Kruidvat Shakes en Maaltijdvervangers

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn onverminderd populair. Dit komt niet alleen omdat de maaltijdvervangers erg voordelig zijn, maar ook omdat Kruidvat de grootste drogisterijketen van Nederland is. Hierdoor zijn de producten makkelijk verkrijgbaar. Betekent populair ook goed? In deze review lees je alles over de maaltijdvervangers van Kruidvat.

Wat is de Kruidvat maaltijdvervanger?

Het assortiment van de Kruidvat shakes bestaat uit zes verschillende maaltijdshakes. Er zijn vier verschillende smaken in de ‘reguliere lijn’, te weten banaan, aardbei, vanille en chocola. Daarnaast zijn er nog twee smaken in de lijn ‘eiwitrijk’. Dit zijn vanille room en café latte. De reguliere eiwitshakes bevatten ongeveer tien tot twaalf gram eiwitten per maaltijd.

De Kruidvat Shakes is eenvoudig te bereiden. Je kunt simpelweg de voorgeschreven hoeveelheid maaltijdvervanger toevoegen aan 250 ml magere melk of yoghurt. Vervolgen schud je of roer je het product.

De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn alleen te koop bij de gelijknamige drogisterijketen. Het is niet mogelijk om de producten elders te kopen.

Kruidvat Shakes Gratis Testen

Omdat ik graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Voor Kruidvat Shakes ben ik op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

Er zijn nog 42 plaatsen beschikbaar

 1. Geef middels een reactie aan waarom jij Kruidvat Shakes graag wil testen;
 2. We sturen het product gratis naar je toe;
 3. Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
 4. Je vult het evaluatieformulier in.

Voor wie is de Kruidvat maaltijdvervanger geschikt?

De meeste mensen kunnen maaltijdvervangers zonder problemen gebruiken. Alleen als je veel suiker in maaltijdvervangers van Kruidvat zit, is dit product niet zo’n goede keus voor mensen die last hebben van diabetes.

Houd er rekening mee dat de smaak café latte ook daadwerkelijk koffie bevat. Dit kan een reden zijn om deze smaak te mijden, bijvoorbeeld als je van je dokter een aanwijzing hebt gekregen om helemaal geen cafeïne meer te nuttigen.

Hoe effectief is de Kruidvat Maaltijdvervanger?

Om de Kruidvat Shakes goed te kunnen beoordelen op effectiviteit, bekijken we het product langs meerdere kanten. Eerst kijken we naar de samenstelling van de shake. Vervolgens naar het bewijs in de wetenschap over de werking van het product. Uiteraard hebben we het product ook laten beoordelen door een testpanel.

Hoe is de samenstelling van de Kruidvat Maaltijdshake?

Bij het beoordelen van de samenstelling van een maaltijdvervanger kijken wij altijd naar de volgende vijf ingrediënten:

 • Het eiwitgehalte is hoog genoeg
 • De hoeveelheid koolhydraten in de maaltijdvervanger is laag. Er zijn geen suikers toegevoegd
 • Er zitten voedingsvezels in het product
 • De shake is verrijkt met vitaminen en mineralen
 • Er zitten extra ingrediënten in die het afvallen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld chroompicolinaat of groene thee.

Als wij op het etiket van de Kruidvat Shakes kijken, dan slaat de schrik ons een klein beetje om het hart. Het tweede of het derde ingrediënt (afhankelijk van de smaak) in de ingrediëntenlijst is maltodextrine. Maltodextrine is een vorm van suiker die erg snel door het lichaam wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerwaarden na de maaltijd de lucht in schieten (bron). In totaal zit er rond de twintig gram toegevoegde suiker per 100 gram poeder.

Afgezien van de hoeveelheid suiker zitten de maaltijdvervangers best redelijk in elkaar. Er zitten voldoende eiwitten in (met name in de eiwitrijke smaken). De hoeveelheid voedingsvezels per portie is prima, maar kan beter. Tot slot zit er een selectie aan toegevoegde vitaminen en mineralen in.

Een klein nadeel aan het product is wel dat er maar twee eiwitbronnen en een bron van vezels is gebruikt. Bij beide voedingsstoffen geldt dat hoe meer variatie er is, des te beter dit is. Met name bij de eiwitten is dit van belangrijk, omdat je op deze manier genoeg verschillende soorten aminozuren binnen krijgt.

Wat zegt de wetenschap over maaltijdvervangers?

Binnen de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om overgewicht tegen te gaan. Een van de meest onderzochte benaderingen is een eiwitrijk dieet. Een eiwitrijk dieet helpt op verschillende manieren om het lichaam gezonder te houden. Zo blijf je langer vol van eiwitrijke maaltijden (al wordt dit hier teniet gedaan door de suikers) en groeit je spiermassa (bron). Uit onderzoeken komt verder naar voren dat een maaltijdvervanger prima voldoet (bron).

Resultaten van het testpanel

Ons testpanel heeft de Kruidvat Shakes een maand lang geprobeerd. De proefpersonen, 9 vrouwen en 6 mannen, vervingen twee maaltijden per dag door de maaltijdshake.

De resultaten in termen van gewichtsverlies liepen enorm uiteen. Gemiddeld waren de deelnemers 2.5 kilo kwijt na een maand. Twee proefpersonen trokken het gemiddelde flink op, omdat zij allebei richting de 5 kilo kwijt waren. De meeste deelnemers zaten op een gewichtsverlies van ongeveer 1.5-2 kilo.

Bij twee van de deelnemers werkte de shake hierdoor zelfs averechts. Zij waren allebei enkele honderden grammen aangekomen. Zelfs al zou dit een kleine variatie zijn door bijvoorbeeld vochtopname, dan nog zijn de deelnemers niet afgevallen.

Ervaringen van het proefpanel

De belangrijkste oorzaak van de matige resultaten was waarschijnlijk dat veel deelnemers een enorm hongergevoel kregen van de shake. Oorzaak hiervan is de grote hoeveelheid maltodextrine in de shake. Vrijwel alle deelnemers gaven aan dat ze wel een paar keer een ongezonde snack hebben genomen. Op de dagen dat zij geen snack aten, moesten de deelnemers zich echt naar de avondmaaltijd toe slepen. Bij andere tests van maaltijdvervangers gaven niet zoveel mensen toe aan de verleidingen van een snack.

De testers vonden verder dat de shakes niet lekker waren. Met name de smaken aardbei en banaan hadden een vervelende chemische smaak. De smaak chocola scoorde als enige een krappe voldoende. Voordeel aan deze shake is wel dat hij relatief goed oplost in de magere melk.

Wat kost de Kruidvat maaltijdvervanger?

De reguliere maaltijdvervangers kosten €9,49 per pot. Uit een pot kun je zestien maaltijden halen. Dit betekent dat een maaltijd iets minder dan €0,60 per keer kost. De twee smaken die eiwitrijk zijn, zijn ook iets duurder. Hier betaal je €10,59 voor een blik waar je twaalf maaltijden uit haalt. Dit komt meer op iets minder dan €0,90 per maaltijd.

Samenvatting Kruidvat Shakes

Kruidvat Shakes zijn nu ook beschikbaar op eigen merk. Zo heeft ieder winkel of drogisterij keten wel een eigen afvallen shakes merk. Ook kruitvat heeft zijn eigen versie van afvallen shakes. Over smaken valt niet te betwisten.

De een vindt de shake van Kruitvat lekker en de ander heeft liever de duurdere variant. Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit. Ze hebben allemaal een soortgelijk werking. Het uiteindelijke doe is dat je ervan afvalt.

De eiwitten in afvallen shakes ondersteunen je stofwisselingsproces. Hierdoor worden de juiste stoffen aangemaakt in je lichaam, die ervoor zorgen, dat er spierweefsel wordt aangemaakt en het vet wordt verbrand. Vooral in combinatie met sporten zijn afvallen shakes de ideale manier om af te vallen. Je versterkt je spieren en krijgt zo de kracht om te trainen. Door te trainen en te sporten verbrand je weer sneller vet.

Het is aangeraden om deze shakes maximaal 10 dagen aan te houden. Hierna is de overtollige inname van eiwitten niet meer goed voor je gezondheid. Let daar zeker op. Je kunt na deze 10 dagen wel steeds 1 maaltijd vervangen door een shake en je gewicht in balans houden.

Wil je afvallen met shakes en heb je geen groot budget, dan is het kruitvat merk afvallen shakes prima. Ze doen precies hetzelfde wat de duurdere merken ook doen.

Ze halen je hongergevoel weg, stimuleren je stofwisseling en de aanmaak van spieren. Maar het belangrijkste van allemaal, je gaat ervan afvallen. Kruitvat shakes zijn er in 3 lekkere smaken. Chocola, aardbei en vanille. Probeer ze allemaal en varieer per maaltijd.

Ook jij zult merken, dat je na gebruik van de Kruitvat shakes gedurende 10 dagen een aantal kilootjes lichter bent. Diëten hoeft niet duur te zijn.

Afvallen met shakes is populair. Er zijn veel verschillende merken op de markt gebracht. Welke nu effectiever werkt of beter is qua smaak is nu net de vraag. Alle afvallen shakes zijn gemaakt op basis van eiwitpoeders. De eiwitpoeders worden gemixt met melk of sojamelk.

Voordelen

Een groot voordeel aan de maaltijdvervangers van Kruidvat is dat je deze in de buurt kunt kopen. Je hoeft geen rekening te houden met verzendkosten of levertijden, je kunt gewoon naar het filiaal van Kruidvat bij jou in de buurt gaan en een bus maaltijdvervanger kopen.

Nadelen

De grootste nadelen van de Kruidvat Shakes hebben we al besproken. Er zitten te veel suikers in en de shakes zijn niet lekker. Er zijn nog twee grote nadelen aan deze producten.

Het eerste nadeel is dat er alleen grote bussen met de maaltijdshake verkrijgbaar zijn. Dit is lastig als je de shake mee wilt nemen, bijvoorbeeld naar je werk. Je zou dan al van tevoren het poeder van de shake in de shakebeker moeten stoppen. Dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede. Het zou veel oplossen als de maaltijdvervanger in portieverpakkingen komt (sachets) of als er een reep of een ander alternatief zou zijn.

Een tweede nadeel is dat er geen groter programma achter de maaltijdvervangers zit. Je krijgt alleen de opdracht om twee maaltijden te vervangen door de maaltijdshake. De derde maaltijd moet caloriearm en gezond zijn. Tot slot is er nog het advies om voldoende water te drinken. Verder moet je het maar uitzoeken.

Voor de meeste mensen is een dieet is op basis van maaltijdvervangers een tijdelijke situatie. Zodra zij in de buurt komen van hun streefgewicht willen zij graag overschakelen naar een eetpatroon waarin zij geen maaltijdvervangers meer gebruiken, of slechts sporadisch.

Veel andere maaltijdvervangers gaan hier anders mee om. De meeste producten zijn onderdeel van een dieet waarbij je langzamerhand shakemaaltijden vervangt door gezonde maaltijden. Merken als Timfit bieden daarnaast als extra gratis persoonlijke begeleiding. Op deze manier kun je vragen stellen over je dieet en advies inwinnen. Uit onderzoek is gebleken dat vormen van begeleid afvallen tot betere resultaten leiden (bron).

Conclusie

Bij het bekijken van de voedingswaardentabel van de maaltijdvervangers van Kruidvat zouden alle alarmbellen af moeten gaan. De maaltijdvervangers zitten vol met suikers waardoor je eigen pogingen om af te vallen flink ondermijnt. De suikers zijn niet alleen ‘loze’ calorieën, ze zorgen er ook nog eens voor dat je snel weer honger krijgt. Binnen ons testpanel zijn verschillende mensen ‘voor de bijl’ gegaan. Zij hebben ongezonde snacks gegeten omdat zij enorme honger hadden. Op andere dagen was het echt afzien door het enorme hongergevoel.

Ook op andere manieren schieten de maaltijdvervangers flink te kort. Er zitten slechts twee soorten eiwitten in de shake en maar een soort vezels. Er zit ook meer zout in sommige typen maaltijdvervangers dan in vergelijkbare producten van de concurrentie. Let er ook op dat de hoeveelheid eiwitten per portie verschilt van smaak tot smaak. De café latte en de vanilleroom bevatten de grootste hoeveelheid eiwitten per portie.

Naast de samenstelling is er nog een goede reden waarom je de Kruidvat maaltijdvervanger beter niet kunt gebruiken. Je wordt helemaal los gelaten met de maaltijdvervanger. Er is geen enkele vorm van instructie over hoe je de maaltijdvervangers op een goede manier kunt gebruiken om af te vallen.

Mocht je dan nog steeds niet overtuigd zijn dat de Kruidvat Maaltijdvervangers niets voor jou zijn, probeer het dan maar eens. De chocolade maaltijdshake scoort net aan een voldoende. De andere smaken, vooral banaan en aardbei, smaken vreselijk chemisch. De maaltijdvervangers van Kruidvat zijn voordelig, maar vooral ook goedkoop. Je kunt beter iets meer betalen voor een echt goede maaltijdvervanger.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelKetogeen Dieet Review en Ervaringen
Volgend artikelDetoxic Review en Ervaringen
kruidvat-shakesBij het bekijken van de voedingswaardentabel van de maaltijdvervangers van Kruidvat zouden alle alarmbellen af moeten gaan. De maaltijdvervangers zitten vol met suikers waardoor je eigen pogingen om af te vallen flink ondermijnt. De suikers zijn niet alleen ‘loze’ calorieën, ze zorgen er ook nog eens voor dat je snel weer honger krijgt. Binnen ons testpanel zijn verschillende mensen ‘voor de bijl’ gegaan. Zij hebben ongezonde snacks gegeten omdat zij enorme honger hadden. Op andere dagen was het echt afzien door het enorme hongergevoel.

194 Reacties

 1. Ik wil graag de shakes uittesten omdat ik moet afvallen en wil kijken of dit een goede manier is om mij te helpen. Ik wil zo’n 15-20kilo afvallen en ik begin gezondheidsklachten te krijgen

 2. Hoi ter voorbereiding van een maagverkleining moet ik 2 weken modifast gebruiken en ik ben wel benieuwd naar de smaken groetjes antje

 3. Door medicijngebruik flink wat kilo’s aangekomen. Ik wil graag wat kilo’s verliezen en denk dat de shakes daarmee kunnen helpen.

 4. De shakes spreken me al een lange tijd aan en om het nu te kunnen testen voor 2 goede doelen (zowel mezelf als u) lijkt het me een heel goed idee. Mijn metabolisme is nooit mijn goeie vriend geweest dus zou eens graag goed nieuws krijgen.

 5. Ik ben de laatste maanden 10 kg bij gekomen en vind het moeilijk om weer te gaan lijnen Nu wilde ik graag die shake van jullie proberen als maatijdvervanger

 6. Ik probeer al tijden een paar kilo kwijt te raken, maar lukt steeds niet. Nu wil ik de maaltijdschakes 2 x daags uitproberen.
  Ben benieuwd!

 7. Na corona ben ik flink aangekomen en zocht naar maaltijdvervangers/shakes. Toen zag ik dat ze betaalbare producten hadden daarom wil ik graag meedoen

 8. Gezien mijn geringe vrije tijd en tijdnood gedurende de dag, lijkt het me een gezond en snel alternatief van een lunchbox.

 9. Ik zou dit product graag willen testen omdat ik erg zoekende ben in verschillende producten. Ik wil graag afvallen en hoop dat ik door middel van juiste producten en sporten dit kan bereiken.

 10. Beste,
  Graag wil ik dit uit testen want ben 15 kg bijgekomen dr een chronische ziekte!
  Om me beter te voelen wil ik gaan vr een proteïne dieet…
  Daarbij horen ook Shakes van proteïne.

 11. hallo, ik wil dit wel testen, ben al mijn hele leven bezig om af te vallen en ik ben net een yoyo. ben toch benieuwd of dit iets voor me is en of het wel zo werkt als dat ze zeggen. daarom wil ik dit best testen en een review hier over plaatsen

 12. goededag ik krijg in uni een maagverkleining en 2 weken voor de operatie raden ze aan om shake,s te gaan nemen
  daarom zou ik graag eerst deze uittesten

 13. Hallo, graag zou ik dit willen proberen. Ik heb in 2017 een maagverkleining gehad. Ik ben van 121 kilo naar 73 kilo afgevallen. Hierna heb ik 3 zwangerschappen gehad en ben ik weer aangekomen. Ik ben trouwens +- 1.64 m lang dus ik moet nog meer afvallen voor een gezonde BMI. Alleen wil ik zelf het liefste rond de 70 kilo wegen. Op dit moment ben ik 84/85 kilo. Nou wil ik graag verder afvallen, maar ben ik erg kieskeurig met eten. Hierdoor is het erg moeilijk voor mij om genoeg eiwitten/vitaminen binnen te krijgen om af te vallen. Ik sta op dit moment stil met mijn gewicht, hierdoor dacht ik ook dat dit een goede keuze zal zijn. Graag zou ik dit willen uitproberen en jou/jullie hierbij willen helpen. Bedankt!

 14. Ik kamp al een poosje met overgewicht en wil op kort termijn wat kilo’s kwijt.
  De grootste reden is mijn pijnlijke gewrichten die voortdurend overbelast zijn.
  Vandaar ik een extra boost kan gebruiken.
  Ik wil de shake graag proberen.
  Ben benieuwd.

 15. Ik heb veel last v mijn darmen en heb vernomen dat deze Shake darmen rustiger maakt . En wil graag wat kilootjes kwijt … ben reuze benieuwd

 16. Daar ik verschillende maaltijdshakes geprobeerd heb ,maar ze allemaal wel prijzig vond.
  Ben ik nu heeeel benieuwd naar de maaltijdshakes van het kruitvatmerk .
  Daar deze iets goedkoper is.
  Vandaar.

  m,v,g,
  Manita Louwerse

 17. Ik ben sinds ik in de overgang ben 5 kilo aangekomen en krijg het er niet af
  Sport heel veel
  Zou de maaltijdvervangers graag proberen en daarna kopen als ze bevalt

 18. Zou heel graag afvallen.aar mede door mijn werk en onregelmatige tijden, en mijn slechte rug knieën en handen niet in de mogelijkheid om naar de sportschool te gaan. Dus zou dit heel graag uitproberen.

 19. Na 17 maanden van mijn zwangerschap weeg ik nog steeds 15 kilo te veel. Ik weet niet waar ik moet beginnen, dus ik vind dit wel een mooi opstapje om te beginnen met afvallen. Ik zie graag een reactie tegemoet.
  Mvg.

 20. hallo, na een hartinfarct wil ik graag 10 kilo afvallen met alleen sporten lukt het niet
  daarom wil ik dit graag proberen

 21. Ik ben wel benieuwd naar de shakes. Het lijkt een stuk goedkoper dan alternatieven, maar aan de andere kant wel heel veel suiker. Ik zou hem graag willen uittesten!

 22. Ik ben in mijn overgang ruim 15 kilo aangekomen ik heb een darm aandoening en ik moet afvallen van de specialist en ik mag maaltijd vervangers gebruiken. Dus ik wil graag dit uit proberen

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in