Mediteraan voedsel op werelderfgoedlijst

De voormalige Italiaanse landbouwminister Paolo De Castro heeft voorgesteld om ‘Mediterraan voedsel‘ op de werelderfgoedlijst van Unesco te zetten. Het Mediterrane voedsel bestaat onder andere uit pasta, olijfolie, tomaten, ansjovis en tonijn. De Castro wil hiermee de ‘Italiaanse levenswijze’ beschermen. Zijn initiatief wordt gesteund door Spanje, Griekenland en Marokko.

De voorstanders van het voorstel zijn van mening dat Mediterraan voedsel wordt bedreigd door fast food en kant-en-klare voeding. Italianen die minder hebben te besteden kiezen vaker voor voorverpakte voeding in plaats van vers fruit en groenten, waarvan de prijzen zijn gestegen. In zowel Spanje als Italië stijgt het aantal obesitaspatiënten.

Het Mediterrane voedsel staat bekend als vetarm en vezelrijk. Met een gematigde dosis rode wijn vormt het de beste bescherming tegen hartkwalen en artritis, zeggen Italiaanse voedingsdeskundigen. „De wetenschap heeft al lang bewezen dat Mediterraan eten buitengewoon gezond is. Bovendien is het deel van de gemeenschappelijke culturele identiteit van Mediterrane landen”, zegt De Castro.

Op de werelderfgoedlijst van Unesco staan voornamelijk culturele en historische gronden en bouwwerken. Toch staan er op de lijst ook niet-tastbare zaken, zoals bedreigde talen en tradities. Unesco zal naar verwachting in 2009 beslissen of het Mediterrane voedsel op de werelderfgoedlijst moet komen te staan.

bron: webregio.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in