Prikkelbare darm of spastische darm

Veel mensen hebben tegenwoordig last van hun darmen en hierdoor kan een prikkelbare darm ontstaan die sterk reageert op voeding en stress. De symptomen die hiermee gepaard gaan, zijn vaak buikpijn, winderig, opgeblazen buik en wisselende ontlasting. Ook is vermoeidheid een veel voorkomend probleem. Opvallend is dat wanneer de darmen flink uit balans zijn je minder kan hebben, snel last van stress hebt en sommigen zich ook wat angstiger kunnen voelen.

Bij mij in de praktijk krijg ik deze klacht het vaakst. Juist omdat ik precies kan uittesten welk voedsel het probleem geeft, zijn de resultaten enorm. Wanneer mensen de adviezen gaan opvolgen, merken ze snel verbeteringen. Er kan helaas in de reguliere gezondheidszorg weinig gedaan worden bij deze klachten en mensen blijven vaak hiermee lopen. Ze leren ermee leven maar dit beïnvloedt ze wel enorm. Vaak zie je dat het door de jaren heen zelfs verergert en wanneer er stress en spanningen bij komen nog eens extra.

Allergische Darm

In mijn ogen is een prikkelbare darm gewoon een allergische darm. De mate van de klachten laat ook zien in hoever de darm uit balans is. Door de voeding aan te pakken en supplementen te adviseren zie ik goede resultaten op dit vlak. Vaak is de darmflora niet in orde en kunnen zelfs de slijmvliezen zijn beschadigd waardoor een lekkende darm ontstaat. Het begint dikwijls met een paar grote allergenen die de boel uit balans halen. Natuurlijk speelt een stukje erfelijkheid en hoe je met stress omgaat mee, maar er is altijd meer. Doordat de darmen steeds verder uit balans raken, kan het lichaam steeds minder en minder voeding verdragen en op het laatst lijkt het wel alsof je op alles reageert. Wanneer mensen eenmaal de grootste allergenen geheel en voor altijd weglaten, dan zie je dat de andere voedselovergevoeligheden na een tijd wel kunnen worden verdragen.

Het is belangrijk om een kuur van een paar maanden met probiotica en L-glutamine vol te houden, wat de darmflora en de slijmvliezen helpt te herstellen. Maar zolang je foute dingen eet kun je ervan uitgaan dat het resultaat te weinig is want het hele plaatje moet aangepakt worden. In het begin is dat niet gemakkelijk en veel producten mag je niet eten en het voedingsplan is moeilijk. Na 3 maanden merk je flink verschil en kun je weer langzaam meer verdragen. Uiteindelijk blijven 1 of meerdere grote allergenen over die nooit meer gegeten mogen worden omdat het waarschijnlijk daar ooit mee is begonnen. Dit heeft in eerste instantie de darmen, die door de jaren heen steeds zwakker zijn geworden, uit balans gehaald.

Vermijd Melk en Tarweproducten

Grote allergenen die bij mij in de praktijk als meeste voorkomen zijn: Melkproducten, tarweproducten (laat die eens helemaal weg), maar er zijn er uiteraard meer en het kan heel persoonlijk zijn.

Verder geven de volgende producten ook vaak klachten, dit hoeven niet de grote allergenen te zijn maar ze beschadigen, prikkelen, of irriteren gevoelige  darmen wel onder andere nachtschade groente (aardappelen, aubergine, tomaat, paprika, goijbes), koolsoorten, leliefamilie (ui, prei, knoflook enz.), gluten, varkensvlees.

Daarnaast zijn er producten die je moet laten omdat het een negatief effect heeft op darmen en je hele gestel: Zwarte thee, koffie, frisdranken, suiker en witte bloem.

Maar dit is wel heel persoonlijk want iedereen heeft andere of meer allergenen dan die hierboven benoemd staan. Zelf zo’n streng dieet gaan volgen zonder begeleiding zou ik niet aanraden. Een test op jou afgestemd zodat je weet wat je wel allemaal mag eten is raadzaam. Vaak worden extra vezels en graan geadviseerd maar dit kan ook averechts werken. De psylium vezels en extra veel water drinken kunnen wel verlichting brengen maar lossen de hoofdoorzaak niet op.

Gezonde Groeten,

irene 

1 reactie

  1. wat voor voedingsplan is dit en wat is L glutamine?
    Kan het ook tekort aan maagzuur zijn?
    Als je geen brood eet kan je dan ook tekorten krijgen?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in