Maagzweer en darmzweer

Sympthomen

Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak

Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • Gedurende lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
 • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat.
 • Maagbeschadigende geneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn de pijnstiller acetylsalicylzuur en ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en indometacine).
 • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen bij mensen die eerder een maag- of darmzweer hebben gehad opnieuw een zweer veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen?

 • Vermijd roken en alcohol.
 • Soms helpt het om kleinere beetjes tegelijk te eten.
 • Vermijd eten en drinken dat u niet goed verdraagt. Bijvoorbeeld vet en gekruid voedsel, koffie en drankjes met prik.
 • Vervang eventueel pijnstillers door paracetamol.

Behandeling

Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

1 reactie

 1. Hallo Sanne
  Mijn dochter van 15 heeft de Helicobacter pylori bacterie wie we er niet onder krijgen volgende week krijgt ze haar 2 de kuur .
  Veel voeding verdraagt ze niet en ik weet niet meer goed wat ik haar nu wel kan geven en wat niet .
  Het is al geen grote eter .
  Heb jij nog tips of ideeën zodat we haar maag rust kunnen geven om te herstellen en haar voldoende energie te geven om als een 15 jarige puber te laten genieten.
  alvast heel erg bedankt.
  vriendelijke groeten Sandra

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987