Maagbandje niet voor iedereen geschikt

Een maagbandje lijkt op het eerste gezicht een makkelijke manier om snel af te vallen. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze kleine ingreep zelfs. Toch is niet iedereen geschikt voor een maagbandje, dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Een maagband helpt extreem zware mensen niet om af te vallen. Deze mensen hebben wellicht meer aan een maag-bypass, waarbij de maag wordt verkleind en een deel van de dunne darm wordt kortgesloten. Dat concludeert chirurg Justin de Jong.Hij promoveert morgen aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar het effect van maagbanden.

Het afsluiten van een deel van de maag met een band helpt wel bij ‘gewone’ zeer dikke mensen. Een groep patiënten, die een BMI van 46 hadden en zo’n 70 kilo te zwaar waren, had na 2 jaar driekwart een blijvend gewichtsverlies van meer dan 30% bereikt.

Extreem dikke mensen (BMI van meer dan 50) scoorden daarentegen veel slechter. De slokdarm en de maag bleven na plaatsing van een maagband normaal functioneren.

De Jong onderzocht ook wat het effect van een maagband is op zuurbranden, het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (reflux). Voor de operatie kampten 11 van 26 patiënten met terugstromende maaginhoud. Na de operatie hadden slechts 6 van de 26 patiënten last van zuurbranden. Opvallend was echter dat 3 van hen er vóór de operatie nog geen last van hadden.

In Nederland dragen enkele duizenden mensen een maagband. Daarvoor kom je in aanmerking bij een BMI vanaf 40.  Het BMI is lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters. Lees hier alles over BMI.

bron en meer informatie: umcutrecht.nl

1 reactie

  1. ik ben 1m68b en heb bmi van 32 kheb alang pijn in de rug van mijn te zware borsten en lichaamsbouw ik weeg 92kg kom ik in aanmerking vvoor een maagring?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in