Zo krijg je inzicht in je eetpatroon

Tips voor een voedingsdagboek

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een voedingsdagboek. Misschien heb je er zelfs wel eens een bij moeten houden voor bijvoorbeeld de diëtist. De kans is aanwezig dat je nu denkt: ‘Wat is het nut van een voedingsdagboek?’ Ik hoop dat ik je na het lezen van deze column enthousiast heb gemaakt over het nut ervan.

Wat is een voedingsdagboek?

Een voedingsdagboek kan je vergelijken met een dagboek waarin je opschrijft wat je allemaal hebt meegemaakt en welke blunders je vandaag weer hebt begaan. Alleen schrijf je in een voedingsdagboek vooral wat je allemaal hebt gegeten en gedronken. Uiteraard schrijf je dit zo eerlijk mogelijk op, dus ja..ook die blunder(s). In dit geval kan dat bijvoorbeeld een pak koekjes zijn waar je niet vanaf kon blijven. In een voedingsdagboek hou je dus zo nauwkeurig mogelijk bij wat je allemaal op hebt. Dit betekent dat je ook de juiste hoeveelheden erbij schrijft. Hiernaast is het verstandig om ook de tijdstippen waarop je hebt gegeten en gedronken erbij te schrijven. Vergeet ook niet een kolommetje vrij te houden om in te schrijven hoeveel je die dag hebt bewogen en wat je stemming was. Al deze informatie kan je later terugkijken en wellicht kom je tot schokkende inzichten.

Waarom een voedingsdagboek bijhouden?

Een voedingsdagboek bijhouden is essentieel voor een goed inzicht in je eetpatroon. Dit is de reden dat diëtisten vaak vragen om enkele dagen een voedingsdagboek bij te houden.
Een voedingsdagboek kan confronterend zijn, maar dat is juist de bedoeling! Je wilt immers weten of je voldoende, gezond en gevarieerd eet. Als dit niet het geval is, zal je voedingsdagboek je dit duidelijk vertellen. Vaak denken we namelijk dat we best gezond en gevarieerd eten. Als we echter alle voeding van een dag op een rijtje zetten, kan dit behoorlijk tegenvallen. Een voedingsdagboek vul je eerlijk in. Dit betekent dat je toch echt moet tellen hoeveel dropjes of snoepjes je tussendoor eet. Nu dacht je misschien dat dit er maar 5 waren, maar blijken dit er wel 12 te zijn! En eigenlijk drink je niet 1 wijntje, maar 2! Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je af en toe snoepen en wijn drinken. Het gaat er echter om hoeveel je denkt dat je eet. Kortom, een voedingsdagboek liegt niet, als jij ook eerlijk bent.

Wat zegt jouw voedingsdagboek?

Heb je enkele dagen een voedingsdagboek bijgehouden en wil je weten wat jouw voedingsdagboek je vertelt? Let dan onder andere op de volgende punten:

  • Zijn er momenten waarop je erg veel eet/snoept of juist heel weinig? Kijk dan wat jouw stemming op dat moment was. Misschien ben je een emotionele eter en zorgt een bepaalde emotie ervoor dat je meer of juist minder gaat eten.
  • Let ook eens goed op de tijden waarop je eet. Ontbijt je bijvoorbeeld al heel vroeg waardoor je later in de ochtend gaat snoepen of eet je de avondmaaltijd pas om acht uur waardoor je rond vijven gaat snacken? Probeer de tijden waarop je eet dan om te gooien. Neem je avondmaaltijd om vijf uur als je trek krijgt en neem om acht uur een tussendoortje. Zo voorkom je onnodig snacken.
  • Kijk eerlijk naar de hoeveelheid beweging die je krijgt. Is dit wel voldoende? Zeker als je je gewicht maar moeilijk onder controle krijgt, is beweging heel belangrijk. Heb je een intensieve work-out gehad, dan mag je natuurlijk gerust iets meer eten. Let er dus op of er een evenwicht is tussen je voeding en beweging.
  • Eet je wel gezond? Krijg je bijvoorbeeld voldoende groente en fruit binnen of wil je je appeltje nog wel eens vergeten? Let er ook op dat je bijvoorbeeld niet bij elke maaltijd een saus gebruikt of dat je vaker wit brood eet dan eigenlijk je bedoeling was. Je begrijpt vast wel wat ik bedoel: kijk gewoon eens kritisch naar je eigen eetpatroon.

Tips voor het bijhouden van een voedingsdagboek

Dan nu nog een aantal tips om je goed op weg te helpen:

  • Gebruik een schriftje voor het bijhouden van je voedingsdagboek. Een schrift kan je gemakkelijk overal mee naar toe nemen, waardoor je alles direct op kunt schrijven.
  • Schrijf zowel van doordeweekse- als van weekenddagen op wat je allemaal hebt gegeten en gedronken. Zie je een groot verschil? Misschien moet je het net even iets rustiger aan doen in het weekend.
  • Af en toe kan een keukenweegschaal heel handig zijn. Neem je bijvoorbeeld een in jouw ogen klein puntje appeltaart, weeg hem dan eens. Zoek vervolgens op internet op hoeveel energie een punt appeltaart bevat (per 100 gram). Dat ‘kleine’ puntje taart valt misschien toch wel tegen.
  • Schrijf alles eerlijk en precies op. Vergeet bijvoorbeeld niet de suiker in je thee en de boter op je brood. Ook sauzen worden al snel vergeten. Vermeld ook duidelijk welk soort je gebruikt, bijvoorbeeld volkoren knäckebröd, magere melk en 48+ kaas. Weet je niet precies hoeveel je gebruikt, leg het voedingsmiddel dan even op de keukenweegschaal.
  • Vermeld bijzonderheden in de kolom waar je ook je stemming in vermeld. Zet hier bijvoorbeeld in wanneer je niet helemaal lekker bent die dag of wanneer je uit eten gaat.

Een diëtist kan je nog veel meer vertellen over jouw voedingsdagboek. Zo kan deze bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel vitaminen of voedingsvezels je binnenkrijgt. Ook kan een diëtist met behulp van enkele gegevens berekenen hoeveel energie je nodig hebt en aan de hand van jouw voedingsdagboek een uitgebreid advies en/of (week)menu geven aangepast aan jouw leefstijl en -gewoonten.

Vragen en Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen? Die hoor ik graag!
En neem ook eens een kijkje op de website van mijn online diëtistenpraktijk: www.dieetenzo.nl

gerlinde

2 Reacties

  1. Nou een voedingsdagboek invullen vond ik meer een eyeopener als confronterend.
    Ik kan mij wel voorstellen dat het confronterend is, zeker als je tot de ontdekking komt wat er allemaal gegeten wordt.
    Maar wat dan weer wel leuk is dat je voedingsadvies gemaakt wordt aan de hand van je dagboek.
    Het voordeel dan is dat er in het advies geen voedingsmiddelen zitten die je niet lust.
    Je krijgt dat voor geschreven wat je lust en daardoor ga je geen dingen missen. Want dit kan je in de verleiding brengen om het voor één keer toch maar te nemen. En die ene keer wordt nog een keer en dan weet je het wel.
    En zo in 10 weken toch 5 kilo afgevallen zonder dat je problemen gaat ervaren.

    • Bedankt Kees voor uw positieve reactie!
      Een voedingsdagboek is inderdaad ook een heel handig hulpmiddel voor een diëtist, om aan de hand hiervan een voedingsadvies en/of weekmenu op te stellen voor de cliënt.
      En, zoals u zegt, het weekmenu bevat dan ook (lekkere) voedingsmiddelen die de cliënt graag eet.
      De belangrijkste redenen waarom ik graag werk met een voedingsdagboek!

      Gerlinde Holster
      Diëtiste

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in