Maagbandje, Maagring, Gastric Bypass, Gastric Sleeve

Een maagband bestaat uit een siliconenring, waaraan de binnenkant een reservoir zit. Dit reservoir is verbonden met een slangetje dat naar een tweede reservoirtje leidt wat onder de huid geplaatst wordt. Door dit laatste reservoirtje aan te prikken kan er vloeistof (fysiologische zoutoplossing) ingespoten of weggezogen worden zodat de inwendige diameter van de band kleiner of groter wordt. Zo kan de band nauwer of minder nauw gemaakt worden. Omdat het voedsel langzamer passeert treed eerder een gevoel van verzadiging op. Sinds de introductie zijn er reeds meer dan 200.000 patiënten wereldwijd geholpen met deze operatietechniek. Een van de meest gebruikte bandjes is de LAP-BAND® van de firma INAMED. De afbeeldingen op deze site zijn van dit bandje.

Gastric Sleeve en Duodenal Switch

Naast een Maagbandje of Maagring zijn er nog meer manieren om met behulp medische aanpassingen je streefgewicht te bereiken. Hulpmiddelen zoals Gastric Bypass, Gastric Sleeve en Duodenal Switch worden regelmatig geadviseerd voor mensen met extreem overgewicht.

Gastric Bypass

Gastric Bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term omzeilen van de maag. Met deze ingreep kunnen ernstige vormen van overgewicht behandeld worden, vooral de z.g. morbide obesitas. De ingreep is ingewikkeld en ingrijpend, maar kan vaak laparoscopisch worden uitgevoerd. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10% van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten.

Deze ingreep gaat verder dan een maagverkleining, waarbij slechts de maag wordt verkleind en er eventueel een maagband wordt geplaatst.

Maaagband

De maagband is een populaire methode om af te vallen, maar absoluut geen toverstokje; je wordt niet automatisch slank. Bovendien zijn er risico’s aan de operatie verbonden en bestaat zelfs na een aantal jaar nog kans op complicaties. Wie een maagband overweegt, moet zich daarom goed laten informeren over de voordelen, maar zeker ook over de nadelen. Annette Born heeft zelf een maagband gehad en begeleidt nu maagbandpatiënten voor en na hun operatie. In dit boek beantwoordt ze alle vragen over de maagband op een eerlijke en onafhankelijke manier.

Help ! Ik wil een maagband
Help ! Ik wil een maagband
Born, J.A.P.

Hoe werkt een maagband? Wat kan ik eten met een maagband? Wat zijn de risico’s? Hoe verloopt de operatie? Wordt een maagband vergoed door zorgverzekeraars? Daarnaast vertellen maagbandpatiënten over hun eigen ervaringen en hoe het ze momenteel vergaat. Help! Ik wil een maagband is hét boek voor iedereen die meer wil weten over afvallen met behulp van een maagband en een steun in de rug voor wie al een maagband heeft.

Plaatsing van een maagband

De maagband wordt geplaatst. Dit wordt gedaan door middel van een kijkoperatie. De band wordt om het bovenste gedeelte van de maag, vlakbij de overgang van de slokdarm naar de maag, aangebracht. Hierdoor wordt de maag in tweeen gedeeld. De kleine bovenste maagzak kan maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten. De rest van de maag ligt onder de band.

Werking van een maagband

De werking van het bandje berust hoofdzakelijk op het eerder verzadig raken. “Je hebt sneller een vol gevoel” en eet dus minder. Het bandje werkt echter alleen goed voor vast voedsel. Vloeibare voedingsmiddelen passeren gemakkelijk. Met name calorierijke dranken dienen vermeden te worden.

Al het voedsel dat gegeten of gedronken wordt bereikt de maag en darmen en wordt opgenomen (verteerd). Het is van belang om ook na de operatie voedingadviezen te volgen.

Met maagbandje kun je éénderde tot de tweederde van je overgewicht kwijtraken. Dit is uiteraard een gemiddelde, de één zal meer afvallen de andere minder. Het is het gezondst om dit afvallen langzaam te laten geschieden. Zo wordt voorkomen dat je tekorten krijgt aan bepaalde vitamines en noodzakelijke bouwstoffen waardoor je eerder vatbaar zou kunnen worden voor infecties. Dit gewichtsverlies ligt vaak rond een halve kilo per week.

Het bandje moet altijd blijven zitten anders is het effect niet blijvend. Het verwijderen van het bandje leidt onherroepelijk tot gewichtstoename.

Video over het functioneren van een maagbandje

Jouw mening telt!

Wat is jouw ervaring met het maagbandje? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

590 Reacties

 1. Iemand een maagbadje al langer dan 15jaar.
  Ik heb de mijn nu 18j
  Maar ik ben de enige die ik ken die hem zo lang heeft, zelf heb ik de laaste jaren geen aanpassingen meer gedaan met de ban ik blijf nu al ongeveer 12 jaar mooi stabiel en als ik dan eens een kilo of 2 bijkom dan doe ik het op de gezonde manier en niet door bij te spuiten

 2. Hallo iedereen,

  Ik ben 20 jaar, ben 1m67 en weeg 86 kilo, mijn bmi zal rond de 30á 31 liggen, ik zou graag een maagring laten steken maar heb hier al heeel veel negatieve reacties over gehoord, terwijl bij de mensen die ik ken ik er altijd al resultaat van heb gezien. Kan mij iemand tips geven? Wie zou het mij aanraden of afraden en waarom & hoeveel zou ik ongeveer betalen ?

 3. u deed een oproep om trend een bypass, ik heb het zelf onder gaan en ben zeer tevreden een maagband mag niet meer om dat dit heel slecht is dat word ook niet vergoed meer door de ziekenfondsen om dat daar door heel veel mensen ziek van werden die vloeistoffen kunnen in je lichaam komen .
  er zijn nu 2 soorten maag verkleiningen je hebt de bypass en de slief dat is net een patat zakje het eten gaat in 1 keer door na de darmen en bij een bypass gaat het langzamer en het heeft goede werking je darmen worden op de 1ste maag gezet , je moet je wel aan de voor schriften houden 6x daags eten en niet eten en drinken te gelijk want dat is niet goed je spoelt dan het eten weg . er moet een half uur tussen eten en drinken zitten en het is makkelijk vol te houden . ik eet voor dat ik na bed ga s,avonds een eiwit shake en daar zitten alle voeding stoffen in en je moet vitamine A tot z gebruiken met ijzer want door dat je niet zo vel meer op kan kwa eten moet je dit op deze manier aan vullen . er stond een ziekenhuis opname van 3a 4 dagen voor maar ik heb er maar ander halve dag gelegen een half uur na de operatie reed ik al weer over de gang met de rolstoel heb geen pijn en geen bij werkingen gehad. mijn operatie is straks 8 juli 2 jaar gelden toen ik hem heb laten doen ik voel me veeeeeeeeeeel beter en fitter

 4. Hallo allemaal,
  Blij dat ik eindelijk een forum tegen kom met niet enkel negatieve ervaringen, begon al te panikeren :-) omdat ik namelijk sinds dinsdag een maagbandje heb. Heb me de eerste twee dagen erg misselijk gevoeld, nu voel ik me prima. Enkel, ik ben nog maar 1kg afgavallen en had eerlijk gedacht dat dit meer zou zijn, ik eet enkel per dag 2 beschuiten, een tas soep en 1 yoghurt…is dit normaal denken jullie? Heb ik gewoon geen geduld? :-) Groetjes

 5. Hello Sophie,
  je hebt dus een bmi van 29,3, dit is een beetje weinig voor een maagring, als je het met je Eigen middelen moet betalen zal je toch 3 à4000 euro .
  Ik heb mijn maagring laten plaatsen in 2008 toen ik 125kg woog en heb van mijn Eigen zak maar 800 euro moeten betalen, nu weeg ik 73kg (ben 53kg afgevallen) en indien ik mijn bandje moet vervangen zal dit mij 4500 euro kosten omdat mijn bmi nu te laag is.

  Hopelijk kan je zonder operatie voor die 20 of 25kg een oplossing vinden.

 6. Hoi dames,

  ik zie jullie verhalen hier en ik wil graag wat delen en jullie mening erover weten.

  Ik ben 1m72 en weeg 87,8 kilo.
  Ik heb vorig jaar een strikt dieet gevolgd waarin ik van 95 naar 73 gegaan ben op korte tijd. Natuurlijk nu jojo effect omdat ik niet zo kan blijven afvallen en 2 keer per dag sporten.

  Ik kom uit een familie waarin er allemaal ‘forse’ mensen zijn en dus heb ik aanleg om wat molliger te worden.

  Ik voel me echt héél ongelukkig met m’n gewicht en vandaar de vraag naar een maagbandje.

  Ik ben er over aan het nadenken maar ik lees dat het enkel vanaf BMI35 gedaan zou worden.

  Zou ik niet in aanmerking komen met mijn gewicht?
  Kan iemand me misschien ook vertellen wat het kostenplaatje was?

  Lieve groeten, Sophie

 7. Hello dames, hoe is met jullie al lang geleden hé? hoe is de afvalrace?
  Hier alles oké, ben ondertussen langs geweest bij dokter voor een foto en alles oké en heb zelfs een beetje laten bijspuiten, ik val opnieuw weer af.
  Groetjes

 8. Hey ann, ik heb ook al mijn bandje sinds 2008 en 53 kg afgevallen maar dit soort problemen heb ik nooit gehad. Mijn zus daarentegen had ook een probleempje met het poortje, ze kon ook ineens veel éten, dit omdat ze buikspieroefeningen deed en is afgeraden met een maagbandje, via een operatie heeft ze dit ook laten herstellen en ze is nadien terug goed afgevallen.
  Je moet niet vergeten dat je in een fase bent gevallen waarbij je gewicht op balans is omdat je al veel bent afgevallen, misschien een beetje sporten helpt wel, bijvoorbeeld fitness of de step, bij mij helpt het wel als ik stilval. Of stilletjes aan een beetje meer bijpsuiten
  Maar ik zou niet beginnen met pilletjes of iets anders om af te vallen, dat is slecht
  veel succes

 9. Hallo,ik heb een vraagje en hoop dat iemand me kan helpen.ik heb al 8 jaar een maagbandje en al die jaren heb ik m’n 40 verloren kilo’s kunnen weghouden,maar sinds nov tot een maand geleden kwam ik plots stilletjes kilo’s bij,het bleek om een lek in m’n verbinding naar poortje te gaan,2 weken geleden dan onder plaatselijke verdoving nieuwe verbinding gestoken en direct 2,5 cc opgespoten bij mij is dat nog zo een klein poortje waar niet veel cc in kan.we zijn nu 2 weken verder en ik ben nog geen gram kwijt,hoe kan dat nu?ik ben naar apotheker geweest en obsimed gevraagd hij wou dat niet geven omdat dat blijkbaar gevaarlijk is in combinatie met maagbandje,hij zei me gewoon dat ik geduld moet hebben dat het tot twee maanden kan duren eer het bandje weer optimaal zal werken hft iemand hier ervaring mee hoe lang het duurt dat bandje terug werkt na hersteloperatie?kben echt radeloos

 10. hey km, ik denk idd dat jou bandje niet goed afgesteld is, dat van mij is maat small, weet niet precies hoeveel erin kan maar er zit nu 7.5 in, ik kan ook echt geen 2 borden eten hoor, smiddags eet ik momenteel een halve boterham en daar heb ik meer dan genoeg aan, savonds dan wat aardappel, vlees en groenten maar dat is echt ook niet veel, laat ons zeggen een half bord.
  Snoepen is iets wat idd vrij gemakkelijk blijft gaan, daar moet je zelf wat karakter voor hebben en zeggen nee, dat eet ik niet.
  Ik eet af en toe na mijn maaltijd een beetje chocolade, dan krijg je er toch niet zoveel op dan dat je bijvoorbeeld 3 uur na je maaltijd chocolade zou eten, met een leeg maagje gaat dat veel gemakkelijker.
  Vind het echt jammer voor jou dat het niet lukt, maar toch denk ik dat de reden is dat je bandje niet goed afgesteld is, zolang je geen verschil voelt is het niet goed, we lieten een maagband steken omdat we geen karakter hadden om het zelf te doen, het is een hulp om minder te kunnen eten, als jij dat niet voelt dan heeft de band geen enkele werking en zou ik toch nog es langsgaan bij dokter,ik hoop dat je dat doet en dat je in de toekomst wel geholpen bent door je band, ik vind het gewoon zalig, ik eet alles maar dan veel beperkter en mijn band zegt op tijd STOP, je hebt genoeg en die 28 kg blijven eraf,
  wens je nog het beste verder
  gr nel

  • Dag allemaal,

   ik kwam net toevallig terecht op dit forum en ben eigenlijk heel blij dat ik het gevonden heb.
   Ik ben een vrouw van 22 jaar en weeg 85 kg voor 1m60 groot.
   Ben al reeds mijn hele leven een hele grote jojo geweest. Ik ben een emo-eter en stresseter.
   Heb jaren voorheen soms eens opstoten gehad om te vermageren en dit ging dan ook meteen vrij snel doordat ik vrijwel maaltijden oversloeg of calorieën telde om gek van te worden. Vanaf ik dit losliet ging ik terug pijlsnel naar omhoog. Ben geen snoeper of frisdranken mens, eerder een volume-eter die gerust wat kan verwerken.. In elk geval ben ik een jaar half geleden van 89 kg naar 65 gegaan en dit was dan ook door er constant mee bezig te zijn. Ondertussen zijn we enige tijd verder, zijn er ook enkele problemen geweest op vlak van school en familie en staat de weegschaal terug op 85 kg. Ik kan jullie niet zeggen hoe slecht ik me voel. Eten is mijn enige troost maar doet me achteraf ook maar slechter voelen met als gevolg ik de weegschaal mijd en me het niet meer probeer aan te trekken. Mijn zelfvertrouwen is helemaal weg en was al niet veel. Maandag heb ik een afspraak gemaakt in een obesitas centrum om eventueel te bespreken of ik in aanmerking kom voor een maagring te plaatsen. Ik kan het gewoon niet meer opbrengen om weer te gaan diëten, het leven moet toch meer zijn dan hele dagen met dat bezig te zijn? Wil gewoon graag slank zijn en vol zelfvertrouwen zijn. Ben het beu om me te verstoppen voor mn gewicht. Wat denken jullie hiervan?

   Mvg,
   Anoniem

 11. Hoi Christine, ja misschien is dat wel een goed idee ja. Ik ga het eens opperen bij de arts. Dank je voor de tip. Het geeft me wel een beetje “hoop” als het bij anderen toch echt heel anders gaat. xoxo

 12. Km, vind het spijtig voor jou dat je geen verschil voelt. Je zegt dat als je achterover gaat zitten het beter gaat en zo 2 borden kan eten, daar verschiet ik van. Zelfs in het begin van mijn maagring toen er maar 1CC in zat kon ik amper een bord eten.
  Vraag eens om een foto te maken van je bandje, of hij wel op de juiste plaats zit, dat je 2 borden kan eten is absoluut niet normaal alsof je geen maagring hebt, is natuurlijk niet de bedoeling.

 13. Hoi dames! Wat goed zeg van jullie! ik ben wel bijgespoten. Er zit nu 7cc in een 15cc bandje. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik steeds meer nadenk over het hele nut van het bandje… Ja ik heb wel wat moeite met avondeten maar verder niets. En ook avondeten, als ik moeite heb met het laten “doorlopen”, ga ik even achterover zitten en dan kan ik zo twee borden op. Ik vind het superknap van jullie maar voor mij is er geen verschil tussen “gewoon” lijnen en eten met dit bandje.. Feit blijft namelijk dat ik gewoon kan snoepen, chips kan eten, pak koekjes gaat er makkelijk in etc etc.. Ik hoopte dat het met bijspuiting meer effect zou zijn. Moet er misschien nog meer in? Hoeveel cc zit er in jouw bandje van hoeveel cc Christine? Ik moet maar gewoon ouderwets gaan lijnen.. Ik lees veel positieve verhalen maar ikzelf zou het bandje niet aanraden. Heb niet het idee dat het een meerwaarde heeft. Geen kilo aangekomen maar ook niet afgevallen sinds de operatie… xoxo!

 14. Hoi dames! Wat goed zeg van jullie! Nou ik ben wel bijgespoten. Er zit nu 7cc in een 15cc bandje. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik steeds meer nadenk over het hele nut van het bandje… Ja ik heb wel wat moeite met avondeten maar verder niets. En ook avondeten, als ik moeite heb met het laten “doorlopen”, ga ik even achterover zitten en dan kan ik zo twee borden op. Ik vind het superknap van jullie maar voor mij is er geen verschil tussen “gewoon” lijnen en eten met dit bandje.. Feit blijft namelijk dat ik gewoon kan snoepen, chips kan eten, pak koekjes gaat er makkelijk in etc etc.. Ik hoopte dat het met bijspuiting meer effect zou zijn. Moet er misschien nog meer in, hadden jullie dit ook (half jaar voordat je daadwerkelijk afviel)? Hoeveel cc zit er in jullie bandje van hoeveel cc? Ik moet maar gewoon ouderwets gaan lijnen.. Ik lees veel positieve verhalen maar ikzelf zou het bandje niet aanraden. Heb niet het idee dat het een meerwaarde heeft. Geen kilo aangekomen maar ook niet afgevallen sinds de operatie… xoxo!

 15. Hey km, ben ook benieuwd, ben je ondertussen na je bijspuiting afgevallen? Ik ben ook weer beetje aan het afvallen, let goed op , geen snoep meer en veel water drinken.

  @ nel, dat is ook een goed resultaat 28kg op 6 maanden, en het is beter een beetje dan teveel in één keer, anders ga je last hebben van veloverschot zoals ik

  groetjes

 16. Hai Christine! Oh dat geeft wel weer moed. Dank je voor je reactie! Ja ik kan idd vrijwel alles eten. Eigenlijk alles wat ik ervoor ook at. Ik vind het natuurlijk een heel goed idee om mijn levensstijl aan te passen maar ik moet wel “tegengehouden worden” anders zit ie er voor niets :D.. Morgen word ik weer bijgespoten dus dan laat ik wel even weten hoe het gaat. Want ik heb na de bijspuiting ook nooit last gehad en eigenlijk direct “normaal” kunnen eten dus ik hoop met nog wat erbij, dat het idd meer effect heeft. Super goed zeg al die kilo’s!! Gefeliciteerd! Ik kan niet wachten tot ik ook zover ben. Had jij direct na de operatie al zo een resultaat? Gestaag afvallen? Of moest je ook bijgespoten worden om het bandje aan het werk te krijgen?

  • hey KM,

   Ik liet in mei 2011 een maagring steken, heel tevreden daarover maar opspuiten was idd nodig, ben er 28 kg mee afgevallen in 6 maanden, bleef daarna op gewicht, de laatste maanden was ik een kilo of 3 aangekomen en voelde ik dat ik weer veel gemakkelijker kon eten, heb me daarom 2 weken geleden terug iets laten bijspuiten met als gevolg dat ik de beperking terug veel meer voel en reeds 2 kg afgevallen ben, hoe gaat het ondertussen met jou? al wat kilos kwijt ondertussen?
   gr nel

 17. Hello Km, ik heb een maagbandje van 2008 en héél tevreden, 53 kilo mee afgevallen.
  Ik ben wel razendsnel afgevallen, hangt van persoon tot persoon af denk ik.

  Ik heb een bandje van 7cc en er zit 4,75cc in.
  Ik sta versteld dat je zo’n grote maagband hebt waar 15cc in kan. Mijn zus heeft de hare laten zetten in 2005 en was toen 10cc maar die maken ze niet meer.

  Als je maar 5cc in je bandje hebt van 15cc, dan is het normaal dat je bijna niets afvalt, dat is zeer weinig dat erin zit.

  Kan je nog alles goed eten? dan is deze niet strak genoeg.
  Normaal gezien zal je chirurg u wel verteld hebben dat hij/zij uw bandje meer en meer zal vullen om de zoveel weken. Je kan steeds vragen om meer te vullen als je niets afvalt.

  groetjes

 18. Hallo allemaal, ik heb 20 sept een maagbandje laten plaatsen door dr van het Hof in bergen op zoom. Top arts en top operatie! Het ging supergoed, geen conplicaties. Nu moet ik wel zeggen dat ik net “aan de rand” zat qua gewicht en dat ik redelijk gezond ben (op mijn gewicht na). Ik ben 28 dus misschien scheelt dat? Mijn probleem is alleen dat ik nu 3 maanden verder ben en niets ben afgevallen (op de 5 kilo na de operatie na). Ja, ik eet nog best veel maar dat zou toch niet moeten kunnen ongeacht wat ik eet..? Ik heb een bandje van (volgens mij) 15 cc en er zit nu 5 cc in als ik het goed zeg.. Iemand ook deze ervaring (gehad)? Succes allemaal!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in