Het einde van het jaar is dé periode om te evalueren, reflecteren en vooral ook om vooruit te kijken. Veel mensen maken in deze periode goede voornemens voor het nieuwe jaar. Dit zijn meestal de gebruikelijke zaken als, stoppen met roken, afvallen, meer bewegen of gaan sporten. Maar wat je goede voornemen ook is, je wilt er voor gaan in het nieuwe jaar. Misschien ben je met één van deze voornemens begin dit jaar ook wel gestart en is het niet gelukt. De wil om er nog een keer voor te gaan, is er vaak wel. En dan zou het leuk zijn als het komend jaar wel gaat lukken en het vol te houden. En dat is nu net het lastige bij goede voornemens; hoe houd ik ze vol?

Het Doel

Het belangrijkste begin van een goed voornemen is om je doel duidelijk te definiëren en vervolgens te visualiseren. Je wilt afvallen, maar dit is té algemeen. Dit motiveert niet om tot het uiterste te gaan, want wat en hoe precies is vaag. Stel jezelf dus eerst een duidelijk doel; ik wil 10 kg afvallen. Beeld je vervolgens in hoe jij er 10 kg lichter uit zou zien of welke broek je weer zou passen.

Het is ook belangrijk om een reëel doel te stellen. Een doel dat nagenoeg niet haalbaar is, werkt niet.

De Uitvoering

Vervolgens creëer je de wil en de omstandigheden om je doel te behalen. Hang die mooie broek of dat leuke jurkje dat nu niet meer past op een prominente plaats, zodat je er elke dag even aan herinnerd wordt waarvoor je het doet. Dit levert je zeker de wil op om er voor te gaan.

Op het moment dat je je hebt voorgenomen om af te gaan vallen, is het natuurlijk niet verstandig dat de keukenkastjes vol liggen met pakken koekjes en zakken chips. Creëer dus de ideale omstandigheden om af te vallen. Verzamel gezonde recepten, haal lekkere verse producten in huis zoals fruit en groente. Maak dit van te voren schoon en bewaar het in porties in de koelkast zodat je altijd een gezond tussendoortje binnen handbereik hebt.
Breidt daarna de ideale omstandigheden uit van huis naar werkomgeving/schoolomgeving. Zorg dat de snoeppot van de afdeling niet bij jouw bureau in de buurt staat. Heb een gezond alternatief voorhanden op het moment dat er taart of iets anders getrakteerd wordt. Neem de tijd voor je lunch, ga naar buiten voor een wandeling in plaats van in de bedrijfskantine jezelf bloot te stellen aan allerlei verleidingen. Kleine aanpassingen die voor een groot effect kunnen zorgen.

Volhouden door hard te werken

Dit alles is het begin van jouw traject. Het volhouden betekent hard werken, maar je zult zien dat het snel zijn vruchten afwerpt. Je einddoel kun je namelijk in kleine stappen indelen, dus die eerste kilo afvallen is snel gehaald. En daar mag je dan gerust ook trots op zijn. Door deze succesjes te benadrukken is het makkelijker om door te gaan. Dit vergt natuurlijk wel een dosis zelfdiscipline en daar moet je aan blijven werken. Beloon jezelf daarom tussendoor als het goed gaat, dat motiveert om verder te gaan. Bijvoorbeeld beloof jezelf iedere keer als je één kilo bent afgevallen een quality-momentje voor jezelf; koop een tijdschrift, drink een cappuccino (zonder suiker!) op een terrasje of koop een lekker geurend badproduct en houdt een mini spa moment in je eigen badkamer.

En lukt het even niet, geen man overboord; gewoon doorgaan en het volgende succesje heb je eerder behaald dan je denkt.

Maak je nieuwe ik jezelf eigen!

Na een zekere tijd heb je je einddoel gehaald en is het belangrijk dat je blijft volharden. Ga door zoals je gewend ben. Je zult zien dat je er in eerste instantie mentaal nog veel mee bezig bent om in het juiste patroon te blijven. De veranderingen die je hebt aangebracht hebben voor nieuwe verbindingen, neurologische paden gezorgd en dat voelt eerst nog wat onwennig. Na verloop van tijd zijn deze dusdanig eigen geworden dat je er niet meer bij stil staat. Het kost je dus niet tot nauwelijks moeite om jouw doel vast te houden. Blijf echter wel voor de juiste omstandigheden zorgen en gun jezelf het voordeel van de twijfel. Blijf geloven in jouw eigen kunnen en kracht, want niet voor niets geldt:

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG!

vanessa2

Vanessa Vandeursen Breda, december 2014
bezoek ook mijn website: leefstijl-coaching.nl

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in