Home Lifestyle Slim, Gezond en Low Budget Koken

Slim, Gezond en Low Budget Koken

“Gezond koken is veel duur”, “Gezond koken kost me te veel tijd en ik heb het al zo druk”, “Gezond koken is niet lekker”, “Gezond koken? Mijn gezin is dat niet gewend, dat kan ik niet zomaar veranderen.”

Herkenbaar? In mijn omgeving zijn dit de meeste gebruikte redenen om toch gewoon de pakjes en zakjes te gebruiken in de keuken. Omdat het sneller is en goedkoper.

Maar gezond koken is niet duur en kost niet meer tijd dan normaal (tenzij je echt nog nooit groenten hebt schoon gemaakt). Het smaakt beter en bevat meer voedingsstoffen. Het is toch heerlijk te onthaasten in de keuken tijdens het bereiden van een gezonde maaltijd, zodat ook je lichaam zich goed kan herstellen van een drukke dag. Even lekker creatief in de keuken bezig zijn,heerlijk.

Slim Plannen is Geld Besparen

Door slim te plannen en in te kopen kun je op termijn zelfs kosten sparen! En dat is natuurlijk fijn in krappe tijden. Misschien is het voor jou een uitdaging om lekker, gezond en goedkoop te koken. Er zijn genoeg manieren om op de kleintjes te letten, ook met gezonde voeding.
Een goed voorbeeld van goedkoper gezond koken

Over het algemeen zijn de pakjes en zakjes duurder dan de gezonde variant. Om een voorbeeld te noemen: de kant en klare verse soeppakketten. De ingrediënten van de tomatensoep zijn: 750 gram romatomaten, 1 ui, 1 kleine winterpeen, 1 theelepel verse tijm, 1 bolletje knoflook, 1 blikje tomatenpuree, 2 rundvlees bouillonblokjes. Voor dit soeppakket betaal je €3,49 voor. Als je het vers koopt en los ben je minder dan de helft goedkoper uit!

Daarnaast zijn er nog meer tips om slim budget boodschappen te kunnen doen:
Maak altijd een lijstje en plan je week vooraf als het gaat om wat je wilt gaan koken, zo heb je altijd alles in huis. Hou je vervolgens aan je lijstje en neem eens een mandje (als je niet overdreven veel nodig hebt) in plaats van een karretje. Dat is sneller vol en zwaarder om te tillen, zodat je ook weer minder koopt.

Kijk Omlaag in de Supermarkt

Veel A-merken zijn afkomstig uit dezelfde fabriek als het merk zelf. Kijk dus altijd omlaag in de schappen, want daar ligt het goedkope alternatief. Ook de verpakkingsgrootte speelt een rol in de prijs. De grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper. Wel moet je je afvragen of je het kunt bewaren en opeten voordat de houdbaarheid verstreken is.Zo kun je rijst .macaroni etc. lang bewaren.

Op de datum letten geldt ook bij verse producten. Vaak worden deze al afgeprijsd als deze nog maar 1 of 2 dagen houdbaar zijn. Deze producten kun je meestal nog invriezen voor later gebruik.

Kies bij voorkeur bij groente en fruit voor seizoensproducten. De aanvoer hiervan is groot en de prijs is laag. In het seizoen smaakt het bovendien het lekkerste!

Ga eens naar de markt ! Zelf vind ik het super gezellig lekker naar de markt te gaan. Mijn ervaring is dat groenten en fruit toch net goedkoper zijn en verser. Veelal zijn het producten uit de regio. En de markt is ook nog eens goed voor je sociale contacten.

Volg de Aanbiedingen

Houd de aanbiedingen in de gaten! Als je in je buurt meerdere supermarkten hebt die niet te ver uiteen liggen kun je best koopjes jagen. Is er bij jou in de buurt markt, dat scheelt ook vaak in de prijs van groenten en fruit. Maar ook bij aanbiedingen geldt dat je je niet moet laten foppen door de lokkertjes, in het bbq seizoen heb je ineens toch wel veel aanbiedingen die hierbij passen ,dus zijn het ook echte aanbiedingen?

Nu je slim boodschappen hebt gedaan ga je slim koken. Want gezond en budget koken kost echt niet zoveel meer tijd dan met pakjes en zakjes goochelen.
Het is belangrijk dat je een goede basisvoorraad hebt van onder andere kruiden, specerijen, oliën, etc.

Op de dagen dat je minder tijd hebt (in verband met werk, etc.) zorg je dat je de avonden van tevoren al het grote werk hebt gedaan. Aardappelen kunnen best de avond van te voren geschild worden en dat geldt ook voor groenten. Zo heb je de basis al klaar en hoef je het bij thuiskomst alleen maar aan te zetten en gaar te laten worden. Hetzelfde geldt voor salades: je kunt de avond van tevoren al een deel van de ingrediënten snijden, zodat je de salade onder het koken nog alleen maar af hoeft te maken. Heb je echt heel weinig tijd, dan zijn de diepvries groenten een goed alternatief.

Lekker Wokken

Wokgerechten zijn nog sneller klaar: verse groenten snijden, eventueel wat kip erbij en wokken maar! En wat dacht je van een groenten omelet? Snel klaar en ook nog eens voedzaam.
Nieuwe en aparte dingen zoals ovenschotels maak ik altijd in het weekend of als ik vrij heb. En die porties zijn vaak zo groot dat we er twee dagen van kunnen eten, of je kunt het de tweede dag aanvullen met een salade. Je kunt ook in het weekend vooruit koken en dat invriezen in porties, zodat je het maar op hoeft te warmen op een dag dat je minder tijd hebt om te koken.

In het begin ben je misschien in de supermarkt wat meer tijd kwijt met vergelijken maar op de duur loont het beslist!

Gezonde Groeten,

nicole

1 reactie

  1. Hoi allemaal,

    Graag zoek ik wat tips om gezonder te eten met een buget van 10 euro per week. Ik ben zelf vegetarisch mijn vriend eet wel vlees. Tevens eet hij ook hele grote hoeveelheden wat het nog lastiger maakt om binnen ons buget van een tientje per week te koken. Vaak eten we ook van een maaltijd 3 dagen voor zover dat lukt. Omdat mijn vriend veel eet, eet ik misschien te weinig. Tevens te merken aan de gezondheid.
    Als je tips hebt hoor ik het graag.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987