Mentaal Sterker Worden? Denk je sterk tijdens sport en in het dagelijks leven.

Wie kent het niet, je wilt heel graag iets maar je denkt op voorhand al “dat is niks voor mij“ of “dat kan ik nooit“ of “ik hou dat niet vol“. Velen onder ons maken zich over alles druk: over de politiek, over het verkeer, over het management op het werk , over ouders op school en zo kan ik nog wel even doorgaan. Met al die gedachten en dingen in je hoofd is het daarboven nogal “druk“ en drukte in je hoofd veroorzaakt stress want “ik moet nog zoveel doen“ met alle gevolgen van dien. Slecht humeur, prikkelbaar, opgejaagd en zelfs een burn out!

Tijd om op te ruimen!

Zelf ben ik in de loop der jaren makkelijker over dingen gaan denken. Ik maakte me altijd erg druk en wilde er ook altijd voor iedereen zijn. De tijd leerde dat het zo niet werkte en toen ben ik prioriteiten gaan stellen. Dingen waar ik zelf geen invloed op heb probeer ik van me af te schuiven en me niet druk over te maken want dat heeft toch geen zin. Bijvoorbeeld de politiek (mijn mening) ze praten over zoveel dingen en als ze gaan bezuinigen doen ze dat toch, daar kun je wel van wakker liggen maar het brengt uiteindelijk niets. Het klinkt heel egoïstisch maar uiteindelijk ben je zelf het belangrijkste en je gezin, partner etc.

Er zijn nog meer dagelijkse dingen waar je de juiste instelling voor nodig hebt. Om bij het onderwerp van deze site te blijven: afvallen! “morgen begin ik“, “ik moet nu echt snoepen“, “die ander is veel dikker“ er zijn zoveel gedachten bij dit onderwerp die je demotiveren door te zetten. Ga je op deze “foute“ gedachten in dan ben je nog niet zover om echt af te gaan vallen. Je bent niet goed gemotiveerd en motivatie begint met het duidelijk en helder maken van wat je wilt en waarom en hoe graag wil je dat? Waar een wil is, is een weg. De een vind het starten moeilijk en de ander begint en haakt na een week af of zelfs allebei. Het speelt zich allemaal af tussen je oren, je gedachten hinderen eigenlijk je eigen ideeën over wat je echt wilt. Zet je doelen op een rij (realistische doelen dus niet 10 kilo in een week) en schrijf ze op en hang ze op een zichtbare plek zodat je ze altijd ziet. Geef je dan toch een keer toe aan de verleiding laat je dan niet meteen hangen, maar schrijf ook dat moment op en hoe je je daarbij voelde en blijf met je gedachten positief! Ga je negatief denken dan gaat ook je motivatie weer omlaag “ik heb nu toch al gezondigd dus het is allemaal voor niets geweest “. Denk aan hoever je al bent gekomen!

Met sporten is het net zo eigenlijk. Toen ik begon met hardlopen dacht ik dat ik nooit die 5 kilometer aan 1 stuk kon rennen maar ik hoorde om me heen mensen die dat wel konden waar ik het nooit achter gezocht had en dus dacht ik “dan moet ik dat toch zeker kunnen“ en met resultaat. Stapje voor stapje steeds verder en natuurlijk had ik ook mindere dagen maar steeds dacht ik er dan aan wat ik wilde bereiken en dat was de Marikenloop. Het heeft allemaal te maken met de juiste mentaliteit, de juiste instelling en uiteraard doorzettingsvermogen. En er zijn altijd dagen dat je minder gemotiveerd bent, ga dan bij jezelf na waarom dat zo is en als je ontdekt hebt waarom (bijv. je baas was negatief tegen je) bepaal dan of je er op dat moment iets aan kunt veranderen, zo niet zet het van je af het heeft geen zin je er op dat moment druk over te maken daar heb je alleen jezelf mee. Gebruik je sport als uitlaatklep en je voelt je heerlijk als je weer thuis bent.

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Nog een voorbeeld uit het dagelijks leven is het sollicitatiegesprek. Het begint al met je brief, wat moet er allemaal in? Ikzelf wijk af van het standaard model en schrijf hoe ik zelf ben, spontaan en wat ik graag wil. Bekijk je brief eens goed, ben je dat wel? Als je dan uiteindelijk uitgekozen wordt om op gesprek te mogen bedenk dan dat je er sowieso weer van leert en laat het op je af komen. Bedenk van te voren niet teveel wat je allemaal wilt vertellen meestal heeft een gesprek een heel andere wending als je je spontaniteit gebruikt. Zo voel je jezelf ook ontspannender en dat breng je dan ook over.

Ik kan natuurlijk voor niemand de gedachten bepalen maar kan wel een aantal tips geven die tot denken aanzetten om toch te relativeren in verschillende situaties

  • waarom laat je je uit het veld slaan?
  • welke gedachten zitten in je hoofd die je belemmeren?

Vaak zijn dingen een samenloop van omstandigheden maar bedenk dan ook altijd of het echt allemaal zo belangrijk is (moet je nu echt stofzuigen of kun je wel even met de buurvrouw een praatje maken) en neem het heft in eigen handen. Kijk wat jezelf wilt en lees je doelstellingen nog eens.

Bereid je goed voor, zorg voor een plan en zorg voor motivatie en als je het echt wilt dan gaat het je ook lukken. Inspireer met jouw positiviteit anderen en zorg voor rust in je hoofd.
Wacht niet tot morgen maar begin vandaag want als je echt wilt dat het anders wordt, zul jezelf de eerste stap moeten zetten, morgen is echt niet beter dan vandaag!!

Ik hoop dat ik je bewust heb kunnen maken van het feit dat verandering bij jezelf begint en dat zal niet altijd makkelijk zijn maar uiteindelijk lukt het als je maar in jezelf blijft geloven en gemotiveerd blijft!

nicole

1 reactie

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in