Massage

Een massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden. Massages kunnen handmatig of met mechanische apparaten worden verstrekt. Mannen en vrouwen die zijn opgeleid om massages te geven, heten masseurs en masseuses. Een massage dient vooral om spierstijfheid of krampen te verlichten of weg te nemen, de bloedsomloop te verbeteren, de spieren helpen te ontspannen. Sportmassage heeft het doel het lichaam beter belastbaar te maken voor lichamelijke inspanningen. Een zachte massage heeft een verzachtende werking op de sensorische zenuwen. Een krachtigere massage versnelt de bloedsomloop en helpt afvalproducten van het lichaam af te drijven. Nochtans is er geen bewijsmateriaal dat een massage vet of vetweefsel kan verminderen of veranderen. Sommige massagemethodes zijn erop gericht om de spieren te activeren. Dit type massage wordt voornamelijk toegepast als de beweging van het volledige lichaam niet mogelijk of wenselijk is, zoals bij ziekte of verlamming.

Welke soorten massages zijn er ?

Enkele soorten massage zijn:

 • Voetreflex-massage
 • Reiki-massage
 • Lymfedrainage
 • Segmentmassage
 • Shiatsu
 • Sportmassage
 • Tantramassage
 • Thaise massage
 • Wat is het doel van massages ? Er zijn vele redenen om te masseren. Omdat je iemand wil verwennen die je lief vindt, omdat je moeder hoofdpijn heeft, omdat je vriend te fanatiek geweest is met sporten, of omdat je zoon wat ontspanning verdient na het harde studeren, bijvoorbeeld. Massage is een gouden middel. Het helpt tegen stress, het bevordert ontspanning van lichaam en geest, het geeft nieuwe energie, kan verlichting geven bij pijn, zorgt voor een sneller herstel van de spieren na een zware prestatie en kan bij sporten preventief worden toegepast om blessures en spierpijn te voorkomen. Enkele tips bij een massage:

  Tip 1: Temperatuur. (25°C) Als je een massage wil geven, kies dan bij voorkeur een rustige omgeving uit als locatie. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je masseert netjes is, met voldoende luchttoevoer en een aangename.

  Tip 2: Een zacht instrumentaal achtergrondmuziekje en een aangenaam geurtje, bijvoorbeeld lavendel, kunnen bijdragen tot het sterker gevoel van “geborgenheid” bij je ontvanger. Een paar brandende kaarsen kunnen die sfeer nog verbeteren.

  Tip 3: Als naaktmassage of massage rechtstreeks op de huid niet noodzakelijk of gewenst is, draagt zowel de gever als de ontvanger best loszittende, katoenen kleding.

  Tip 4: Propere, warme handen zijn een must bij elke massage. Wrijf ze daarom, voor het begin van de massage, een tijdje stevig tegen elkaar. Daarmee laad je ze op met energie. Zorg ervoor dat je nagels kort zijn.

  Tip 5: Stem je innerlijk af op je ontvanger. De intenties die jij met je massage meestuurt bepalen in grote mate het welslagen ervan, meer nog dan de technieken die je gebruikt.

  Tip 6: Praat niet teveel tijdens de massage, want dat leidt af. Als je allebei je volle aandacht op het massagegebeuren richt, geniet je er inniger van en is je behandeling indringender. Natuurlijk is het wel fijn dat je elkaar af en toe wat feedback geeft.

  Tip 7: Je behandeltafel of – matras moet stevig zijn, niet te hard maar zeker niet te zacht. Zorg ervoor dat ze de juiste hoogte heeft, want anders krijg je problemen met je rug. Een shiatsu-futon is perfect. Sommige ontvangers verkiezen hun hoofd op een kussentje of gevouwen handdoek te laten rusten.

  Tip 8: Gebruik een aan het huidtype van de ontvanger aangepaste, welriekende massageolie of -lotion. Zorg ervoor dat dit parfum in harmonie is met de geur die je eventueel in een aromalampje verbrandt. Gebruik de olie of lotion beetje bij beetje, niet teveel ineens. Plaats je flesje zo dat je het, tijdens de massage, steeds binnen handbereik hebt.

  Tip 9: Gebruik bij het masseren steeds je volledige hand : vingers, palm, hiel en vingertoppen. Breng variatie in je ritme en de druk waarmee jij je massage uitvoert. Tracht alle massagebewegingen vloeiend, als een geheel te laten verlopen.

  Tip 10: De eenvoudigste en meest gebruikte basisgrepen om een massage uit te voeren zijn: effleurage of strijken, petrissage of kneden, frictie of drukken en tapotement of kloppen.

  Tip 11: Je houdt bij het masseren best een vaste volgorde aan. De meest logische lijkt ons een massage van : de rug – de achterkant van de benen – de schouders, nek en hoofdhuid – het gezicht – de armen en handen – de voorkant van de romp en ten laatste de voorkant van de benen en de voeten, te zijn. Bedek de naakte lichaamsdelen, die niet gemasseerd worden, met een handdoek om ze warm te houden.

  Tip 12: Neem voldoende tijd voor het geven van je massage. Gebruik steeds je beide handen en verbreek het contact met je ontvanger nooit. Let erop dat je de massage niet te hard geeft. Daardoor raken je ontvangers spieren vermoeid in plaats van ontspannen.

  Tip 13: Laat je ontvanger nooit binnen het half uur na de massage, met de auto rijden.

  Tip 14: Heb je geen massagepartner ? Jezelf masseren is een uitstekende oefening om de technieken van het geven en ontvangen van een massage in de vingers te krijgen. Je gezicht, schouders, benen en voeten lenen zich daar perfect toe.

  Tip 15: De dag na de massage kan je ontvanger zich wat misselijk en moe voelen, of wat hoofdpijn hebben. Door je massage werd er bij hem/haar heel wat losgemaakt. Bovenstaande symptomen kunnen daar het gevolg van zijn, Vele klachten kunnen echter voorkomen worden door, onmiddellijk na en de eerste dag na de massage, veel water te drinken. Bij welke kwalen worden massages afgeraden ? Voor een gezond iemand werkt massage ondersteunend. Ook bij de meeste lichamelijke en/of geestelijke klachten is een massage meestal positief en helend. Bij een aantal kwalen echter wordt massage sterk afgeraden of zelfs ten strengste verboden: bij elke ziekte die gepaard gaat met koorts – tijdens de eerste 3 maanden van een zwangerschap – bij griep – bij alle infectieziektes – bij alle besmettelijke aandoeningen – bij alle vormen van kanker – bij aids – bij pijn – bij een algemeen onwel zijn gevoel, waarvan de oorzaak niet bekend is – bij eczeem en andere onbekende huidaandoeningen.

  Belangrijke klachten waarmee je rekening moet houden bij het geven van een massage zijn : hernia – multiple sclerose – trombose – spataders – hartklachten – hypertensie – diabetes – artrose – zwangerschap en menstruatie – osteoporose – whiplash – uitputtingsverschijnselen – wonden en blessures.

  Dit overzicht is niet bedoeld om je angst aan te jagen, maar om je opmerkzaam te maken. Bij de meeste van de bovengenoemde klachten, zal een goede massage juist zeer ondersteunend werken. Bij twijfel laat je je beter niet masseren, maar raadpleeg je een arts.