Maandag Baaldag? Blue Monday Tips

Blue Monday … I don’t like Mondays

Veel mensen balen van de maandag. Waarom eigenlijk?

Misschien omdat ze weer tegen een lange werkweek op zien, er ligt misschien een berg was te wachten (maandag wasdag), misschien wat brak na een party weekend?

Blue Monday staat voor de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Amall bedacht in 2005 een formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat de goede voornemens mislukt zijn, vakanties lijken nog ver weg. Daarnaast zijn de dagen donker én is de maandag voor velen de eerste werkdag van de week.

negatief-brood

Deze psycholoog werd overladen met kritiek. Reisbureaus hadden er baat bij, want mensen boekten volop hun vakanties. Hij berekende ook nog de gelukkigste dag van het jaar en dat was in juli. Een dag waarop iedereen volop ijs mocht kopen, want het mocht, je was immers gelukkig!

Blue Sunday

Alle gekheid op een stokje, veel mensen ervaren de maandag als een zware dag. Persoonlijk zag ik er het afgelopen weekend ook erg tegenop. Ik had 3 weken vakantie gehad en ik moest die maandag weer aan de slag. Ik had als het ware geen Blue Monday maar een Blue Sunday.

Bah, ik werd er depri van. Totdat een lieve vriendin mij ineens een whatsapp stuurde. Na wat heen en weer gewhapp waarin ik aangaf totaal geen zin te hebben om weer de hectiek van alledag aan te gaan voelde ze mijn bui en ik kreeg als berichtje ‘dat bepaal je zelf he, je maakt zelf de keus of je er iets van gaat maken die dag. En iedere dag is er wel iets wat een feestje waard is. Dat moet je willen zien.’ Voor mij ging spontaan de zon weer schijnen. Niet alleen omdat ik mij direct lichter in mijn hoofd voelde, maar ook omdat er ineens zo’n onverwacht berichtje kwam en er iets werd gezegd wat mij hielp.

Kansen

‘Dat bepaal je zelf, je maakt zelf de keuze of je er iets van gaat maken die dag’. Maandag, de eerste dag van de week. Een kans om de week goed te beginnen. Een kans om de kater van het weekend weg te spoelen met veel water en vers fruit en groenten. Een kans om de rest van de week goed in te plannen qua voeding en beweging. Een kans om die week eindelijk aan je ochtendwandeling te beginnen.

Dat hoeft natuurlijk niet op maandag. Het kan elk moment van de dag. En gaat het die dag toch niet zoals je gedacht had, maak opnieuw de keuze om opnieuw te beginnen. Het is pas verloren als je echt de strijd opgeeft!

Jouw Keuze

Een kans, een keuze! Jouw keuze! Elke keuze heeft een gevolg. Laat je niet meer weerhouden en ga met jezelf aan de slag, dan zal dat wellicht een positief gevolg hebben. Ook niets doen is een keuze, maar vaak wel met een negatiever gevolg. Blijf je hangen in hetzelfde patroon? Blijf je hangen in angsten? Blijf je op die bank hangen? Verwacht dan niet dat er iets zal veranderen. Kom uit je patroon! Werk aan je angsten! Kom van die bank af! Ga op avontuur, zei een collega eens tegen mij. Ben je ontevreden? Doe er iets mee!

In mijn praktijk geef ik altijd al direct aan dat het de cliënt zelf is die het moet doen. Ik kan vertellen wat goed voor hem/haar is en advies geven, maar uiteindelijk ben ik niet degene die hulp zoekt voor overgewicht. Dat is de cliënt. Die maakt een keuze!

En ik? Ik had geen Blue Monday hoor. Ik vond het leuk mijn collega’s weer te zien, ze waren ook blij dat ik er weer was en in no-time was ik aan het werk en was heerlijk bezig! Daar hou ik van, bezig zijn! Ik was dus helemaal in mijn element. Nieuwe ideeën borrelden op, studieplannen, cursusdagen op mijn werk, hopelijk wordt de door mij georganiseerde groepscursus een succes! Ik kreeg juist energie van deze maandag! Ik ging dus met een goed gevoel weer naar huis.

En jij? Wat ga jij doen?

carola
www.praktijkdegewichtscoach.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in