Tips bij brandend maagzuur

Wat is Brandend maagzuur?

Maagzuur is een agressieve vloeistof, die bedoeld is om voedsel heel snel en doeltreffend te verteren. Uw maag is veilig bekleed met een dikke slijmlaag en is dus goed beschermd. Uw slokdarm (de ‘buis’ van de mond naar de maag) mist die laag en is dus kwetsbaar voor het bijtende zuur.Tips bij brandend maagzuur Maagzuur wince x

Daarom is de overgang tussen slokdarm en maag normaal afgesloten. Die afsluiting gaat open om een hap voedsel naar de maag door te laten. Daarna wordt de overgang weer afgesloten, zodat er geen zuur terug kan stromen.

Maar soms werkt die afsluiting niet goed genoeg. Dan kan er dus wel zuur uit de maag in de onbeschermde slokdarm terugstromen. Dit heet reflux, wat een medische term is voor ’terugstroming’. En dat geeft het bekende branderige gevoel.

De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd of zelfs ontstoken raken van maagzuur. Dat heet een reflux oesofagitis, ofwel ‘slokdarm ontsteking door terugstroming van maagzuur.’

Leven met Brandend Maagzuur

Met brandend maagzuur zit u helaas niet alleen in uw maag. Sommige beperkingen voel je juist in de normale omgang met andere mensen.

Als brandend maagzuur u ’s nachts van uw slaap berooft, dan bent u overdag minder mens. Problemen met energie, humeur en productiviteit zijn dan ook allesbehalve zeldzaam.

Ook heel vervelend is een nare geur uit uw mond. Op een gegeven moment durft u letterlijk uw mond haast niet meer open te doen. Dat is natuurlijk een onacceptabele beperking.

Boeren of oprispingen zijn ook niet echt fijn. Zeker niet als u een presentatie moet houden of lekker met anderen uit eten wilt.

Zo kan brandend maagzuur langzaamaan uw normale negatief beïnvloeden. Hobby’s, uitjes, seks: allemaal belangrijke zaken voor een normaal gelukkig leven. De huisarts kan u gericht helpen weer gewoon mee te doen. Met eenvoudige leefregels en/of medicijnen bent u weer helemaal mens.

Tip: er is een handig dagboekje dat u helpt om de huisarts precies duidelijk te maken waar u last van heeft. In uw maag. En in uw leven.

Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat brandend maagzuur uw leven gaat beheersen. Wanneer brandend maagzuur een grote invloed heeft op uw dagelijks leven, is het niet goed om lang te blijven tobben.

Naar de dokter?

Van elke vijf Nederlanders loopt er zeker één met maagzuurproblemen rond. Die problemen kunnen zich op zeer verschillende manieren openbaren. De één heeft een branderig gevoel, de ander pijn op de borst, nummer drie heeft moeite met slikken.

Daarom is het nogal belangrijk dat u de huisarts precies kunt vertellen waar u last van heeft. Tot in details waarvan u zelf misschien denkt dat ze er niet toe doen. Bereidt uw gesprek daarom goed voor. We hebben wat praktische tips op een rijtje gezet om dat zo gemakkelijk mogelijk te maken:

1 – Neem eerst deze website eens aandachtig door. Het maakt het gesprek gemakkelijker en helpt u zo duidelijk mogelijk te zijn.

2 – Schrijf op sinds wanneer u waarvan last heeft, hoe vaak en op welke momenten. Er is een handig dagboekje beschikbaar via deze website dat u helpt om dergelijke zaken exact te kunnen bijhouden.

3 – Vertel hoe uw klachten uw leven beïnvloeden. Hoe gaat het met slapen, eten, bewegen en sporten? Voelt u zich vrij in hobby’s en sociale contacten? Voor welke beperkingen zou u een grondige oplossing willen?

4 – Schrijf uw vragen op en stel ze aan het begin van het gesprek. Zorg ook dat je alle antwoorden noteert. Dan kunt u er altijd op terug grijpen.

3 Reacties

 1. Sinds ik elke ochtend een banaan eet hoef ik geen Rennies meer te slikken !!
  Gebruikelijk voor mij was 1 a 2 Rennies per dag.
  Vanillevla helpt ook.

 2. Ik ben 3 maanden geleden bevallen van een prachtige dochter, maar heb sinds mijn zwangerschap last van maagzuur opspelingen die nog steeds aanhouden. Ook 3 maanden later dus! Nu ook nog eens de nodige zwangerschaps kilootjes die er ook nog vanaf moeten, dus wordt een heftige klus om zowel van mijn extra kilo’s als mijn maagzuur problemen af te komen. Deze site hielp overigens al enigzinds om de meest heftige klachten onder controle te krijgen, maar nu nog de vetrolletjes er af traienen. Op naar de fit for me voedingstest! Ben erg benieuwd hoe snel het me zal lukken. Liefs

 3. ik heb veel last van maagzuur.
  Ik ben op 6maand 8kg bijgekomen door stoppen met roken.
  Is die maagzuur nu een reaktie van mijn overgewicht? en kan ik een proteïnedieet doen, is dit slecht voor de maag?

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in