“Mc Donalds producten vol chemische stoffen”

Populaire hamburgers en dranken in de restaurants van McDonald’s zitten boordevol chemische stoffen, sommigen staan bekend als veroorzakers van gedragsproblemen.

Na een analyse van de Britse kraant de The Independent is gebleken dat er 78 verschillende kunstmatige additieven en gemiddeld 7 E-nummers gebruikt in de producten. Howel McDonalds beklemtoont dat de hamburgers van 100% rundvlees zijn gemaakt, zitten de broodjes, kaas en sauzen vol met E-nummers.

In de Big Mac zitten 18 verschillende additieven en in de cheeseburger 17, terwijl de chocolade milksake heeft 8 verschillende chemische stoffen.

Additieven zitten in bijna het hele menu van de McDonald’s, inclusief de gegrilde kip en salades.

Campagnevoerders voor de gezondheid beweren dat sommigen E-nummers bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden.

Er is een reden tot bezorgdheid, omdat de Big Mac, de cheesburger en de quarter pounder kaas bevatten met een conserveermiddel de hyperactiviteit bij kinderen verhogen. Kunstmatige kleurstoffen in de verschillende merkproducten die de McDonald’s verkoopt zijn ook verantwoordelijk voor het probleem.

Nadat de campagnevoerders op de hoogte waren van het hoge niveau controversiële additieven, hebben deze een dringend beroep gedaan bij McDonald’s om de pruducten minder afhankelijk te maken van chemische stoffen. Uit het onderzoek blijkt echter dat het doel van McDonald’s om E-nummers in reactie op de bezorgdheid van het publiek terug te dringen, niet succesvol is gebleken. Het gebruik van additieven blijkt te zijn toegenomen in plaats van afgenomen in het afgelopen jaar.

In de afgelopen vier jaar heeft McDonald’s geprobeerd de kritiek terug te dringen door in te spelen op het probleem van overgewicht. Ook heeft het bedrijf geprobeerd een goede reputatie op te bouwen op het gebied van gezonde voeding door mineraalwater en salades in te voeren. Klanten van het keten wordt verteld dat het menu is gebaseerd op belangrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, aardappelen, eieren, melk en granen. Zo worden zij verzekerd dat: “Er gezonde ingrediënten worden gebruikt.”

Het hoofdkantoor van de Britse McDonald’s weigert het aantal additieven te onthullen aan zowel de klant als de media. Maar door de analyse van The Independent is vastgesteld dat er maar 13 producten geen E-nummers bevatten zoals, zoals thee, fruit en worteltjes.

Smeltkaas bevat een zuurteregelaar. In bacon zit natriumascorbaat en het conserveermiddel sodium nitraat, wat wordt gebruikt in meststoffen en explosieven.

Onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben geconstateerd dat kinderen die bepaalde additieven gebruiken meer kans hebben om overactief te worden en niet in staat zijn zich te concentreren. Vier van de zeven E-nummers die de onderzoekers op het menu van McDonald’s hebben gevonden daar voor in aanmerking: Zonnegeel FCF (E110), Chinoline Geel (E104), Ponceau 4R, Cochenille rood A (E124), Natriumbenzoaat (E211).

In een verklaring zei McDonald’s dat ze bezig zijn met proeven om Natriumbenzoaat (E211) te verwijderen uit de hamburgers. Het bedrijf voegde er aan toe dat de augurken het enige product van McDonald’s eigen merk is waar een omstreden additief in voor komt. McDonald’s is in overleg met leveranciers om de additieven te verminderen “waar mogelijk”.

“We blijven hard werken om de kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen te verminderen en in sommige gevallen helemaal te verwijderen uit onze voeding”.

Op de website van McDonald’s verzekert een voedseldeskundige klanten dat het bedrijf in nieuwe producten geen gebruik meer maakt van kunstmatige kleurstoffen of benzoaten. Maar bij de eerste analyse van The Independent in September 2007 was het aantal gebuikte E-nummers 568. Toen de ingrediëntenlijst in Oktober 2007 op de website bijgewerkt was, waren het aantal gestegen tot 578.

Richard Watts, hoofd van de Kinderen van het Voedsel-campagne op het houden van voedsel groep zei: “We zijn zeer bezorgd over het feit dat over het veelvuldig gebruik van toevoegingsmiddelen in de McDonald’s met name degenen die als schadelijk voor de gezondheid in het Southampton studie.” Maar, zei hij, E-nummers waren “onderdeel van het business model” voor verwerkte levensmiddelen en zou moeilijk te verwijderen.

Richard Watts, hoofd van het voedselketen Sustain zei: “We zijn zeer bezorgd over veelvuldig gebruik van additieven in het McDonald’s voedsel, met name degene die als schadelijk zijn bestempeld.” Maar zei hij, “E-nummers zijn een onderdeel van het zakenmodel en ze worden dus niet zomaar verwijderd.”

bron:independent.co.uk

2 Reacties

  1. Niet alleen e nummer in het eten van de Mac maar ook haren. Het petje wat ze op hebben zou voldoende moeten zijn zeggen ze. Een haar in het eten valt niet onder het beleid hygiëne maar, lekker is het niet als je het in je eten vind. Ik ga nooit naar de Mac maar vandaag met mijn dochter geweest. Zij wilde dit zo graag. Ben om haar een plezier te doen toch maar gegaan. Een haarnetje onder de pet misschien? Haar in je eten is volgens de wet niet erg en kan gebeuren maar, als bedrijf wil je dat toch niet en ga toch een stapje verder om het te voorkomen. Heb doet haar naar de rechtmatige eigenaar gebracht. Een sorry en uitleg dat was het dan.

    Kortom heb zo de boel in de prullenbak gemikt en ben weggaan. We zijn maar een broodje gaan eten bij bakker Bart.

  2. ohhh ik moet er zooo om lachen , ben net gisteren bij de MAC geweest en had een heerlijk kip broodje met bacon
    ZOOOOOOOOOOOO verkeerd maar ooohhhhhhhhh zo lekker , lag ik daarom pas om 5 uur vanmorgen in bed ,klaarwakker hahhahahhaahahahahhaha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in