Lichaamsverzorging

Waarom is een goede lichaamsverzorging zo belangrijk ?

Invloeden van buitenaf zoals UV-stralingen, uitlaatgassen, centrale verwarming maar ook de huidige levensstijl ( te weinig beweging, te hygiënisch) zijn allemaal factoren die het lichaam belasten. Hierbij komen natuurlijk ook de factoren die van binnenuit komen zoals de biologische huidveroudering. Dit alles heeft tot gevolg dat het lichaam onttrokken wordt van vetten, vocht en voedingsbestanddelen.

Welke soorten van lichaamsverzorging kennen we ?

* massages
* gezichtsverzorging
* lichaamsverzorging
* nagelverzorging
* voetverzorging
* sauna
* fitness
* sport-fysische therapie
* zonnebank
* haarverzorging

De beste verzorgingstips:

Beweeg:
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Het stimuleert de bloedsomloop en helpt bij het elimineren van toxines.

Stop met roken:
Roken veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten die de huid van zuurstof voorzien. Als uw huid niet voldoende zuurstof krijgt, wordt het grauw, rimpelig en droog. Roken veroorzaakt ook de vrijlating van vrije radicalen in je lichaam, waardoor het verouderingsproces versnelt. Stop dus met roken om uw lichaam gezond te houden.

Opruim-sport:
Liggen er nog stapels oud papier? Moeten die dozen nu eindelijk eens naar zolder? Staan er tassen vol flessen die naar de glasbak moeten? Dat wordt opruimen! Als u bewust opruimt, zult u merken hoeveel u eigenlijk tilt. En dat is goed voor de armspieren. Til dozen, boeken of tijdschriften op borsthoogte. Houd daarbij uw rug zo recht mogelijk en de ellebogen een beetje van het lichaam af zodat u de spanning goed in de armspieren voelt. Til niet te zwaar, want dat is niet goed voor de rug. Eén of twee kilo is al voldoende.

Enkele verzorgingen wat toegelicht…. Haarverzorging:

Droog haar
Als uw haar heel droog is, is het ook kwetsbaar. Het is dan belangrijk dat u uw haar voorzichtiger wast. Het beste kunt u dan een shampoo gebruiken die geen kleurstoffen bevat en een neutrale pH waarde heeft. Shampoos met natuurlijke ingrediënten zijn ook heel geschikt.

Natuurlijk drogen
Laat uw haar zo vaak mogelijk natuurlijk drogen. Föhnen is namelijk erg belastend voor uw haar. Was uw haar ook eens als u gewoon een dagje thuis blijft. Dan kan het rustig en natuurlijk drogen.

Dubbel voordeel

Een conditioner of crèmespoeling legt een dun laagje op de schubbenlaag. Dat heeft twee voordelen: uw haar wordt gladder en is makkelijker te kammen. Maar tegelijkertijd is de kwetsbare kern van het haar, de cortex, door dat laagje beter beschermd. Het vocht en de proteinen kunnen niet ontsnappen zodat uw haar niet uitdroogt of kwetsbaar wordt. En schadelijke invloeden zoals zonlicht en warmte hebben minder kans uw haar te beschadigen.
Vooral droog en beschadigd haar kan niet zonder, maar ook voor de andere types is een conditioner aan te raden. De meeste conditioners moet u na het wassen even laten intrekken en vervolgens weer uitspoelen.

Lippen verzorgen:

Mooie en zachte lippen zonder velletjes
Doe regelmatig lippenbalsem of crème op wanneer u de kou ingaat en voordat u gaat slapen. Zeker wanneer u verkouden bent drogen de lippen flink uit. Dat komt doordat u ’s nachts door uw mond ademt vanwege een verstopte neus. Heeft u last van kleine velletjes? Trek er dan niet aan, dat gaat pijn doen. Scrub de lippen zachtjes met gezichtsscrub, tandenborstel of een suikerklontje. Likken aan de lippen helpt ook niet, dan drogen ze nog veel meer uit.

Vet op je lippen
Omdat de huid van de lippen veel dunner is dan de rest van de huid, hebben ze extra verzorging nodig tegen de kou. Gebruik daarom een goede lippenbalsem met natuurlijke vetten, zoals cacaoboter, sheabutter, bijenwas of een vette olie zoals jojoba. Dit is op natuurlijke basis en droogt de lippen niet uit.

Glimmende lippen
Het is natuurlijk best prettig als uw lippenstift tijdens het diner goed blijft zitten. Met deze drie stappen blijven uw lippen de hele avond mooi, óók tijdens het eten!

Gezichtsverzorging:

Pukkeltjes
Onderhuidse pukkels voelen aan als enorme bobbels onder de huid. Ze zijn vaak hardnekkig, het kan wel drie weken duren voordat ze weg zijn en de oorzaak is meestal hormonaal. Uitdrukken heeft geen zin en maakt het alleen maar erger. Stip de plek regelmatig aan met tea tree-olie en breng drie keer per week alleen op die plek een diepreinigend masker aan.

Vocht

Drink in de winter veel water. Uw huid heeft juist nu vocht nodig om soepel te blijven.

Uw gezicht hydrateren

Twintig minuten na de ochtenddouche is het beste moment om uw gezicht te hydrateren. De huidlipiden, die onze huid beschermen, hebben dan de tijd gehad om zich terug te herstellen. Hiermee vermijden we dat we teveel lotion of milk zouden moeten gebruiken. Maak ook van de gelegenheid gebruik om uw gezicht te masseren.

Handverzorging:

Nagel-tijd
Vijl uw nagels mooi rond in plaats van recht. Dan blijft u minder snel haken en duurt het langer voordat u ze weer moet vijlen.

Pigment

Pigmentvlekken kunt u voorkomen door een handcrème met uv-filter te gebruiken. Het verwijderen van de vlekken kan alleen via een laserbehandeling.

Soepele huid

Zorg ervoor dat uw handen zo min mogelijk blootstaan aan agressieve zeepsoorten en afwasmiddelen. Maak er een gewoonte van om de afwas met handschoenen aan te doen.

Voetverzorging:

Dat gaat soepel
Het kost nauwelijks moeite om voeten en enkels soepel te houden.
– Loop enkele minuten afwisselend op de tenen en op de hielen en doe dat zowel voor- als achteruit.
– Ga zitten met de benen vooruit gestrekt en draai met de voeten rondjes vanuit de enkels, naar binnen en naar buiten.
– Masseer de plekjes tussen de tenen en trek elke teen zachtjes een stukje uit.

Stop voetenleed

Eelt, likdoorns en kloven blijven weg als de voeten zacht en glad zijn. Dat lukt met een voetbad waar huidolie aan is toegevoegd. Zuivere amandelolie maakt de verhoornde huid zacht, zodat u na een minuut of tien heel makkelijk eelt kunt verwijderen, bijvoorbeeld met een puimsteentje. Met de grove kant verwijdert u eelt, met de gladde kant kunt u de voeten zachtjes scrubben.

Slippers
Draag in het zwembad of openbare doucheruimte badslippertjes om voetschimmel te voorkomen.

© vetvrij.com