Lijnen? Niemand wordt er slank van!

Column Geertje van der Meer

Misschien een boude uitspraak hoor maar ik ben in mijn praktijk nog nooit iemand tegen gekomen die slank was geworden van een partijtje lijnen of crashdiëten. Nog nooit, echt niet. De mensen die zich bezig hebben gehouden met afslanken met de snelheid van het licht komen na een korte of langere tijd weer aan en dan zijn er mensen die met afwijkende diëten ook zijn afgevallen maar die na het dieet weer terug zijn gevallen…naar hun oude gewicht wel te verstaan.

Vanmorgen had ik een mevrouw aan mijn bureau zitten die niet snapte dat ze ‘met zoveel eten’ in twee weken tijd drie kilo was afgevallen. Toen ik haar uitlegde dat dat niet zo’n groot wonder was omdat ik haar snoeperijtjes had omgezet in voeding die ‘er toe doet’ voor het lichaam viel het kwartje. Dus, ik leg het nog maar een keertje uit; bijvoorbeeld, in plaats van een zak chips zet ik voldoende normale voeding op de lijst. Stel je eet 100 gram chips waarin 530 kcalorieen zitten en gemiddeld 35 gram vet en je eet de chips omdat je een enorme trek hebt want je bent op dieet! Dat dieet schrijft voor dat je de dag begint met 2 beschuitjes met halvarine en een beetje smeer kaas, tussendoor een sneetje ontbijtkoek en voor de lunch mag je 2 knäckebrödjes en een beschuit met beleg en een glaasje melk. Tussen door mag je nog een appel……maar je hebt een gierende trek omdat je veel te weinig hebt gegeten want je bent op dieet.

Je vergrijpt je aan de chips, loopt rond met een humeur om op te schieten en een schuldgevoel van heb ik jou daar. Was de diëtenschrijver/ster verstandig geweest dan had er op de lijst voldoende te eten gestaan en was jij niet begonnen met de zak chips leeg te eten omdat je te weinig moest eten! Als het ontbijt had gedeugd en de lunch ook dan zou het hongergevoel rond vier uur ’s middags niet langskomen en de avond werd een stuk rustiger omdat je niet aan ‘de lekkere dingen’ hoeft te denken omdat je trek hebt.

Diëten deugen niet! Je wordt er op termijn alleen maar zwaarder van, het creëert schuldgevoelens, leidt naar ondervoeding, onzekerheid en ontevredenheid. Laat toch liggen die crashdiëten die veel beloven en geen oplossing zijn. Weer een boude uitspraak, ja maar wel de waarheid!

Geertje van der Meer

1 reactie

  1. Dieten betekent ‘houden aan leefregel’. Er zijn leefregels waarbij je wel degelijk structureel voor altijd afvalt. Inderdaad dieetregels waarbij je meerder malen per dag gezond wat eet fo anders gaat eten dan een wat tot op heden wordt aangenomen als slechte leefregel die niet bij jouw lichaam hoort.

    Maar het woord dieten op zich staat niet alleen voor crashdieten en sonja bakkeren. Dat is wat verkeerd wordt weergegeven. ‘Dus dieten deugt niet’, is een ondeugelijke stelling.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in