Lente Salade Recept

Ja hoor het is lente, maar maart roert zijn staart. Af en toe schijnt de zon en soms regent het. Regen vind ik nou niet zo geweldig en is zeker heel vervelend wanneer je een hondje heb. Die moet regelmatig een ommetje, maar mopshond Bas houdt niet van regen. Maar ja, hij moet toch, want hij gaat niet naar de wc zoals wij, hihi. Het nadeel van regen is ook, dat je niet graag naar buiten gaat, waardoor je weinig beweging krijg.

salade

En het is donker, de zon geeft gewoonweg helder licht. Er worden dan ook bepaalde hormonen aangemaakt waardoor je je beter voelt. Je voelt je happy, sterker, je kunt de wereld aan zeg maar. Maar wanneer het regent en het donker weer is, dan worden veel mensen somber, doordat ze somber zijn, gaan ze of niet meer eten, of snacken en snaaien. Want veel mensen zijn dan zo lusteloos dat het gemakkelijker is om een pakje open te trekken. Het nadeel van dat snacken en snaaien is dat er geen trek meer is in gezonde kost. Daarmee bewerkstellig je dat je je nog rotter gaat voelen, want je mist de vitaminen, ergo je voelt je loom en zwak.

Kijk, ik ga natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer mag snoepen. Dat is flauwekul, dat houdt geen mens vol. Af en toe iets lekkers moet kunnen. Maar probeer dat te doen in het weekend, kies dan iets wat je heel erg lekker vind en geniet ervan. De hoeveelheid doet niet ter zake. Wil je er veel van eten, prima, een kleine hoeveelheid is beter. Ik dwaal af, even terug naar gezonde dagelijks voedsel. De meeste mensen snakken nu naar licht, zon en warmte. Daarbij zijn de meeste mensen ook de stamppotten zat. Ze willen salades, of net als ik, asperges. Gewoon andere kost. Ikzelf ook, daarom heb ik mezelf en hubbie D getrakteerd op een overheerlijke salade met gerookte makreel. Een gezonde salade die tevens makkelijk en snel te bereiden is. Wanneer je dus loom bent, moe of somber en geen zin in moeilijke maaltijden, dan is deze salade een prima gerecht. Ook geschikt voor kinderen, maar zorg wel dat de graten van de makreel goed verwijderd zijn, want daar kun je knap last van hebben.

Lente-belofte-salade 2 personen

 • 1 krop sla
 • 10 verse waspeentjes
 • 1 avocado
 • 1 sjalotje
 • 1 gerookte makreel
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel (vijgen)azijn
 • snufje zout, peper naar smaak
 • 2 pistolets besmeerd met halvarine

bereiden

Haal van de krop sla de buitenste bladeren af en pluk de andere bladen los. Leg ze in een grote kom met water en wat zout. Haal na een minuut of 10 de bladeren uit het water, verwijder de stronkjes en leg de bladeren in een sla centrifruge of dep ze droog. Je kunt ze ook een theedoek doen, de doek dichtvouwen en hard rondslingeren, doe dit wel buiten, anders kan je de boel droogmaken.  Scheur de droge bladeren in kleinere stukken en leg in een slakom. Snij van de waspeen de kop en de kont eraf, en snij ze in smalle reepjes. Leg bij de sla. Snipper het sjalotje, halveer de avocado, haal de pit eruit, pellen en het vruchtvlees kleinsnijden. Dit kan ook bij de sla. Verwijder zorgvuldig de graten van de makreel en voeg dit in de kom bij de groente. Maak een dressing van de olie, azijn en de peper. Goed mengen en verdeel de salade over twee borden, pistolet erbij en je hebt een heerlijke lichte salade.

Elisabeth©

2 Reacties

 1. Heey Elisabeth,

  Leuk!! welkom in de groep..

  En wat een heerlijk verhaal, ja daar zit heel veel waarheden in..idd als het donker is en koud ga je op zoek naar iets lekkers. Ook had ik dat vaak en soms nog wel eens, maar ja..als je niks in huis hebt..kun je zoeken tot je een ons weeegt..haha.

  En daar zit wat in….je zelf trakteren in het weekend met iets lekkers..en dan kun je de hele week lekker verheugen op een….mmm snoepje..haha nee misschien wel een stukkie appeltaart…

  Veel plezier met schrijven.

  liefs,
  Alice en snabbeltje.

 2. Lieve Elisabeth!

  Van hárte welkom in ons midden hier op Vetvrij.com!

  Da’s een ding wat hélemaal waar is: wég met het donkere weer en kom maar met de zon en de Zomerse gerechten!

  Heel veel plezier en succes hier!

  Knuf,

  Gerda/Miepie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in