Lunch Ideeën en Variaties

In mijn vorige artikel kon je lezen over het belang van een gezonde lunch. Omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om thuis te lunchen, wil ik je in dit artikel een aantal variaties op een ‘normale’ lunch geven. Ook geef je een aantal suggesties voor als je buiten de deur, of op je werk een verantwoorde en lekker lunch wil eten.

ontbijt-jam

Variaties op de “ normale “ lunch

Tegenwoordig zijn er oneindig veel variaties op onze lunch gekomen. Denk aan maaltijdsalades, wraps, kant-en-klaar belegde broodjes en salades en helaas ook steeds vaker een vette hap. Maar het kan natuurlijk ook anders.

Trek eens wat extra tijd uit de avond van te voren en bereid een heerlijke gezonde lunch voor met verse salades, sandwiches, eigen gebakken brood of neem eens een kliekje van je avondeten mee naar je werk om op te warmen (portie van ongeveer 200 gram, voorkeur groenten en rauwkost met een stukje vlees of een ratatouille die je zelf hebt gemaakt).

Lunch buiten de deur, op school of op je werk

Vaak ben je met lunchtijd op je werk en al je voornemens voor je gezonde leefpatroon gaan hartstikke de mist in door die kantine of er wordt in de stad gegeten of die ene collega wil je niet voor het hoofd stoten en toch broodjes gaan bestellen. Vanaf nu ben je consequent tegen jezelf. Zo nodig leg je collega’s, vrienden en familie uit waarom je zo bewust bezig bent. Je zult zien na de eerste vervelende reacties nemen ze het misschien toch wel stiekem over.

Werk

Bereid thuis je lunch goed voor zoals eerder beschreven. Haal allemaal lekkere groenten en fruit in huis en maak er de lekkerste salades van bijvoorbeeld een heerlijke tonijnsalade of een quinoa salade. Heb je geen zin om dit zelf te maken heb je natuurlijk de kant en klare variaties maar lees daar het etiket eens van en je gaat vanzelf de tijd nemen zelf iets klaar te maken. Maak eens sandwiches of wat dacht je van een ouderwetse kom soep die je kunt opwarmen op je werk, heerlijk voedzaam en gezond. Misschien worden de collega’s zo enthousiast dat jullie om de beurt iets mee brengen wat gezond is. Mocht je toch in de kantine eten, zorg dan dat je je eigen brood bij je hebt en neem er een salade bij of een ongebonden soep. En denk bij jezelf goed wat anderen zichzelf aan doen door ongezond voedsel te eten in plaats van dat je denkt , “die kroket ruikt wel heel erg lekker “.

Tip: Komen er toch belegde broodjes op je werk kies dan voor de magere varianten zoals kip en dan zonder boter en dressing.

Buiten de deur

Buiten de deur lunchen is natuurlijk een erg gezellige bezigheid. Met de lente en zomer in het vooruitzicht is het heerlijk vertoeven op een terrasje maar, veel mensen denken dat ze dat dan maar weg moeten laten omdat het niet in hun “dieet past“. Geen zorgen! Ook buiten de deur kun je goede keuzes maken. Op heel veel plekken hebben ze tegenwoordig heerlijke maaltijdsalades, vraag hier wel de dressing apart bij zodat je zelf kunt doseren. Neem eens een omelet met groenten, laat hier wel het brood bij staan Je kunt in plaats van het brood ook wat extra rauwkost vragen. Ook het beroemde broodje gezond wisselt sterk van uiterlijk. Kom je op een nieuwe locatie, kijk eens rond wat er allemaal voorbij komt en ook hier geldt de dressing/sausjes apart. Let op met gerechten die overbakken zijn met kaas. Hier zit vaak vette kaas op en ook nog eens saus eronder. Dit zijn echte calorieënbommen. Dat geldt ook voor de tosti, deze is overigens voor thuis een goede lunch als je hem maakt met volkoren brood en goed beleg.

Zoals je gelezen hebt kun je eindeloos variëren met je lunch. Durf af te stappen van het vertrouwde patroon en probeer eens iets nieuws. Je zult zien dat het je bevalt en je op den duur heel erg creatief gaat worden in het bereiden van je lunch. Je gaat je fitter voelen en met een gezonde lunch zul je de beroemde “middagdip“ niet meer tegenkomen!

De volgende keer het Avondeten

Groetjes,

nicole

4 Reacties

  1. Je kunt altijd vragen of ze de dressing apart doen, meestal is dat geen probleem. Vraag bij broodjes gezond of andere ook altijd zonder boter en de dressing apart dat scheelt weer :-)

  2. Ik lunch inderdaad veel buiten de deur met klanten en vind het dan erg moeilijk om een goede keuze te maken. Salades bestel ik regelmatig maar hebben vaak veel te veel dressing. Het is echt een crime om in de Nederlandse horeca een verantwoorde lunch te bestellen.

  3. Ik lunch noodgedwongen veel buiten de deur. Meestal kies ik voor graanproducten zoals brood. Is dit wel een verstandige keuze?

    • Hoi Barbara

      ga je dan uiteten ? dan kun je ook kiezen voor de salades wat op de kaart staan. als je zelf je eten mee moet nemen kun je makkelijk de avond van te voren je lunch klaar maken. graan producten zijn niet verkeerd maar kies niet voor de witte varianten en probeer goed te varieren.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in