Lichaam en Geest weer in Balans Brengen

Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief!

In deze snelle wereld geven we onze geest en lichaam niet de kans om te ontspannen, met als gevolg dat we continu in staat van paraatheid zijn. Diepgaande ontspanning bevordert niet alleen de genezing van ziektes, maar zorgt er ook voor dat jij je uitgerust voelt zodat je de hele wereld aankan- inclusief je overgewicht!

De meeste mensen ontspannen pas als ze slapen. Doordat we allemaal zo druk zijn met ons werk en gezin komen we er vaak niet aan toe even te gaan zitten en ons lichaam en geest te ontspannen. Lukt ons dat wel, dan dwalen onze gedachten al snel af naar dingen waarover we ons druk maken.

Volgens experts ontspan je pas echt wanneer jij je aandacht hier op focust. Hierdoor activeer je het parasympathische zenuwstelsel in de linker hersenschors. Hierdoor kan het lichaam zich herstellen en positieve gedachten en emoties vrijkomen.

Je hoeft echter heus niet urenlang te mediteren om dit te bereiken. Via deze simpele doe-het-zelf technieken kom je al een heel eind.

balans

Masseer jezelf

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel doeltreffend. Door jezelf te masseren ontspant je hele lichaam. Geef jezelf maar eens een kuit- of voetmassage. Je hele gesteldheid zal hierop reageren en je zult je binnen tien minuten al een stuk beter voelen!

Voel de sensaties in je lijf

Met deze oefening leer je om te voelen welke sensaties zich in je lichaam voordoen. De meeste mensen vinden dit niet altijd even prettig want ook minder prettige sensaties kun je voelen.

Maar als je jezelf daar niet langer schrap tegen zet zul je merken dat je jezelf ontspant. Je doet de oefening zo:

 • Ga op je rug liggen, sluit je ogen en laat je met elke ademhaling dieper wegzakken in de ondergrond.
 • Richt je aandacht op de dingen die je jezelf gewaar wordt in je lichaam, met name op de plekken waar je lichaam in aanraking komt met de ondergrond.
 • Ga hierna met je aandacht naar je linkervoet en probeer ieder deel van je voet één voor één te voelen. Dus je tenen, je voetzool, je enkel, je onderbeen, knie, bovenbeen en vervolgens je hele linkerbeen.
 • Blijf die ademhalen en ontspan je linkerbeen op de uitademing. Ga vervolgens door naar je rechtertenen, -voet, -enkel en –been.
 • Als je klaar bent met je benen ga je naar je bekkenstreek, vervolgens door naar je buik, je borst, je vingers, je handen en zo helemaal door naar het topje van je kruin. Wees je uiteindelijk helemaal bewust van je lichaam.
 • Wees aardig voor jezelf en erken als je ergens spanning voelt. Richt je aandacht erop en probeer het weg te ademen. Het is normaal dat je geest zo nu en dan afdwaalt en dat is niet erg. Breng zodra je dit merkt je geest weer op vriendelijke wijze terug naar je lichaam.

vetvrij.com is uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren verloten we iedere week een Mentaal Dieet Pakket twv. €247 Doe mee en win Het Mentale Dieet Plan Coaching Pakket.

Visualiseer een rustgevende plek

Bij het visualiseren van dingen gaat het om de positieve emotie die je bij de beelden oproept. Deze emotie activeert het parasympathische zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je jezelf ontspant.

Haal je een omgeving voor de geest, en dit mag echt of fictief zijn, waarin je een ontspannen of prettig gevoel hebt of hebt gehad. Dit kan bijvoorbeeld op het strand zijn, op een berg, midden in een weiland of op een boot.

Maak je visualisatie zo echt en levendig mogelijk.
Stel je vervolgens voor dat door je voetzolen warme zachte zonnestralen je lichaam binnenkomen.
Voel het licht en zie hoe het steeds verder je lichaam binnenkomt.
Volg het ligt helemaal naar boven, tot naar je kruin en voel hoe je hele lichaam met warmte is doordrongen.

Tip: deze visualisatietechniek werkt ook heel goed wanneer je even een dipje hebt tijdens het Mentale Dieet Plan. Alleen dan visualiseer jij je slanke lichaam als de rustgevende plek, de plek van overwinning en victorie.

Zie hoe je er straks uitziet, hoe je jezelf voelt, wat je draagt, hoe je haar zit, want mensen om je heen zeggen en hoe jij hen zult antwoorden dat jij het helemaal ZELF hebt gedaan!

Je spieren spannen

Door bepaalde spiergroepen te spannen en daarna te ontspannen kun je intens ontspannen. Bij deze oefening kun je het beste even gaan zitten.

 • Span de spieren in je handen en armen: maak een vuist, buig je arm en maakt spierballen. Hou dit even vast en laat dan weer los.
 • De spieren van je gezicht: trek je wenkbrauwen op, knijp je ogen dicht, trek je neus op en klem je kaken opeen. Daarna ook weer loslaten en ontspannen.
 • De spieren in je nek: deze kun je spannen door je kin naar je borst te brengen.
 • De spieren van je borst, schouder en buik: deze spieren kun je aanspannen door je borst naar voren te steken en je schouderbladen naar elkaar toe te brengen. Maak je buik hard alsof je een stomp in je maag moet gaan opvangen. Daarna weer loslaten en ontspannen.
 • Je benen en voeten: strek je been voor je uit, til het iets op en spreid je tenen en draai je voet naar binnen. Vervolgens weer loslaten en ontspannen.

Mantra’s

Je zult verbaast staan hoe ontzettend goed je kunt ontspannen aan de hand van een mantra. Dit hoeft geen gecompliceerd gedoe te zijn, maar een simpel woord (het liefst met twee lettergrepen) is voldoende. Het woord moet voor jou een positieve betekenis hebben, zoals liefde.

Ga rustig zitten en sluit je ogen. Herhaal in gedachten of hardop (nog beter!) je mantra. Probeer het tempo van je stem niet te sturen, maar laat het gewoon gaan.
Door de positieve emoties die je hierbij losmaakt zul je jezelf na tien minuten al een heel ander mens voelen!

Zo zie je maar, met een aantal kostenloze oefeningen kun je jezelf helpen ontspannen, en zo beter bereid zijn voor wat de dag je brengt.

Gewoon doen dus!

 

katja

katja2

Auteur van Het Mentale Dieet Plan.
www.HetMentaleDieetPlan.com

4 Reacties

 1. Dank je voor je deze handige tips.

  Ben trouwens een grote van Katja’s Mentale Dieet Plan en coaching. Recht voor de raap, soms wel wat cru in haar manier van communiceren maar het werkt wel. Voor mij is het het eerste dieet dat werkt en eigenlijk na de coaching te doorlopen geen dieet meer is. Al meer dan 8 maanden op mijn streefgewicht na 14, 5 kg te zijn afgeslankt ;-)

 2. DAnk je voor de tips. Vooral het ‘zelf masseren’ is iets wat vreemd klinkt (en in het begin ook vreemd is) maar wel goed werkt.

 3. Ik lees in dit artikel niets over mediteren. Dit helpt mij erg om innerlijke rust te vinden en op die manier in harmonie te leven. Het accepteren van jezelf is de eerste stap naar een gelukkig leven. meer informatie kun je op mijn blog vinden.

  alice

 4. Balans in je leven is een van de belangrijkste dingen. Door evenwicht kun je het eindeloos volhouden. Gezonde voeding, rust, regelmaat en beweging zijn van essentieel belang. Ik sluit me volledig aan bij het bovenstaande verhaal.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in