Liefde gaat door de maag

Heb je een oogje op iemand? Schotel hem of haar dan liefdesvoedsel voor. Daarin zitten allerlei ingrediënten die de liefde aanwakkeren. Asperges, oesters, chocolade en alcohol bijvoorbeeld, zijn beproefde lustopwekkers. En in de juiste mate zijn ze nog eens goed voor de gezondheid ook! Lees, verleid en proef mee.

Stimulerende eten en drinken worden ook wel afrodisiaca genoemd. De Romeinen gebruikten het al. Zij wakkerden het verlangen bij de vrouw aan met het zweet van de gladiatoren. In het oude Frankrijk verkocht men een soort brandewijn met een adder erin als liefdesdrank. En wat te denken van de oude Egyptenaren, die knoflook als lustopwekker beschouwden?

Seksuele spanning
Niet alleen vroeger kwam dit merkwaardige liefdesvoedsel voor. Als je nu je Valentijnsdag in Japan viert, heb je kans egelvis op je bord te krijgen. Deze is even angstaanjagend als dodelijk. Toch gebruiken Japanners de egelvis als Love Food. Hun theorie daarachter is al even bizar: het eten van egelvis is flirten met de dood en deze flirt brengt een seksuele spanning teweeg. Probeer dit niet thuis!

Bestel dit boek bij bol·com

Chocolade
Chocolade
Trish Deseine

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Gelukkig zijn de Westerse soorten liefdeseten een stuk gezonder. Hier serveren ze bijvoorbeeld asperges, bananen, kaviaar, vijgen, truffels en ananas. Stoffen hieruit zouden je partner in een liefdevolle stemming moeten brengen. De bekendste voorbeelden van afrodisiaca zijn alcohol, chocolade en oesters. Daarmee laten we je hieronder nader kennismaken.

Liefdesdrank
Alcohol, en dan vooral champagne, is de liefdesdrank bij uitstek. Niet zozeer de stoffen die erin zitten, maar de alcohol zelf maakt mensen losser, relaxter en geeft meer zelfvertrouwen. Dit maakt ontvankelijk voor lust. Voeg hierbij dat een enkel glaasje alcohol per dag niet ongezond is. Sterker nog: matig alcoholgebruik beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit maakt alcohol een prima liefdesdrank.

Maar een teveel aan alcohol kan het effect weer onderuithalen, want tussen de lakens kan het je behoorlijk lam leggen. Zoals Shakespeare schreef: ‘it provokes the desire, but it takes away the performance.’

Goddelijk eten
Chocolade is een schoolvoorbeeld van liefdeseten. Vroeger misschien wel méér dan nu. Chocolade was ‘het eten van de goden’, zeldzaam en mysterieus. Tegenwoordig is chocolade op iedere straathoek te krijgen, maar het blijft liefdesvoedsel. Aanhangers van de liefdeseten-theorie wijzen vooral op de phenylethylamine in chocola. Dit is een stofje dat stimuleert en activeert.

Echt gezond is chocolade niet. Het bevat veel ongezonde verzadigde vetten en veel calorieën. Aan de andere kant is uit onderzoek gebleken dat een klein beetje chocolade juist heilzaam is. Om precies te zijn 10 gram pure chocolade per dag verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Voortplanting stimuleren
Oesters zijn heel bekend liefdeseten. Vroeger werden ze al gezien als afrodisiacum vanwege de gelijkenis met het vrouwelijke geslachtsorgaan. Nu zijn het vooral de flavonoïden die aan oesters het liefdeseten-label geven. Flavonoïden zijn stoffen die de voortplantingsorganen zouden stimuleren. Oesters zijn in elk geval erg gezond, vooral vanwege de stoffen magnesium en zink. Daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën.

Placebo-werking
Over zowel alcohol, chocolade als oesters hebben we goed, en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat bij geen enkele soort eten of drinken liefdeseten-effecten overtuigend bewezen zijn. Tot nu toe dan. Maar wie weet hebben deze producten wel een heel prettige placebo-werking, als je maar hard genoeg gelooft dat het werkt.
Het goede nieuws is dat alledrie de soorten liefdeseten tot op zekere hoogte gezond zijn. Een menu met één a twee glaasjes alcohol, een grammetje of tien gram pure chocola en flink wat oesters is uitstekend voor je gezondheid. En wie weet waarvoor nog meer.

Stimulerende eten en drinken worden ook wel afrodisiaca genoemd. De Romeinen gebruikten het al. Zij wakkerden het verlangen bij de vrouw aan met het zweet van de gladiatoren. In het oude Frankrijk verkocht men een soort brandewijn met een adder erin als liefdesdrank. En wat te denken van de oude Egyptenaren, die knoflook als lustopwekker beschouwden?

2 Reacties

  1. JA EN DAN TOOST JE OP MIJN VERJAARDAG HE’

    Staan wel errug lekker verleidelijk dingen op…chocola voor de liefde…ja..dat smelt ook zo heerlijk chocolaa….champange…nou 1 glaasje dan..

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in