Wist je dat laaggradige ontstekingen veel chronische ziekten kunnen veroorzaken? ik leg het je graag uit in dit artikel.
Hoe komt het toch dat er steeds meer mensen ziek worden? Steeds vaker komen ziektebeelden voor zoals een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, reumatoïde artritis, aderverkalking en alzheimer. Hebben je ouders een hoge bloeddruk? Dan is de kans groot dat jij dat ook hebt of krijgt. Maar het is lang niet altijd genetisch bepaald, vaak is het ook voeding gerelateerd. In dit artikel wil ik jullie meer vertellen over het ontstaan van deze chronische ziekten, vaak speelt een laaggradige ontsteking een belangrijke factor voor het ontstaan hiervan.
De ene calorie is de andere niet!
Wat kan je het beste eten als je een te hoge bloeddruk hebt, of wat kan je het beste mijden bij een te hoog cholesterol? De afgelopen maanden is er veel ophef geweest over vetten. We dachten altijd dat vetten slecht waren. Ze leveren immers 9 calorieën per gram. Terwijl koolhydraten en eiwitten maar 4 calorieën leveren. Als je dan logisch gaat nadenken en wilt afvallen, zou het dus beter zijn om minder vetten te eten. Maar….. de ene calorie is de ander de niet! Uit onderzoek is gebleken dat de vetten niet de veroorzakers zijn van te hoge cholesterolwaarden. Natuurlijk is het niet handig om elke dag te veel vet te eten, maar wat is nou wel gezond…?
Verzadigd vet versus onverzadigd vet
We hebben twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, melk, kaas. Maar verzadigde vetten zijn ook te vinden in producten zoals koek, gebak, ijs, taart, chips en chocolade. Onverzadigde vetten zitten voornamelijk in plantaardige producten zoals oliën, noten, zaden, pitten en olijven. Wanneer je te veel verzadigde vetten eet, dan stijgt het cholesterol. We onderscheiden twee soorten cholesterol: HDL en LDL, simpel gezegd is HDL het ‘goede’ cholesterol en LDL het ‘slechte’ cholesterol. Wanneer je te veel verzadigd vet eet, kan het LDL cholesterol gaan stijgen. Maar dat gebeurt niet bij één keer in de week een boterham met worst of volvette kaas.
De voordelen van vetten
Vetten zijn hartstikke belangrijk en ontzettend gezond. We hebben vetten nodig voor de opbouw van het celweefsel, daarnaast hebben ze een gunstig effect op de darmflora. Tevens werken vetten verzadigend. Als je tussendoor een paar blokjes kaas of een schaaltje volle yoghurt eet, zit je langer vol dan wanneer je een plakje ontbijtkoek pakt. Niet onbelangrijk is ook dat vetten een belangrijke smaakleverancier zijn, het geeft immers smaak aan gerechten. Helaas is er nog steeds veel discussie over vet en mijden mensen het liefst zoveel mogelijk vet. Ik hoop met dit artikel jullie het belang van vet te kunnen laten inzien en uit te leggen waarom we vetten nodig hebben.
Voedingsvet en lichaamsvet
Naast de onderverdeling tussen verzadigd vet en onverzadigd vet, maken we onderscheid tussen voedingsvet en lichaamsvet. Lichaamsvet ontstaat wanneer je veel te veel koolhydraten eet. Zoals jullie misschien wel weten, worden koolhydraten zodra ze in ons lichaam komen, direct omgezet in suiker. De koolhydraten komen in ons bloed terecht en worden omgezet in glucose. Dit mag niet te lang in het bloed blijven, want dan kan je ziek worden. Daar heeft de alvleesklier iets op bedacht: namelijk insuline! Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de koolhydraten vanuit ons bloed verspreid worden naar de rest van onze lichaamscellen, met name naar de lever en spier, waar we opslagvoorraadjes maken. Echter is de opslag capaciteit maar beperkt. Als er nog glucose in het bloed zit, maar de voorraad is al vol, wat gebeurt er dan? Dan wordt de glucose door middel van het hormoon insuline omgezet in buikvet.
Voedingsvet
Het voedingsvet, wat bijvoorbeeld voor komt in roomboter en slagroom is niet zo schadelijk als iedereen denkt. Wanneer je dagelijks liters slagroom gaat gebruiken, dan wordt iedereen dik. Maar van een klein laagje roomboter op brood of een plakje worst, slibben je aderen niet direct dicht. Wat heel veel mensen niet weten is dat niet de vetten de boosdoeners zijn, maar juist de suikers. Koolhydraten!! Te veel buikvet is niet goed, dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van een laaggradige ontsteking. In de volgende paragraaf kom ik hier op terug. Wanneer weet je of je te veel buikvet hebt? je kunt het hier testen.
Wat zijn laaggradige ontstekingen?
Dan maak ik nu een bruggetje naar het onderwerp wat ik vandaag met jullie wil bespreken, namelijk laaggradige ontstekingen. Ontstekingen spelen een belangrijke factor bij het ontstaan van verschillende soorten ziekten. Steeds meer studies laten zien dat een laaggradige ontsteking vaak een oorzaak is bij ziekten zoals kanker, atherosclerose, Diabetes Mellitus, de ziekte van Alzheimer en depressie. Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen waarbij er verschillende lichaamscellen en weefsels beschadigd zijn. Vaak zijn de ontstekingen chronisch, niet genezend en juist ziekmakend.
Laaggradige ontstekingen en het immuunsysteem
Het immuunsysteem is continu bezig om het lichaam te beschermen tegen ‘indringers’ (vrije radicalen). Omdat de ontsteking chronisch is, is het immuunsysteem non stop aan het werk. Op een gegeven moment kan het uitgeput raken en kan er een auto immuunziekte ontstaan waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Een laaggradige ontsteking betekent niets anders dan een ontsteking van een lagere intensiteit waardoor er klassieke symptomen voorkomen. Voorbeelden van deze auto immuunziekten zijn: artrose en reuma. Ook blijken laaggradige ontstekingen een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld Diabetes Mellitus 2. Als we te veel buik vet hebben, kunnen er allerlei ontsteking stofjes ontstaan. Voorbeelden van deze stofjes zijn macrofagen en cytokinen. Deze hopen op in ons buik vet en hebben als gevolg insuline resistentie.
Behandeling bij laaggradige ontstekingen
Omega 3 vetzuren (EPA, DHA)
Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt. Het is te vinden in producten zoals vette vis, noten, avocado, olijven, lijnzaad en olijfolie. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend. Het is daarom heel goed om regelmatig vette vis te eten, wat noten door de yoghurt te doen, een halve avocado in je salade te stoppen en te bakken met olijfolie (extra vierge). Daarnaast is het belangrijk dat er een goede balans is tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 6 vetzuren zijn linolzuur; arachidonzuur en gammalinoleenzuur. Deze vetten zijn te vinden in o.a. zonnebloemolie en pinda’s. Een overmaat aan omega 6 vetzuren verhoogt het risico op ontstekingen.
Curcuma

Over curcuma kan ik wel een heel boek schrijven, maar dat zal ik hier niet doen. Zoals jullie allemaal weten is curcuma een natuurlijke ontstekingsremmer. Je kan curcuma in de vorm van geelwortel door je maaltijden doen, maar je kan het ook suppleren in de vorm van curcuma longa extract.
Probiotica
Vaak werkt de darmflora niet optimaal, een probiotica kan goed helpen om de beschadigingen in de darmwand te herstellen en de darmflora te verbeteren. Daarnaast helpt het om ontsteking stofjes te verlagen. Ontstekingsstofjes zijn de veroorzakers van laaggradige ontstekingen.
Gezonde leefstijl
Naast de orthomoleculaire mogelijkheden, is het natuurlijk van belang om de leefstijl aan te pakken, dit houdt in: niet roken, drink alcohol met mate, vermijd stress, vermijd geraffineerde suiker, zorg voor voldoende nachtrust en ontspanning en voldoende zonlicht (vitamine D).
Groetjes,

Geraadpleegde bronnen:
- The New Food. Verzadigd vet niet slecht volgens hartspecialist. Geraadpleegd op 9-7-17. https://thenewfood.nl/verzadigd-vet-niet-slecht-volgens-hartspecialist/
- Diet Doctor. Saturated fat doesn’t clog arteries. Geraadpleegd op 9-7-17. https://www.dietdoctor.com/top-cochrane-researchers-support-claim-saturated-fat-doesnt-clog-arteries;
- Li K et al. Effect of Marine-Derived n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on C-Reactive Protein, Interleukin 6 and TumorNecrosis Factor a: A Meta-Analysis. PLoS ONE. 2014;9(2):e88103.
- Xin W et al. Effects of fish oil supplementation on inflammatory markers in chronic heart failure: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Cardiovasc Disord 2012.:77;
- Sahebkar A. Are Curcuminoids Effective C-Reactive Protein-Lowering Agents in Clinical Practice? Evidence from a Meta-Analysis. Phytother Res. 2013;
- Groeger D et al. Bifidobacterium infantis 35624 modulates host inflammatory processes beyond the gut. Gut Microbes. 2013 Jul-Aug;4(4):325-39. Epub 2013 Jun 21;
- Grzanna R et al. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32;
- Tomé-Carneiro J et al. Grape resveratrol increases serum adiponectin and downregulates inflammatory genes in peripheral blood mononuclear cells: a triple-blind, placebo-controlled, one-year clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Cardiovasc Drugs Ther. 2013 Feb;27(1):37-48;
- Vahdat Shariatpanahi Z et al. Effect of enteral feeding with ginger extract in acute respiratory distress syndrome. JCrit Care. 2013 Apr;28(2):217.e1-6. Epub 2012 Aug 9.