Kruidvat Shakes en Maaltijdvervangers

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn onverminderd populair. Dit komt niet alleen omdat de maaltijdvervangers erg voordelig zijn, maar ook omdat Kruidvat de grootste drogisterijketen van Nederland is. Hierdoor zijn de producten makkelijk verkrijgbaar. Betekent populair ook goed? In deze review lees je alles over de maaltijdvervangers van Kruidvat.

Wat is de Kruidvat maaltijdvervanger?

Het assortiment van de Kruidvat shakes bestaat uit zes verschillende maaltijdshakes. Er zijn vier verschillende smaken in de ‘reguliere lijn’, te weten banaan, aardbei, vanille en chocola. Daarnaast zijn er nog twee smaken in de lijn ‘eiwitrijk’. Dit zijn vanille room en café latte. De reguliere eiwitshakes bevatten ongeveer tien tot twaalf gram eiwitten per maaltijd.

De Kruidvat Shakes is eenvoudig te bereiden. Je kunt simpelweg de voorgeschreven hoeveelheid maaltijdvervanger toevoegen aan 250 ml magere melk of yoghurt. Vervolgen schud je of roer je het product.

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn alleen te koop bij de gelijknamige drogisterijketen. Het is niet mogelijk om de producten elders te kopen.

Kruidvat Shakes Gratis Testen

Omdat ik graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Voor Kruidvat Shakes ben ik op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

Er zijn nog 42 plaatsen beschikbaar

 1. Geef middels een reactie aan waarom jij Kruidvat Shakes graag wil testen;
 2. We sturen het product gratis naar je toe;
 3. Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
 4. Je vult het evaluatieformulier in.

Voor wie is de Kruidvat maaltijdvervanger geschikt?

De meeste mensen kunnen maaltijdvervangers zonder problemen gebruiken. Alleen als je veel suiker in maaltijdvervangers van Kruidvat zit, is dit product niet zo’n goede keus voor mensen die last hebben van diabetes.

Houd er rekening mee dat de smaak café latte ook daadwerkelijk koffie bevat. Dit kan een reden zijn om deze smaak te mijden, bijvoorbeeld als je van je dokter een aanwijzing hebt gekregen om helemaal geen cafeïne meer te nuttigen.

Hoe effectief is de Kruidvat Maaltijdvervanger?

Om de Kruidvat Shakes goed te kunnen beoordelen op effectiviteit, bekijken we het product langs meerdere kanten. Eerst kijken we naar de samenstelling van de shake. Vervolgens naar het bewijs in de wetenschap over de werking van het product. Uiteraard hebben we het product ook laten beoordelen door een testpanel.

Hoe is de samenstelling van de Kruidvat Maaltijdshake?

Bij het beoordelen van de samenstelling van een maaltijdvervanger kijken wij altijd naar de volgende vijf ingrediënten:

 • Het eiwitgehalte is hoog genoeg
 • De hoeveelheid koolhydraten in de maaltijdvervanger is laag. Er zijn geen suikers toegevoegd
 • Er zitten voedingsvezels in het product
 • De shake is verrijkt met vitaminen en mineralen
 • Er zitten extra ingrediënten in die het afvallen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld chroompicolinaat of groene thee.

Als wij op het etiket van de Kruidvat Shakes kijken, dan slaat de schrik ons een klein beetje om het hart. Het tweede of het derde ingrediënt (afhankelijk van de smaak) in de ingrediëntenlijst is maltodextrine. Maltodextrine is een vorm van suiker die erg snel door het lichaam wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerwaarden na de maaltijd de lucht in schieten (bron). In totaal zit er rond de twintig gram toegevoegde suiker per 100 gram poeder.

Afgezien van de hoeveelheid suiker zitten de maaltijdvervangers best redelijk in elkaar. Er zitten voldoende eiwitten in (met name in de eiwitrijke smaken). De hoeveelheid voedingsvezels per portie is prima, maar kan beter. Tot slot zit er een selectie aan toegevoegde vitaminen en mineralen in.

Een klein nadeel aan het product is wel dat er maar twee eiwitbronnen en een bron van vezels is gebruikt. Bij beide voedingsstoffen geldt dat hoe meer variatie er is, des te beter dit is. Met name bij de eiwitten is dit van belangrijk, omdat je op deze manier genoeg verschillende soorten aminozuren binnen krijgt.

Wat zegt de wetenschap over maaltijdvervangers?

Binnen de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om overgewicht tegen te gaan. Een van de meest onderzochte benaderingen is een eiwitrijk dieet. Een eiwitrijk dieet helpt op verschillende manieren om het lichaam gezonder te houden. Zo blijf je langer vol van eiwitrijke maaltijden (al wordt dit hier teniet gedaan door de suikers) en groeit je spiermassa (bron). Uit onderzoeken komt verder naar voren dat een maaltijdvervanger prima voldoet (bron).

Resultaten van het testpanel

Ons testpanel heeft de Kruidvat Shakes een maand lang geprobeerd. De proefpersonen, 9 vrouwen en 6 mannen, vervingen twee maaltijden per dag door de maaltijdshake.

De resultaten in termen van gewichtsverlies liepen enorm uiteen. Gemiddeld waren de deelnemers 2.5 kilo kwijt na een maand. Twee proefpersonen trokken het gemiddelde flink op, omdat zij allebei richting de 5 kilo kwijt waren. De meeste deelnemers zaten op een gewichtsverlies van ongeveer 1.5-2 kilo.

Bij twee van de deelnemers werkte de shake hierdoor zelfs averechts. Zij waren allebei enkele honderden grammen aangekomen. Zelfs al zou dit een kleine variatie zijn door bijvoorbeeld vochtopname, dan nog zijn de deelnemers niet afgevallen.

Ervaringen van het proefpanel

De belangrijkste oorzaak van de matige resultaten was waarschijnlijk dat veel deelnemers een enorm hongergevoel kregen van de shake. Oorzaak hiervan is de grote hoeveelheid maltodextrine in de shake. Vrijwel alle deelnemers gaven aan dat ze wel een paar keer een ongezonde snack hebben genomen. Op de dagen dat zij geen snack aten, moesten de deelnemers zich echt naar de avondmaaltijd toe slepen. Bij andere tests van maaltijdvervangers gaven niet zoveel mensen toe aan de verleidingen van een snack.

De testers vonden verder dat de shakes niet lekker waren. Met name de smaken aardbei en banaan hadden een vervelende chemische smaak. De smaak chocola scoorde als enige een krappe voldoende. Voordeel aan deze shake is wel dat hij relatief goed oplost in de magere melk.

Wat kost de Kruidvat maaltijdvervanger?

De reguliere maaltijdvervangers kosten €9,49 per pot. Uit een pot kun je zestien maaltijden halen. Dit betekent dat een maaltijd iets minder dan €0,60 per keer kost. De twee smaken die eiwitrijk zijn, zijn ook iets duurder. Hier betaal je €10,59 voor een blik waar je twaalf maaltijden uit haalt. Dit komt meer op iets minder dan €0,90 per maaltijd.

Samenvatting Kruidvat Shakes

Kruidvat Shakes zijn nu ook beschikbaar op eigen merk. Zo heeft ieder winkel of drogisterij keten wel een eigen afvallen shakes merk. Ook kruitvat heeft zijn eigen versie van afvallen shakes. Over smaken valt niet te betwisten.

De een vindt de shake van Kruitvat lekker en de ander heeft liever de duurdere variant. Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit. Ze hebben allemaal een soortgelijk werking. Het uiteindelijke doe is dat je ervan afvalt.

De eiwitten in afvallen shakes ondersteunen je stofwisselingsproces. Hierdoor worden de juiste stoffen aangemaakt in je lichaam, die ervoor zorgen, dat er spierweefsel wordt aangemaakt en het vet wordt verbrand. Vooral in combinatie met sporten zijn afvallen shakes de ideale manier om af te vallen. Je versterkt je spieren en krijgt zo de kracht om te trainen. Door te trainen en te sporten verbrand je weer sneller vet.

Het is aangeraden om deze shakes maximaal 10 dagen aan te houden. Hierna is de overtollige inname van eiwitten niet meer goed voor je gezondheid. Let daar zeker op. Je kunt na deze 10 dagen wel steeds 1 maaltijd vervangen door een shake en je gewicht in balans houden.

Wil je afvallen met shakes en heb je geen groot budget, dan is het kruitvat merk afvallen shakes prima. Ze doen precies hetzelfde wat de duurdere merken ook doen.

Ze halen je hongergevoel weg, stimuleren je stofwisseling en de aanmaak van spieren. Maar het belangrijkste van allemaal, je gaat ervan afvallen. Kruitvat shakes zijn er in 3 lekkere smaken. Chocola, aardbei en vanille. Probeer ze allemaal en varieer per maaltijd.

Ook jij zult merken, dat je na gebruik van de Kruitvat shakes gedurende 10 dagen een aantal kilootjes lichter bent. Diëten hoeft niet duur te zijn.

Afvallen met shakes is populair. Er zijn veel verschillende merken op de markt gebracht. Welke nu effectiever werkt of beter is qua smaak is nu net de vraag. Alle afvallen shakes zijn gemaakt op basis van eiwitpoeders. De eiwitpoeders worden gemixt met melk of sojamelk.

Voordelen

Een groot voordeel aan de maaltijdvervangers van Kruidvat is dat je deze in de buurt kunt kopen. Je hoeft geen rekening te houden met verzendkosten of levertijden, je kunt gewoon naar het filiaal van Kruidvat bij jou in de buurt gaan en een bus maaltijdvervanger kopen.

Nadelen

De grootste nadelen van de Kruidvat Shakes hebben we al besproken. Er zitten te veel suikers in en de shakes zijn niet lekker. Er zijn nog twee grote nadelen aan deze producten.

Het eerste nadeel is dat er alleen grote bussen met de maaltijdshake verkrijgbaar zijn. Dit is lastig als je de shake mee wilt nemen, bijvoorbeeld naar je werk. Je zou dan al van tevoren het poeder van de shake in de shakebeker moeten stoppen. Dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede. Het zou veel oplossen als de maaltijdvervanger in portieverpakkingen komt (sachets) of als er een reep of een ander alternatief zou zijn.

Een tweede nadeel is dat er geen groter programma achter de maaltijdvervangers zit. Je krijgt alleen de opdracht om twee maaltijden te vervangen door de maaltijdshake. De derde maaltijd moet caloriearm en gezond zijn. Tot slot is er nog het advies om voldoende water te drinken. Verder moet je het maar uitzoeken.

Voor de meeste mensen is een dieet is op basis van maaltijdvervangers een tijdelijke situatie. Zodra zij in de buurt komen van hun streefgewicht willen zij graag overschakelen naar een eetpatroon waarin zij geen maaltijdvervangers meer gebruiken, of slechts sporadisch.

Veel andere maaltijdvervangers gaan hier anders mee om. De meeste producten zijn onderdeel van een dieet waarbij je langzamerhand shakemaaltijden vervangt door gezonde maaltijden. Merken als Timfit bieden daarnaast als extra gratis persoonlijke begeleiding. Op deze manier kun je vragen stellen over je dieet en advies inwinnen. Uit onderzoek is gebleken dat vormen van begeleid afvallen tot betere resultaten leiden (bron).

Conclusie

Bij het bekijken van de voedingswaardentabel van de maaltijdvervangers van Kruidvat zouden alle alarmbellen af moeten gaan. De maaltijdvervangers zitten vol met suikers waardoor je eigen pogingen om af te vallen flink ondermijnt. De suikers zijn niet alleen ‘loze’ calorieën, ze zorgen er ook nog eens voor dat je snel weer honger krijgt. Binnen ons testpanel zijn verschillende mensen ‘voor de bijl’ gegaan. Zij hebben ongezonde snacks gegeten omdat zij enorme honger hadden. Op andere dagen was het echt afzien door het enorme hongergevoel.

Ook op andere manieren schieten de maaltijdvervangers flink te kort. Er zitten slechts twee soorten eiwitten in de shake en maar een soort vezels. Er zit ook meer zout in sommige typen maaltijdvervangers dan in vergelijkbare producten van de concurrentie. Let er ook op dat de hoeveelheid eiwitten per portie verschilt van smaak tot smaak. De café latte en de vanilleroom bevatten de grootste hoeveelheid eiwitten per portie.

Naast de samenstelling is er nog een goede reden waarom je de Kruidvat maaltijdvervanger beter niet kunt gebruiken. Je wordt helemaal los gelaten met de maaltijdvervanger. Er is geen enkele vorm van instructie over hoe je de maaltijdvervangers op een goede manier kunt gebruiken om af te vallen.

Mocht je dan nog steeds niet overtuigd zijn dat de Kruidvat Maaltijdvervangers niets voor jou zijn, probeer het dan maar eens. De chocolade maaltijdshake scoort net aan een voldoende. De andere smaken, vooral banaan en aardbei, smaken vreselijk chemisch. De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn voordelig, maar vooral ook goedkoop. Je kunt beter iets meer betalen voor een echt goede maaltijdvervanger.

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelKetogeen Dieet Review en Ervaringen
Volgend artikelDetoxic Review en Ervaringen

131 Reacties

 1. In januari onderga ik een gastric bypass ingreep. In de aanloop moet ik een proteïne dieet volgen. 1 mogelijkheid zijn de kruidvat producten. Ik wil weten of ik daarmee 3 weken kan volhoude zonder noemenswaardige problemen.

 2. Ik wil zo graag een paar kg afvallen, heb al allerlei dieten geprobeerd, zonder succes.
  Als ik zelf kook, eet ik ook altijd meer dan goed voor me is….het lijkt me zo gemakkelijk om gewoon een shake als maaltijd te nemen..

 3. Ik zou graag 10 tot 15 kilo willen afvallen maar het lukt gewoon niet en zou graag met de shake van kruitvat willen proberen.

 4. Ik zou graag de shakes proberen omdat ik graag een 10 tal kg zou willen vermageren, vooraleer ik geopereerd zal worden. Mvg Ellen

 5. Hi!
  Ik ben een jonge meid die graag 10 kilo kwijt wil. Ik hoor positieve reacties op de shakes maar twijfel zelf enorm of dit voor mij de oplossing is. Perfect om dus mijn twijfel op de proef te stellen door deel te nemen aan dit project!

 6. Graag wil ik afvallen en heb nu verschillende diëten bekeken. Echter zijn daar veel boodschappen en lastige gerecht voor nodig dus dat vindt ik moeilijk volhouden en momenteel lastig te combineren. Met shakes is het makkelijker helemaal als het doordeweekse dagen zijn waarin er kinderen naar school/sport/afspraakjes gebracht moeten worden en ook gewoon nog gewerkt moet worden.

 7. Ik ben heel benieuwd of deze voordelige eiwitpoeders goed werken. En daarnaast ook nog lekker smaken, wat ik heel belangrijk vind om een product vaker te gebruiken.

 8. Ik neem de shakes als ontbijt en soms ook nog als middagmaal , s’avonds eet ik gewoon mee met de rest van het gezin warm , vlees of vis , groenten en aardappelen of pasta . ik ben op drie maanden 14 kilo kwijtgeraakt en voel me stukken beter . Wel veel water drinken tot 2liter op een dag

 9. Mijn maagband is leeg gehaald en nu ben ik 10 kilo zwaarder, door medische reden sport ik ook niet meer. Maak wel minstens 10000 stappen per dag…ik wil die 10 kilo en iets meer kwijt

 10. Zo graag een aantal kilo s er af ( 8 – 10 ).
  Maar het lukt mij niet .
  Wil het graag stimuleren via evaluatie , hoe en wat te doen met shakes. Vandaar graag deze deelname .

 11. Ik ben nog nooit zo zwaar geweest. Moet minstens 15 kilo af. Nog nooit shakes gebruikt en zou t graag eens proberen

 12. Kruitvat heeft alles vernieuwd meeste zijn stuk duurder en inhoud is minder de smaak is ook zeer slecht geworden choco en banaan smaken nu naar een chemische troep.

 13. Ik zou ze graag willen testen ik wil nog een aantal kilo’s kwijt weet alleen nog niet welke smaken er zijn en of ze lekker zijn

 14. Ik zou graag willen afvallen maar weet niet welke shakes het beste zijn, daarom dat ik het wil proberen via het gratis aanbod van Kruidvat !

 15. Wil graag weer een fitte mama zijn en 15 kg afvallen maar het lukt me heel moeilijk :( wil weer een mooi figuur hebben en me goed voelen

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in