om op gewicht te komen en te blijven. De spiermassa wordt behouden. Spieren gebruiken zelfs  in rust energie las je net al.  Bewegen en krachttraining is een goede manier op spieren te behouden en om een goede vetverdeling te krijgen.  Door het trainen van je spieren verhoog je je stofwisseling. Geen spaarstand, wel zwaarder op de weegschaal? Ja, het waar dat spieren zwaarder zijn dan vet. Het getal is niet belangrijk, de samenstelling van je lichaam is een stuk waardevoller. Vraag begeleiding om je doel te helpen behalen. Een goed trainingsschema en voedingsschema zijn onmisbaar voor een goede lijn.

Met een vriendelijke groet,

Gewichtsconsulente Jolanda

Biografie Jolanda Abma van der Zwaag

Voor een Goede lijn
praktijk voor gewichtsbeheersing en voedingsadvies
Vicarystrjitte 4
8731 BZ WOMMELS
Mobiel 06 1220 3611
www.vooreengoedelijn.nl

4 Reacties

 1. Hallo An,
  Zeker kan dit, het meest handig om dit telefonisch af te stemmen. De Friesland zorgverzekeraar vergoed de consulten wel, valt onder de noemer ‘curcus voor voedingsadviezen’. We spreken elkaar snel Groet Jolanda

 2. Hallo Jolanda ik heb nog een weegmoment te goed, maar is het mogelijk dat we een afspraak kunnen maken op de sportschool in Sneek om het daar uit te voeren? De rekening had ik op gestuurd naar De Friesland, maar deze wil hem niet vergoeden omdat jij geen diatiste bent is hier nog iets aan te doen? In afwachting van je bericht vriendelijke groet, An Bakker.

 3. Ik train al jaren op de manier die in deze column wordt beschreven, en het werkt inderdaad. Vrag bij voorkeur om begeleiding in de sportschool. Doe meerdere herhalingen met minder gewicht voor een goed resultaat.

  Ik train voornamelijk mij. Buik en borst spieren en heb hier veel baat bij, het wordt op de korte, maar zeker op de langere termijn allemaal strakker, en het kost je eigenlijk bijna geen moeite.

  Girl power! ;)

  Kim

 4. Prima verhaal en klopt als een bus! En, dames…. je wordt echt niet zomaar een bodybuildster hoor! Dus daar hoef je niet bang voor te zijn ;-)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in