Magnesiumolie Zelf Maken met dit Recept

Magnesium is een van de belangrijkste bouwstenen van het leven. Enzymen, de chemische fabriekjes in ons lichaam, kunnen niet zonder magnesium (bron). Toch komen magnesiumtekorten vrij vaak voor, ongeveer 20% van de bevolking heeft hier last van (bron). Magnesiumolie is een van de producten die je kunt gebruiken om meer magnesium in te nemen. Wat is magnesiumolie en hoe werkt het?

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Voordat we verder kijken naar magnesiumolie, bekijken we eerst wat magnesium in ons lichaam doet. Magnesium is een belangrijk hulpmiddel bij processen in ons lichaam die door enzymen worden uitgevoerd. Enzymen zijn eiwitten die de ene stof omzet in meerdere andere stoffen. Een voorbeeld is het enzym lactase, dat lactose (melksuikers) kan omzetten naar andere suikers.

In ons lichaam zijn honderden processen die plaats vinden door middel van enzymen. Zo helpen zij bij de vertering van voedsel. Enzymen breken ook de zure stoffen af die in je spieren ontstaan na inspanning. Magnesium is dan ook een geliefd mineraal onder sporters.

Ook op andere manieren is magnesium belangrijk voor ons lichaam. Onze zenuwcellen hebben het mineraal nodig. Hogere magnesiumwaarden zorgen voor lagere waarden van het stresshormoon cortisol (bron), en dus voor minder stress.

Wat is magnesiumolie? Magnesiumolie Magnesiumolie Zelf Maken met dit Recept Magnesiumolie bestellen

Laten we eerst het belangrijkste misverstand over magnesiumolie even uit de wereld halen. De meeste magnesiumolie is geen olie. In de meeste gevallen is magnesiumolie water dat verrijkt is met magnesium. Ondanks dat dit verwarrend is, is het niet per se een probleem. Als je van jezelf een vette huid hebt, dan is dit zelfs goed nieuws.

Veel magnesiumolie is water verrijkt met andere bestanddelen. Zo zijn er oliën op de markt met menthol, aloë vera en valkruid. Sommige oliën bevatten ook glycerine. Dit is een natuurlijk bijproduct van de productie van zeep en biodiesel. Deze stof heeft een hydraterende en vocht inbrengende werking.

Gezien de ingrediënten had je het misschien al verwacht. Magnesiumolie neem je niet in, je brengt het aan op je huid. Je kunt dit op twee manieren doen. Je kunt de olie aanbrengen op een plek waar je last hebt van je spieren. Je kunt er ook voor kiezen om de olie op je voeten, onder de oksels of in de buikstreek aan te brengen.

In het geval je magnesium aanbrengt op een plek waar je spierpijn hebt, krijg je iets minder magnesium binnen. De magnesium die je binnenkrijgt bereikt de plek waar je spierpijn hebt wel beter. Breng je de magnesiumolie aan op een op bijvoorbeeld je voeten, dan neemt je lichaam in totaal het meeste magnesium op.

Magnesium innemen of aanbrengen?

Magnesiumolie is niet de enige manier om magnesium tot je te nemen. Het is wel de meest eenvoudige manier. Het werkt wel snel en eenvoudig. Je kunt ook magnesium binnen krijgen via magnesiumzout (Epsom zout), supplementen en natuurlijk via voeding.

Magnesiumzout of Epsom zout lost op in water. Een simpele manier om magnesiumzout te gebruiken is door een voetenbadje te nemen. Op deze manier kan er veel magnesium door je lichaam worden opgenomen. Veel sporters nemen na afloop van een wedstrijd een voetenbadje in magnesium zout.

Je kunt ook floaten, waarbij je in een afgesloten capsule met een grote hoeveelheid Epsom zout gaat liggen. Floaten is relatief duur (tientallen euro’s per keer), maar heeft meer voordelen dan alleen de opname van magnesium.

Voeding is de belangrijkste bron van magnesium voor de meeste mensen. Belangrijke bronnen van magnesium zijn avocado’s, noten, zaden, peulvruchten en bladgroenten. Uiteraard zijn er ook allerlei supplementen verkrijgbaar waar magnesium in zit. Uit onderzoek is echter gebleken dat de inname van magnesium door de huid effectiever is dan inname uit voedsel (bron).

Toch is het niet verkeerd om je dieet aan te passen om zoveel mogelijk magnesium binnen te krijgen. De voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium hebben vaak ook andere gezondheidsvoordelen.

Magnesiumolie zelf maken

Magnesiumolie Magnesiumolie Zelf Maken met dit Recept Magnesiumolie

Het is mogelijk om zelf magnesiumolie te maken. Hier heb je de volgende dingen voor nodig:

  • Gefilterd of gedestilleerd water (250 ml).
  • Magnesiumvlokken – verkrijgbaar bij de betere drogist – 1 kopje
  • Een glazen fles met verstuivem

De bereiding is vrij eenvoudig:

  1. Kook het gefilterde water
  2. Stop de magnesiumvlokken in een maatbeker (het liefst van glas of metaal) en giet het kokende water hier overheen. Roer goed zodat de magnesiumvlokken volledig oplossen.
  3. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Stop het vervolgens in de spuitfles.

De snelste manier om je magnesium te verhogen

Er zijn veel verschillende manieren om je magnesiumwaarden te verhogen. Het aanbrengen van magnesiumolie is wellicht de snelste en meest effectieve manier. Je kunt de magnesiumolie bovendien helemaal zelf maken.

Het verhogen van de inname van magnesium uit voedsel is wellicht de beste manier. Het klopt dat magnesium beter wordt opgenomen via de huid, maar magnesiumrijk voedsel heeft andere gezondheidsvoordelen. Zo krijg je ook automatisch meer binnen van andere vitaminen en mineralen.

Magnesiumolie Magnesiumolie Zelf Maken met dit Recept Drs miriam amstel

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in