Lekker breed zitten met Obesitax ticket bij KLM Air France

Het lijkt wel een 1 april grap maar het is helaas bittere ernst. Vanaf 1 februari 2010 hebben mensen met extreem overgewicht kans dat ze een extra stoel moeten betalen als ze vliegen met KLM Air France. De zogenaamde ‘Obesitax’, of  ‘Vettax’, is bedoeld voor passagiers die niet tussen de armleuningen van een KLM toestel passen. De afstand tussen deze armleuningen bedraagt bij  KLM Air France 42cm. De Nederlandse obesitas verenigingen zijn woedend en geven aan dat het overgewicht van de meeste obesitas patiënten meestal een ziekte te wijten is. Wel krijgt de passagier 25% korting op zijn tweede stoel waardoor 175% van de ticketprijs moet worden neergeteld. Volgens de vliegtuigmaatschappij past een passagier niet in zijn stoel als de leuningen niet meer op en neer kunnen. Dan komen de veiligheid en het comfort van de reiziger en die van anderen in gevaar, aldus KLM Air France. In dat geval wordt de passagier verplicht om nog een stoel te boeken. Mocht een vliegtuig niet volgeboekt zijn dan kan de passagier het bedrag van zijn of haar tweede ticket terug vorderen. Een schrale troost als je het ons vraagt. Wel kunnen passagiers die met een ‘obesitax ticket’ instappen aanspraak maken op twee maaltijden. Tot het einde van de maand kunnen dikkerds nog voor het standaard tarief mee ket KLM. Wat is jouw mening?

19 Reacties

 1. Beste Desiree,

  als je een extra stoel nodig hebt en vindt dat je niet extreem overgewicht hebt… waar vergelijk je dan mee?

  Maar je hebt wel een punt… als ze per kilo zouder rekenen voor vlieg/trein/bus tickets zou lijnen dan wel lukken??

 2. Zeker krijgen anorexia patienten nu ook korting omdat ze maar een halve stoel nodig hebben of niet?

  zelf moet ik ook een extra stoel hebben terwijl ik niet extreem overgewicht heb ik vind dit echt BELACHELIJK!!!!!!

 3. Beste Sandra,

  Denk je nou echt dat het leven makkelijk is als je 50kg weegt? Nu hebben mijn problemen niets met gewicht te maken maar iedereen heeft andere onzekerheden.

  Jij met je overgewicht wil nog insinueren dat ik wellicht aan anorexia lijd!!
  Hahaha, en dan zeg je tegelijk dat je niet veroordeelt? Weet je hoe vaak ik opmerkingen hoor over mijn gewicht?? En altijd van gezette of echt dikke vrouwen. Helaas zijn de meeste mensen altijd elkaar aan het veroordelen. Maar met mijn opmerking was dat helemaal niet de bedoeling. Ik heb gewoon geen respect als je geen ziekt hebt en overgewicht, en dan nog zegt dat je er “NIETS” aan kunt doen (of dat het “vaak” een ziekte is). Of dat je “alles” al geprobeerd hebt. Kom op, we weten toch allemaal dat je dagelijks best wel veel moet eten om 150kg in stand te houden??? En ik hebt het echt niet over 80kg ofzo, want ik weet dat als je eenmaal een wat volle lichaam hebt dat het moeilijk is om zelf 5kg kwijt te raken. Maar ik heb het echt over 100+, dat in stand houden is actief eten hoor.

  Tuurlijk is het zo dat de een MEER MOEITE moet doen om op een voor zijn/haar bouw goed gewicht te blijven. De een 45kg de ander 90. Prima. De een werkt hard, denkt na over zijn voeding, de ander niet. Je hoort te kijken naar je problemen en daarmee aan het werk gaan.
  Ik heb bijvoorbeeld heel veel moeite om met geld om te gaan. Ik kan aan het begin van de maand zo alles uitgeven en dan met tranen in mijn ogen in de laatste week omdat ik moet gaan lenen om boodschappen te doen. Dus ik HEB MEER MOEITE met geld en moet MEER MIJN BEST doen om niet in problemen te komen. Ik moet steeds 10x nadenken, winkels ontwijken etc. en ben zelf bij een psycholoog ervoor.
  MAAR je neemt dus in het leven verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet. Ik kan ook zeggen: ja, is een ziekt, koopzucht, ik koop dingen die ik niet nodig heb, kan er niets aan doen, blabla. Maar ik geef toe dat ik fout zit. Vind het slecht voor mijn leven. Ik wil niet meer in problemen komen en weet dat ik er aan zal moeten werken. Anderen denken daar niet eens over, maar ik moet wel. Zo is het nou eenmaal.

  Dus tuurlijk is het niet leuk als je overgewicht hebt of makkelijk dik wordt, maar het leven is niet makkelijk en we moeten alemaal ons zelf meer onder controle houden en niet zo laten gaan en dan maar zeggen dat we er niets aan kunne doen of dat we ziek zijn. Stoppen met je destructieve gedrag en werken aan een gelukkig en gezond leven.

  En ben blij dat je wat heb kunnen afvallen, je zorgt daarmee beter voor jezelf. Succes.

 4. Laat ik nu nog steeds te geloven in een maatschappij die gebouwd is op bassis van het solidariteitsprincipe. Daarmee creëren we met elkaar een leefbare wereld, waarin we allemaal investeren met positieve bijdrage.

  Maar helaas ook allemaal een van onze menselijke zwakheden inbrengen. We zijn te dik, we roken, we rijden te hard, te grote auto, meer dan 2 kinderen, werkeloosgeraakt, we worden ziek, de radio te hard, vliegvakantie.

  Kortom al onze menselijke tekortkomingen en zwaktes staan tegenover onze positieve inbreng.

  Hij die zonder zonden is, ……..de eerste steen.

  My-Life Afslank Instituut

  Aloys van Deenen
  Directeur

 5. lees net reactie van monique en MOET toch even reageren:

  Wat is het leven toch makkelijk he? Als je 50 kg weegt en waarschijnlijk nergens van aankomt?!!

  Het is echt wel zo, dat de ene persoon makkelijker zwaar wordt, dan de ander. Alle zussen van mijn vader zijn veel te zwaar en ook veel van mijn nichtjes.

  van mijn 24e tot mijn 28e had ik een enorme rotperiode door de ziekte van mijn vader. Ik ging van werk naar ziekenhuis / verpleeghuis en weer terug. Ik had geen tijd en zin om gezond te eten en kwam veel aan tot een gewicht van bijna 100 kg.

  Inmiddels ben ik twee jaar verder en ruim 20 kg afgevallen en voel me redelijk ‘normaal’. Ik zou geen 50 kg willen wegen, vind vrouwelijke rondingen bij me horen, maar wil ook niet zwaarder worden.

  Maar ik zal nooit een ander veroordelen, omdat ze te zwaar of te licht (anorexia??) zijn, dit heeft vaak een reden, waar jij of ik niks vanaf weet.

 6. Pff, wat een klantvriendelijkheid, zeg!!!

  Geen mens zit comfortabel in die stoelen in zo’n vliegtuig, te weinig beenruimte, te smalle stoelen!!

  KLM zou er beter aan doen om een speciale plaats in het vliegtuig te maken met stoelen die iets meer ruimte hebben. En ja: dan betalen mensen misschien iets meer, maar dat is minder vernederend dan ‘vettax’.

  Nu betalen die mensen voor 2 plaatsen om dan alsnog uiterst ongemakkelijk te zitten!

 7. Prima idee. Dikke mensen zijn zielig en lange zeker niet? Ik heb geen wanklank gehoord toen je moest gaan bijbetalen voor extra beenruimte. Zwangeren passen op 1 stoel en hoeven dus ook niet meer te betalen. Het is al sinds mensheugnis dat je een STOEL reserveert in een vliegtuig. past dat niet, dan reserveer je er maar 2. Bovendien HOEF je niet te gaan vliegen als het te duur wordt. Daarnaast staat men al toe dat 2 mensen van 1 stoel gebruik maken: ouder en baby (baby is gratis!)

 8. Ach,het draait toch allemaal maar om 1 zaak? Geld,geld ,geld.Laat ons wel wezen:zelfs als persoon met normale lichaamsbouw reis je niet optimaal comfortabel in een vliegtuig,behalve in business.Vliegtuigmaatschappijen zouden makkelijk een paar rijen minder en minder stoelen op een rij kunnen zetten,maar dan brengt een vlucht uiteraard minder geld op.Als je met een kat of hondje reist in de cabine moet je ook daar zwaar voor betalen,terwijl dat diertje de hele tijd onder de stoel in zijn leeftasje zit.Maar betalen moet je,zelfs al heb je verder geen handbagage.En nu zijn de zwaarderen onder ons aan de beurt.Wat is het volgende criterium?

 9. Ik vindt het wel terecht.

  Als ik extra bagage meeneem moet ik ook extra betalen. Het extra gewicht (extra brandstof) en de extra stoel (of plaats) van een obees persoon gaat ten koste van de mensen met normaal postuur. Ik ben 50kg, Wendy is bijna 3x zo zwaar. Maar als ik 2 kg meer bagage heb dan kost het me. Terwijl ik dat teveel aan gewicht in mijn koffer 50 maal compenseer met mijn gewicht. Waarom dan raar opkijken als je groter bent dan een stoel toelaat en meer moet betalen?

  Om groter te zijn dan een stoel toelaat moet je elke dag heel actief bezig zijn met eten… een gevolg van een bepaald gedrag : té veel, té onevenwichtig eten en leven. Nog nooit zijn we zo extreem met ‘éten’ bezig geweest. Waarom komt het bijvoorbeeld steeds meer voor?? En waarom in sommige landen meer (VS)?? Als het echt een ziekte was dan zou dit toch niet het geval zijn?

  Er zijn maar enkele ziekten die obesitas tot gevolg hebben en die komen heel weinig voor (metabolistische afwijking, schildklier). Maar veel dikke mensen schuilen zich hierachter.
  Ik ben daarom ook voor: Als het echt door ziekte wordt veroorzaakt dan is het inderdaad iets dat vergoed zou moet worden door de ziektekosten verzekeraar.

  Of het vliegtuigmaatschappij kan een paar extra, speciale stoelen maken, net als gehandicapte plaatsen, als service. Als het een ziekte is.. Hoewel zo een oplossing wel doorberekend wordt in de ticketprijs, maar ja.

  Wendy: Ja, hallo! Als het voor een bedrijf financieel niet aantrekkelijk is om kleding te maken voor dikke mensen heeft dat niets met discriminatie te maken! Een neef van mij heeft maat 39 en kan ook nooit herenschoenen vinden in zijn maat!! Een obees persoon kan er nog wat aan doen. Zo hebben veel mensen een probleem waardoor ze het gevoel krijgen dat ze buitengesloten worden. We leven in een individualistische maatschappij en men heeft weinig zin om voor de problemen van anderen op te draaien. Dit keur ik niet goed, maar is wel hoe het gaat. En ik weet zeker dat obese mensen hetzelfde doen tegen anderen met een ander probleem.

  Je schuilen in een slachtoffers positie zoals Moeke en Wendy doen vind ik niet respectabel. Eenbeetje meer verantwoordelijkheid nemen en als je je niet goed voelt over jezelf of een eetverslaving hebt dan is het goed om hulp te zoeken. Je hoeft jezelf niet te schamen. Eerst accepteren dat je in een vicieuze circel zit, wel kan veranderen als het wil en ervoor werkt, hulp vragen en aan de slag. Er zijn talloze mensen die het wel lukt.

  En Moeke: Iemand met overgewicht riskeert al zijn leven door het overgewicht!! Een maagoperatie is vaak een behandeling om deze persoon snel te doen afvallen om deze risico te verminderen en wellicht het leven van die persoon te redden!!

 10. hoi,
  ik vind het zeeeeeeeeeeer schandalig dat je nu voor een extra stoel in het vliegtuig moet gaan betalen per 1 april.
  weer een rede om dikke mensen af te wijzen. Je moet namelijk al in andere winkels winkelen en dan krijg je nog eens van die oude vandage kleren aan als jonge dame. en nu dit mag je ook nog niet eens vrij voelen in het buitenland waar niemand je kent. MOet je een tweede stoel bij boeken. belachelijk.

 11. Ik ben het met Robbert eens. Enerzijds is het wel lullig voor (te) dikke mensen dat zij dubbel moeten betalen en helemaal natuurlijk als hun omvang het gevolg is van een ziekte (al verschuilen wel veel dikkerds zich achter een ziekte, lekker makkelijk).

  Anderzijds wil je als je 1000 euro voor een ticket hebt betaald niet 12 uur lang op een intercontinentale vlucht zitten naast iemand die ook nog eens de helft van jouw stoel in beslag neemt……

 12. Helaas vind ik het te kort door de bocht om te zeggen dat je dan NOOIT meer KLM vliegt. Dan koop je dus als roker ook geen huis omdat dan je premie hoger is, ga je niet meer naar de Efteling omdat je als hartpatient niet meer in de achtbaan mag. Ik denk dat de naam ‘Obesitax’ is verzonnen door de media. Het gaat denk ik om mensen die te omvangrijk zijn; dus niet alleen mensen die buiten hun schuld om heel dik zijn. Obesitas heb je helaas ook als je ook door eigen toedoen te dik bent geworden. Een bedrijf heeft nou eenmaal huisregels en lange mensen kunnen ook tegen betaling een andere plek kopen in het vliegtuig. En zeg nou zelf; als iemand NIET meer tussen de stoelleuningen past moet IK op een halve stoel gaan zitten voor 10 uur lang terwijl ik ook 100% betaal voor mijn plaats?
  groetjes

 13. Och Eddy, die Twan heeft geen school gehad, arme knul. Lekker laten lullen zulke gasten.
  Die gaan pas bibberen als hun zelf iets heeeeeeel vreselijks overkomt en dan lachen wij!!!!

  hhahahhaa ik vind het gewoon om te lachen zulke dingen van de KLM!
  Zelfde als het stukje uit de Telegraaf dat dikke mensen gewoon lekker naar een psychiater moeten. Belachelijk gewoon!

 14. Een grote schande voor de KLM, ik ga nooit meer KLM vliegen.
  De mensen die obees zijn, zijn ziek en worden daar door alweer
  gediscrimineerd.
  Ik ben buschauffeur moet ik dan die mensen ook twee kaartjes verkopen?

  Beste Twan, die dag dat jij gediscrimineerd word, komt nog wel.

  Groetjes Dolf.

 15. Ik ben zelf 140 kg.Je kunt er niet omheen dat dat problemen oplevert in een vliegtuig.Ik ervaar dat wel zo.Heb al weinig ruimte maar probeer me nog kleiner te maken om mijn buurpassagier niet te hinderen.
  Ik vind het echt genant.Vind het vreselijk om zo dik te zijn en het is ook al zo zichtbaar.Mensen die roken en de lucht voor zichzelf en anderen verpesten worden niet zo aangesproken als mensen met obesitas.
  Je kunt de grootste boef zijn die van alles op zijn kerfstok heeft en je word met respect behandeld.
  Mensen die dik zijn laten zich van alles aandoen tot het weghalen van een groot deel van hun maag waarbij ze weten dat deze operatie hun dood kan betekenen.
  Alle artsen is het bekend dat dikke mensen veel tegen zich hebben om vermageren te laten slagen.
  Hun genen.Ze hebben nooit het gevoel dat ze genoeg gegeten hebben.Als mijn kinderen een stukje op hun bord laten liggen omdat ze niet meer blieven kan ik maar niet begrijpen hoe dat werkt.
  Vet produceert ook een hormoon dat er voor zorgt dat je meer moet eten.
  Het is dus echt een keiharde strijd.En niet iedereen wint die.
  Obesitas is in de medische wereld dan ook een ziekte.
  Maar het probleem is er wel.
  Het is wel erg en begrijpelijk maar we bezetten toch gedeeltelijk de andere stoel.Al is het maar 10 cm,dat betekent voor de buurpassagier nog minder ruimte dan de vliegtuigmaatschappij hem toebedeelt.
  Laat maar meer betalen.Is logisch eigenlijk.Maar dan ook echt meer ruimte.
  10 cm meer in de breedte en 10 cm meer buikruimte lost dan veel op.
  En als de medische wereld dan obesitas een ziekte vind dan vind ik het logisch dat de extra ruimte vergoed wordt door de ziekenfonds.
  Je kunt je toch wel bedenken dat iedereen er aantrekkelijk wil uitzien en geen gezondheidsproblemen wil hebben.Je hoeft alleen maar meeer te bewegen en minder te eten.
  Als dat kon…Het grijpt erg in,in je sociale leven.Dat wil echt niemand en wens ik niemand toe.
  Het respect wat mensen krijgen van andere mensen en waar ze niets voor hoeven doen wordt voor mij niet vanzelfsprekend.
  Ik ben pleegmoeder geweest.Heb AMA`s opgevangen,kosteloos voor ouderen gezorgd,heb een opvang voor autistische kinderen.Sta midden in de maatschappij en doe erg mijn best om mensen te helpen.
  En dan komen er mensen als Twan.
  Die mij al haat omdat ik besta.
  Die over mij de meest kwetsende opmerkingen maakt zonder dat hij mij kent.
  En geloof me er zijn er veel meer als Twan.
  Hij heeft minder ruimte in het vliegtuig als ik naast hem zit.Maar buiten het vliegtuig neemt hij wel mijn ruimte in.Ruimte die hem niet toekomt.
  Je hebt misschien wel een mooi slank lichaam Twan.Misschien met geluk nog een aantrekkelijk gezicht ook.
  Maar van binnen ben je niet zo mooi.En ik denk dat er veel mensen zijn die helemaal niet naast jou willen zitten.Zelfs al is er genoeg ruimte.
  En wat betreft de KLM .Dikkerds gaan nu naar andere vliegtuigmaatschappijen zoeken.Niet alleen de extreme dikkerds.
  Er zijn vele mensen die wat dikker zijn,niet onder deze groep vallen maar toch niet het risico willen nemen geweigerd te worden in het vliegtuig.
  Dus veel minder klanten.
  Ik ga niet meer mee met de KLM, dit vind ik geen manier.Maar ik reis altijd met mijn kinderen en personeel.
  Als ik er voor kies om maatschapijen te weigeren,dan gaan zij ook niet meer mee.Die willen wel hetzelfde vliegtuig dan mij namelijk.

  Moeke

 16. En hoe zit dat met mensen die zo lang zijn dat hun benen niet tussen de stoelen passen en hun benen zo wijd moeten plaatsen dat er niemand meer langs kan? Dat komt de veiligheid en het comfort van de andere reiziger ook niet ten goede. Is het misschien een idee dat de stoelen van KLM wat verder uit elkaar staan zodat ook de steeds langere mens en de steeds breder wordende mens normaal in een stoel kan zitten.

  Beste Twan, je opmerking getuigd van gebrek aan respect voor je medemens en ik stel voor dat je je stupide commentaar lekker voor je houdt en je je onderontwikkelde hersens gebruikt om je kwijl binnen te houden. Als je de hersencapaciteit van een ameube hebt is het beter voor jezelf en je omgeving als je je onthoud van commentaar over dingen waar je amoebe breintje niet bij kan. Met vriendelijke groet.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in