Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Makkelijk Afvallen Zonder Dieet

Makkelijk Afvallen Zonder Dieet

Column Titia Bakker: Help! Ik wil afvallen maar ik lust geen groente!

Ken je dat? Je wilt afvallen, maar daarvoor moet je groente, fruit of vis eten. En dat lust je niet! We willen allemaal lekker eten, ook als we willen afvallen. Maar wat als je allerlei gezonde en slanke dingen niet lekker vindt? Afvallen op een dieet van koek en saucijzenbroodjes gaat het echt niet worden. Wat nu? Toch noodgedwongen op worteltjes knagen? Met je neus dicht stukgekookte andijvie naar binnen werken?

salade

Nee! We hebben immers allemaal de behoefte om te genieten van eten. Afvallen door dingen te eten die je niet lust, werkt uiteindelijk alleen maar averechts. Maar om af te vallen is ook echt nodig om groente (of fruit, of vis, of ….) te eten. Want dit is nu eenmaal nodig om duurzaam af te vallen.

Gewokte Spinazie

Hoe dat op een beetje leuke manier kan? Door te zoeken naar groente (of fruit, of zuivel, of…) die je wel lekker vindt. Misschien lust je geen stukgekookte andijvie, maar wel gewokte spinazie met knoflook. Of kun je de groente ‘verbergen’ in een pastasaus, soep of ovenschotel. Ga dus op zoek naar recepten die jij leuk vindt. Wat vind je nu al lekker? Welke recepten uit oude diëten vond je leuk? Of je kunt bij deze recepten kijken.

Begin met dingen die dicht bij jezelf liggen. Gerechten die je nu al lekker vindt, of die makkelijk te maken zijn. Eet dit wat vaker, en maak het een vast onderdeel van je eetpatroon.

Nieuwe Smaken

Als je het leuk vindt, kun je ook experimenteren met nieuwe smaken. Probeer eens een groente of een stukje vis waarvan je denkt dat je het niet lust. Wie weet verras je jezelf! En misschien moet je eerst aan de nieuwe smaak wennen voordat je het lekker vindt. Denk aan je eerste koffie, biertje, olijven of blauwe kaas. In eerste instantie vies. Maar als je eraan gewend bent, wil je niet anders.

En natuurlijk ga je niet alles lekker vinden. Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik ben nog steeds niet gek van kiwi. En omdat ik wel geniet van 15 andere vruchten, kan ik de kiwi mooi laten liggen.

Spareribs

Na een tijdje zul je merken dat je smaak verandert. Dat je de nieuwe producten echt lekker gaat vinden. Of dat je de zware gerechten waar je vroeger van genoot, nu niet meer lekker vind. Zo vond ik vroeger spareribs heerlijk. Toen ik afviel, heb ik ze een periode niet gegeten. Ik koos liever slankere gerechten. Maar toen ik op gewicht was, wilde ik op een gegeven moment wel spareribs. Ik hoefde niet meer af te vallen, had met vrienden een flinke wandeling gemaakt, en had honger als een paard. Spareribs dus! Maar ik bleek het helemaal niet lekker te vinden… Ik vond het maar een vieze vette hap. Ik had eigenlijk veel liever een lekker stukje zalm gehad.

Slanke Keuzes

Hiermee ontdekte ik dat ik de slanke keuzes ondertussen vaak lekkerder vindt. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker om gezond en matig te eten. Ik vind het nu immers lekker. En doordat mijn basis gezond en matig is, is er ook ruimte om af en toe uit de band te springen.

Wil je jij ook blijven genieten van eten en toch afvallen? Wil je respect voor jezelf en je eigen behoeften houden? Wil je uit de cyclus van afvallen en weer aankomen? Kijk dan op haarlemgewichtscounseling of bel 06-5190.4679

2 Reacties

 1. Hallo Bibi,

  Vis en vlees zijn allebei eiwitbronnen. Vis is bijna altijd gezond, tenzij je het frituurt. Dan wordt het weer erg vet. Vette vissen (zalm, haring, tonijn, sardientjes) zijn beter dan witte vissen (kabeljauw, panga, schol) omdat er meer goede vetten in zitten. Maar ook witte vissen zijn erg gezond.

  Ook vlees is gezond. Behalve eiwitten zitten er allerlei vitaminen en mineralen in vlees. In veel vleessoorten zit ook ijzer, dat helpt o.a. om je energie op peil te houden. Vlees kan wel ongezond worden als je de vette soorten kiest, zoals hamburger, worst of een speklapje. Betere soorten vlees zijn: kipfilet, rundertartaartje, ham of rosbief.

  Behalve vlees en vis, kun je ook eiwitten eten met: zuivel, eieren, peulvruchten, noten, tofu en vegetarische burgers. Ook allemaal goede keuzes.

  Het gezondste is om al deze producten af te wisselen. Want in het één zit ijzer, en in het ander goede vetten. En ons lichaam heeft dat allemaal nodig.

  Behalve de vraag wat er gezond is, is het ook belangrijk wat jij lekker vindt. Gezonde dingen eten die je niet lust, ga je echt niet volhouden. Dus welke van de gezonde soorten vlees, vis, zuivel, noten, etc vind jij lekker? Hoe kan je ze klaarmaken zodat jij ervan geniet?

 2. is vis altijd een betere, en gezondere keuze dan vlees? en als je toch voor vlees kiest, wat kun je dan het beste eten?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987