Microben Dieet Review

Het microbendieet Snel en blijvend afvallen van Raphael Kellman

Het ‘microbioom’ is een hot topic in de wetenschap. Maar wat is het nu eigenlijk? Het microbioom is een naam voor alle micro-organismen die zich op en in ons lichaam bevinden. Denk hierbij aan bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Dit klinkt vies, maar dat is het niet. We hebben deze micro-organismen nodig om in leven te blijven. De darmflora bevat de meeste micro-organismen. Deze zijn nodig om ons voedsel te verteren. Uit onderzoek blijkt dat onze zogenoemde darmflora niet alleen met de gezondheid van de darmen te maken heeft, maar dat de darmflora invloed heeft op onze algehele gezondheid. De darmflora-samenstelling van mensen met overgewicht blijkt bijvoorbeeld heel anders te zijn dan die van mensen met een gezond gewicht. De darmflora zou dus van invloed zijn op onze stofwisseling.

De darmflora herstellen

Het microbendieet draait niet om calorieën. Het maakt niet uit hoeveel je eet, maar het gaat om wat je eet. Het doel is de darmflora te herstellen zodat de stofwisseling en spijsvertering weer optimaal gaan werken. Een evenwichtige darmflora kan er niet alleen voor zorgen dat je gemakkelijk gewicht verliest, maar kan ook de volgende klachten verminderen: vermoeidheid, verstopping, depressiviteit, acne, eczeem, hoofdpijn, infecties en spierpijn. Een goede balans in het microbioom kan ook ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en autisme voorkomen of zelfs terugdraaien. Er wordt weleens gezegd dat alle ziekten beginnen in de darmen. Het microbendieet stelt dat een goede gezondheid ook in de darmen begint. 70 tot 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een gezond maagdarmstelsel verkleint dus de kans op bijvoorbeeld een verkoudheid, infectie of acne.

De invloed van het microbioom op het lichaamsgewicht

Het microbioom is van grote invloed op ons gewicht. Het microbioom bepaalt namelijk waar we trek in hebben, wanneer we trek hebben en hoe ons voedsel wordt verteerd. Doordat iedereen verschillende hoeveelheden bacteriën in de darm heeft, kan het zijn dat de een veel sneller aankomt dan de ander. Sommige bacteriën halen namelijk veel meer energie uit voedsel dan andere bacteriën. Slechte bacteriën voeden zich met ongezonde vetten terwijl goede bacteriën zich voeden met gezonde vezels. Het idee achter Het microbendieet is dus om je eigen goede bacteriën van goed voedsel te voorzien. Het handige is dat als je microbioom in balans is, je geen trek meer zult hebben in ongezonde lekkernijen. Bovendien sla je geen onnodig vet meer op, maar verbrand je vet.

Het Microbendieet

Calorieën tellen is niet nodig, maar ook de hoeveelheid koolhydraten en vetten tellen is niet nodig. Het is vooral belangrijk dat je producten eet die een positieve invloed hebben op het microbioom. Als de darmflora is hersteld mag je 30% van je totale voedselinname eten wat je wilt eten. Dit betekent dat je dus bij de overige 70% wel op moet letten wat je eet. Een zoet dessert na de avondmaaltijd is bijvoorbeeld helemaal geen probleem, zolang er overdag gezond wordt gegeten. In het boek staan verschillende Microben Recepten.

Het microbendieet bestaat uit 3 fases.

Fase 1: De vier V’s

  • Verwijder de ongezonde bacteriën en producten die het microbioom ontregelen
  • Vul de spijsverteringsenzymen aan die je nodig hebt voor de vertering van voedsel
  • Verbeter je microbioom met probiotica (darmbacteriën) en prebiotica (voedingsmiddelen en supplementen die deze bacteriën voeden en gezond houden).
  • Versterk de darmwand en het darmslijmvlies, zodat er geen verteerd voedsel doorheen kan en zo in de bloedbaan terecht komt

In Fase 1 van Het microbendieet eet je geen suiker, eieren, soja, gluten en zuivel. Ook vermijd je ongezonde vetten, kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Wat je vooral wel moet eten is microbieel super voedsel zoals groene asperges, wortels, knoflook, aardperen, jicama, prei, okra, ui, radijs en tomaten en ook de microbiële super specerijen kurkuma en kaneel. Zorg voor een regelmatige inname van de gezonde vetzuren omega 3 tot omega 6 door noten en notenboter (amandelen, macadamia- en cashewnoten), zaden en zadenboter, lijnzaad en lijnzaadolie, zonnebloempittenolie en olijfolie te gebruiken. Eet ook eiwit- en vezelrijke producten en gebruik biologisch fruit en groente. Kies voor wilde zalm en niet-gekweekte vis en vlees van met gras gevoerde dieren die zo diervriendelijk mogelijk zijn behandeld. Zoals hierboven vernoemd staat gebruik je ook probiotica en prebiotica om de darmen te herstellen.

Fase 2: Metabolische oppepper

Er kan nu meer gevarieerd worden gegeten zoals eieren, van schapen- en geitenmelk gemaakte yoghurt en kefir (een yoghurtachtige drank gemaakt van gefermenteerde melk), en glutenvrije volkorengranen zoals boekweit, zilvervliesrijst en wilde rijst. In fase 2 blijf je wel veel super voedsel, specerijen, probiotica en prebiotica nuttigen.

Fase 3: Goed afgesteld voor het leven

Na het herstel van de darmgezondheid hoef je je nog maar voor 70% van de tijd aan dit eetschema te houden. 30% van de tijd mag je het meeste andere voedsel nuttigen, inclusief zo nu en dan zoetigheid. De hunkering naar bepaald voedsel die er eerst was, is in deze fase weg. Belangrijk is wel om te proberen stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress zorgt namelijk voor een ontregeld microbioom. Een ontregeld microbioom zorgt voor een ontregeld metabolisme wat op zijn beurt weer zorgt voor gewichtstoename.

Stress vermijden

Er zijn drie manieren om stress tijdens een maaltijd te verminderen: eten met aandacht, dankbaarheid en waardering oproepen en eten met liefde. Probeer daarnaast niet tijdens het werk te eten, geen maaltijden of snacks over te slaan en goed te kauwen en proeven. Volgens Het microbendieet creëer je het metabolisme van iemand die slank is als je de drie fases doorloopt en stress zoveel mogelijk vermijd. Het lichaam wordt dan zo gezond dat je je erdoor kunt laten leiden. Je lichaam vertelt je wanneer het honger heeft en welk voedsel het graag wil hebben.

Het microbendieet is een boek en dieet met een heel andere instelling dan de meeste diëten. Het draait niet om calorieën, koolhydraten, vetten of eiwitten. Het gaat om gezonde voedingsstoffen die de goede darmbacteriën voeden zodat ons voedsel goed verteert wordt en er niet onnodig veel vet wordt opgeslagen in het lichaam. Het is een interessant boek en het heeft me wel aan het denken gezet. Heeft onze darmflora echt zoveel te maken met ons gewicht? En is het echt mogelijk dat mensen absoluut niet af kunnen vallen doordat hun darmflora niet in balans is? Ergens vind ik het een beetje vergezocht, maar het boek laat het dan weer logisch klinken. Wel is er nog veel onderzoek nodig naar de invloed van het microbioom op onze gezondheid. Het is dus niet zeker dat het boek 100% waarheidsgetrouw is. Het is een interessante gedachte dat het microbioom zoveel invloed op onze gezondheid heeft en gezond eten is nooit verkeerd (al lijkt het vermijden van bijvoorbeeld eieren en zuivel mij weer niet nodig). Wellicht is dit dieet het proberen waard voor mensen die echt niet afvallen terwijl ze gezond eten en regelmatig bewegen.

Gezonde Groeten,

gerlinde

 www.dieetenzo.nl

Boekrecensie Informatie

Auteur Raphael Kellman
Taal Nederlands
Vertaald door Akkie de Jong, Akkei de Jong
Afmetingen 30x210x134 mm
Gewicht 460,00 gram
ISBN13 9789021556925

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelCholesterol Waarden Verlagen
Volgend artikelPhen375 Review
microben-dieetHet ‘microbioom’ is een hot topic in de wetenschap. Maar wat is het nu eigenlijk? Het microbioom is een naam voor alle micro-organismen die zich op en in ons lichaam bevinden. Denk hierbij aan bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Dit klinkt vies, maar dat...

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in