Afvallen zonder Dieet

Niet iedereen heeft tijd, geld of behoefte aan begeleiding van een diëtist of personal trainer. Onlangs kwam ik in contact met Margo, een enthousiaste vrouw die op haar 65e de knop heeft omgezet en met behulp van haar eigen wilskracht tien kilo is afgevallen. Ik was zo onder de indruk van het doorzettingsvermogen van deze fascinerende vrouw dat ik haar heb gevraagd om haar ervaring op papier te zetten. Het resultaat is een boeiend, waargebeurd verhaal geworden waar ongetwijfeld veel mensen steun en motivatie uit kunnen putten.

Het verhaal van Margo

margo

In mijn bijdrage aan vetvrij.com zal ik zo duidelijk mogelijk uit te leggen, wat ik heb gedaan om af te vallen en slank te blijven.

Toen ik in 1966 trouwde, was ik slank (60 kilo, 1.72m). Eerlijk gezegd vond ik dat veel mooier om te zien, dan die ruim 75 kilo die ik in 2010 woog, het jaar dat ik 65 werd. Toen dacht ik: Ik wil onder de 65 kilo wegen en niet gedurende één jaar, maar voor de rest van mijn leven. Ik fiets tegenwoordig drie keer per week naar het sportcomplex om te fitnessen.

Sportschool Schema

30 minuten op de lopende band en 30 minuten roeien. In de zomermaanden ging ik drie keer per week naar hetzelfde sportcomplex om (indoor) twintig baantjes non stop te zwemmen, dat is gelijk aan 1 kilometer. Alle dagelijkse boodschappen doe ik lopende, met een boodschappentas op wieltjes. Sinds juni 2010 woon ik met mijn man in Portugal, in de Algarve, waar drieduizend uren per jaar de zon schijnt.

Belangrijk om te weten

Wanner er een balans is tussen inname en verbranding blijft je lichaamsgewicht onveranderd.
Wanneer je meer eet dan je verbrandt, gaat e lichaamsgewicht omhoog.
Wanneer je af wil vallen, zul je (veel) minder moeten eten.

En tenslotte: om een sneller en gezonder resultaat te bereiken, zul je (veel meer) moeten bewegen, da je tot nu toe hebt gedaan.


Richtlijnen

1. Alle zuivelproducten op de ‘oranje lijst‘. Af en toe mag je natuurlijk best ´zondigen´. Dit moet echter wel een een uitzondering blijven.

Mensen zijn de enige zoogdieren, die na hun zuigelingentijd doorgaan met de inname van zuivelproducten. Ik denk dat dat niet nodig of wenselijk is, al zal het voedingscentrum een andere mening zijn toegedaan.

2. Alle snoep en alle tussendoortjes zoals chips en zoute nootjes enzovoorts. en frisdrank op de “rode lijst”. Wanneer je ervoor zorgt dat je deze dingen niet meer in huis hebt, kom je ook niet in de verleiding om ze op te eten/drinken.

3. Alle sauzen en ook (vlees-) jus op de ‘rode lijst‘, dus niet meer eten.

4. Uitsluitend magere vleessoorten, bij voorkeur: vis, kipfilet of kalkoenfilet. Neem kleine porties, alleen bij de warme maaltijd.

5. Schep nooit voor een tweede keer eten op je bord en eet nooit stiekem in de keuken de restjes van een maaltijd op.

6. maximaal 4 sneetjes volkorenbrood per dag, zonder roomboter, Becel of plantaardige margarine; en geen kaas, geen jam en geen worst als broodbeleg (maar wel avocado, pindakaas, honing, of een gekookt ei met een tomaat erdoor.

7. Ga één keer per maand in een restaurant(je) eten met: bestel een fles wijn bij het gegrilde vlees of de gegrilde vis en natuurlijk dan óók met koffie met gebak toe. Genieten mag!

8. Eet van álles (dat niet op de rode lijst staat), altijd de helft van wat je vroeger gewend was.


Dagmenu

´s morgens: geplette granen (uit de natuurwinkel)+water+banaan en deze ingrediënten samen met de staafmixer tot een drink-ontbijt maken (in plaats van kant en klare muesli, want daarin zit van alles wat ik niet nodig heb)
Vers geperst sinaasappelsap (1 glas)

10.00 uur: 2x koffie, desgewenst met zoetstof met 1 zelfgebakken muffin. Dit mag elke dag!
gebakken zónder roomboter, maar met: 1 dl. zonnebloemolie

13.00 uur: warme maaltijd: veel verse groente (250gram pp), gegrild vlees of vis, 1/2 aardappel. En: 2 glazen rode wijn.
dessert: Altijd veel vers fruit.

16.00 uur: thee zonder suiker met één koekje

17.30 uur: 1 of 2 glazen rode wijn.

18.15 uur: 2 volkorenboterhammen, zonder boter met pindakaas of honing of 1 gekookt ei en tomaat of een rijpe avocado in plakjes, met wat peper en zout. En natuurlijk weer veel vers fruit toe.

Ter informatie

Het hele jaar door gebruiken wij onze gas barbecue (die op het balkon staat), want in dit land kun je altijd wel barbecueën. We gebruiken olijfolie voor het bereiden van onze maaltijden en eten heel veel vers fruit. Zowel het aanbod, als de verschillende soorten, is op de plaatselijke markt heel groot.


Tot slot wil ik je op één (groot) nadeel attenderen, dat zich manifesteert aan het eind van je afval-periode. Je huid hangt los om je lijf, je armen en je benen.

Mijn persoonlijke gegevens

Ik ben in november 1945 geboren;
lengte: 1.72 meter;
mijn hoogste gewicht bedroeg bijna 76 kilo en
sinds ruim een jaar is en blijft mijn lichaamsgewicht 62 kilo;
mijn taille-omvang is met negen centimeter afgenomen sinds 2010.

geschreven door: Margo Wiersema-Nicolaï
Rua Capitão Salgueiro Maia, Lote 2A-223
8600 – 620 Lagos
Portugal

3 Reacties

 1. Wanneer ik reclame lees over (vaak dure) afvalproducten, dan den ik: Waarom lukt het mensen niet gewoon zélf, om af te vallen? Is het niet gewoon een kwestie van (verstandige) keuzes maken?

  Het is eigenlijk doodeenvoudig:
  * Wanneer je eet en je beweegt voldoende, dan blijft je gewicht onveranderd.
  * Wanneer je eet en je krijgt onvoldoende lichaamsbeweging, dan word je zwaarder.
  * Wanneer je af wilt/moet vallen, kun je twee dingen doen:
  Je blijft hetzelfde eten en je gaat héél veel bewegen, dan val je héél langzaam af
  of: Je gaat het rigoreuzer aanpakken, door een aantal producten NOOIT meer te eten
  en daarbij te zorgen voor veel lichaamsbeweging, dan gaat het afvallen (veel)
  sneller.
  Er zijn (veel, dikke) mensen, die serieus zeggen, dat ze bijna niets eten en wel bewegen en NIET afvallen. Maar dat kán toch helemaal niet? Wanneer de ‘motor’ in je lichaam actief is, wordt er toch altijd brandstof verbruikt? En als er geen voedsel in je maag zit, wordt die noodzakelijke energie wel ergens anders uit je lichaam gehaald.

  Ik woon sinds juni 2010 in Portugal. In die tijd was ik 75 kilo (lengte 172 cm). Ik (69 jaar) ben ánders gaan eten, omdat ik nooit zo wilde worden als de dames Terpstra en Jorritsma. – Ik eet nooit meer zuivelproducten, nooit meer varkensvlees en nooit meer rundvlees. Verder eet ik VEEL verse groente, VEEL vers fruit, olijfolie (in plaats van jus), álle (kleine porties) kip, kalkoen en vis gegrild, anderhalve aardappel per warme maaltijd, en 1 klein broodje van 80 gram met pindakaas of honing. Elke dag 1 multivitaminenpil. Koffie en thee zonder suiker. Twee glazen rode wijn per dag. – mijn huidige gewicht is (al2 jaar constant): net ónder de 62 kilo. – Op 10-X-2014 wordt ik geopereerd door een plastisch chirurg (in Portugal),: een buikwandcorrectie. – Ik ben er 99% zeker van, dat ik nóóit weer 75 kilo zal wegen. – Wat een weggegooid geld (en inspanning) van mevrouw Terpstra en mevrouw Jorritsma, dat zij (zo te zien) weer heel wat overtollige kilo’s zijn aangekomen!

  • Dit is toch wel een dieet? Je eet de helft van wat je altijd at. Ik vind het nog steeds knap hoor om dat vol te houden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in