Leverdieet

De lever speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Vetoplosbare vitaminen (A,D,E en K) en vitamine B12 komen in de lever terecht en worden verwerkt. Daarbij zorgt de lever ervoor dat schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt en uitgescheiden.

De lever krijgt het door ons ongezonde eetpatroon steeds zwaarder te verduren. Roken en alcohol zijn boosdoeners, maar ook de conserveringsmiddelen, medicijnen, geur-, kleur- en smaakstoffen zijn een belasting voor de lever. De lever kan overbelast raken waardoor gifstoffen in het lichaam terecht kunnen komen. Hierdoor kan je allerlei klachten krijgen.

Dit dieet probeert de lever zo min mogelijk te belasten. Vermijd daarom schadelijke stoffen die te vinden zijn in rookwaren, alcohol, koffie, suiker, cacao, gefrituurde en gebakken producten, verzadigde vetten en witmeel producten. Goede voeding is belangrijk, maar voldoende frisse lucht en rust net zo goed.

Vermijd genotsmiddelen zoals rookwaren, alcohol en *spam*
Beperk het eten van vlees en gebruik helemaal geen varkensvlees.
Vermijd de volgende groenten: Spaanse peper, tomaat, komkommer, paprika, aubergine, courgette, spinazie, postelein en rabarber.
Vermijd de volgende fruitsoorten: sinaasappel en mandarijn
Vermijd ook: peulvruchten, gebakken en gefrituurde producten, eigeel, pinda’s en azijn, kerrie, tarwe en rogge
Beperk het gebruikt van koffie

Gebruik volle granen (dus geen tarwe en rogge)
Gebruik de volgende groenten: Avocado, artisjok, witlof, andijvie, grapefruit, rettich, tuinkers, rammenas, waterkers, prei, bosui, bieslook, paksoi, broccoli, wortel
Gebruik ook: Hüttenkäse, (parel)gerst, gekiemde zaden
Gebruik kruidenthee, zoals Mariadistel en Cichorei (goed alternatief voor koffie)

Aanvullende adviezen

Het is belangrijk dat je voeding gezond is en dat het voldoende anti-oxidanten bevat. Anti-oxidanten bestrijden de vrije-radicalen zodat deze niet in de lever komen en deze zullen belasten. Anti-oxidanten vind je in:

Vitamine C – in o.a. verse groenten en fruit
Vitamine E – in o.a. plantaardige oliën, tarwekiemen en amandelen
Bèta-caroteen of provitamine A – in o.a. wortelen, abrikozen, pompoen
Selenium (een mineraal) – in o.a. zilvervliesrijst, champignons
Glutathion (een aminozuur) – in asperges, meloen en avocado

Nog een goed advies is dat je je voedsel bereid door het te koken, stoven, stomen of grillen. Bakken of frituren zijn uit den boze.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

12 Reacties

 1. Heel herkenbaar alles wat hier beschreven staat.
  Ook “hongerpijn” steeds als ik dan wat eet is het even weg,maar dit is niet goed voor mn gewicht en lever!
  Zoek ook een (kook)boek waarin voedingsschema s staan wat goed is voor je.lever. Alles op internet lijkt commercieel!
  Bestaan deze kookboeken?

 2. Hoi sanne,
  Ik heb het nieuws gekregen dat ik een ontstoken mag en slokdarm heb en dat ik door een operatie ( of wat overgewicht ) een maagbreuk heb ook . Ook mijn lever blijkt vervet te zijn . Kan u mij een dieet zeggen dat zowel maag en lever sparend is en ook voor gewichtsverlies zorgt .
  Ik heb ook cv’s en fybromyalgie . Groeten ,
  Alida

  • Hoi Alida,

   Net nieuws gekregen dat ik een veel te vette lever heb.
   Heb net als jij ook cvs en fybro.
   Weet jij soms een interessant kookboek speciaal dieet vette lever?
   Dank voor ja antwoord

   Lien

 3. ja groenten en fruit gezond zegen ze toch? ja maar deze groenten niet eten dit fruit ook niet. maar dan weer een ander dieet voor iets anders. bestaat er wel een middel om van je lichamelijke ongemakken af te raken? maar de dokter zegd het is normaal omdat je ouder word fijn zo om dat te horen. ik weet dat ik al lang problemen heb met mijn lever al van af ik nog een kind was.ik heb boeken gelezen over gezonde voeding natuur voeding en ga zo maar verder. en voor elk soort van lichamelijk probleem hebben ze wel een oplossing. zo is er op internet altijd wel iets dat ze verkopen voor je ongemak waar je mee te kampen hebt. je moet enkel een paar woordjes in tikken in google en je krijg alle dingen die zouden helpen of zo. maar of het ook zo is dat is de vraag wat iedereen kan reclame maken en zegen dat het werkt maar je weet het pas als je het koopt. maar die kosten soms erg veel geld zeker de verzending kosten. dan kun je alles schrappen uit je voeding. de ene zegd vlees moet de andere niet groenten gezond maar wel natuur winkel maar ook duurder. dan uit de supermarkt maar die zijn dan bewerkt. melk goed voor je boten? neen melk is niet goed zegd een andere. koffie niet overdrijven kan geen kwaad. neen niet goed voor de lever. suiker gif een andere suiker kan geen kwaad zie je al de tegenstrijdigheid je zit door het bos de de bomen niet meer.

 4. Kijk eens bij groente smoothie.
  Schrijf op welke groente en fruit,kruiden,zaden en olie bv amandelolie goed zijn voor de lever.
  Voor de bitter fruit neem ik biologische citroen deel in 6 stukje met schil.
  Ik gebruik melkkefir met de rest wat hier boven staat.
  Bv avocado,banaan,appel rode biet,welk fruit je maar lekker vind.
  Neem 3x per dag een groene groente smoothie, 2 x per week warm eten.
  Dit alles in als Tip.lees en zoek wat goed voor je in.

 5. ik heb problemen met mijn lever= vervet en heb ook astma en spastische darmen en natuurlijk overgewicht mijn gal is reeds weggenomen.
  ik ben een jojo type ik val af en als ik mijn streefgewicht haal verwen ik mezelf en kom niet meer aan het schema waar ik me aan moet houden.er zit elke dag tien man aan de tafel combineren is niet altijd gemakkelijk.
  mijn vraag kan ik geholpen worden? een dietiste of voedingsadviseurs kan ik niet betalen.

 6. Hallo
  Kom net uit het ziekenhuis na 3 weken.
  Had accuut lever en nierfalen.
  Heb nu door de geelzucht verschrikkelijke jeuk.
  Weet u een boek met recepten waar de jeuk niet erger van wordt.
  Groetjes

 7. Beste Sanne, ik volg nu al een tweetal maanden de instructies voor een lever sparend dieet zoals hierboven beschreven. Probleem is dat je heel veel kookboeken vind met recepten om slank te blijven, maar daar zitten meestal ingridiënten in die niet aan te raden zijn voor de lever. Hierdoor heb ik zowat alle weken hetzelfde stramien van wat ik ’s avonds als warme maaltijd eet. Is er een kookboekje voorhanden met “recepten voor alle dag” voor leverpatiënten ?

 8. Hoi Sanne,
  Bedankt voor de snelle reactie.kun je me ook wat tips of een brochure sturen voor een verstoorde lever?Bij voorbaat dank.Hopelijk heb je wat tips voor me!

  Groet Trees

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987