Mike Boddé overwon zijn depressie dankzij pil

In Nederland hebben naar schatting 700.000 mensen last van een depressie. 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen heeft minstens éénmaal in het leven een depressie. Een depressie kan kortstondig zijn, maar het kan je ook jarenlang achtervolgen. Er zijn zelfs mensen die het grootste gedeelte van hun leven last hebben van een depressie. Een depressie komt zowel bij jongeren als volwassenen voor. Vaak is er een een aanleiding waardoor mensen in een depressie  belanden. Denk dan aan het overlijden van een dierbare of andere tegenslagen.

Mike Boddé, bekend van onder andere de Mike en Thomas Show is gedurende 7 jaar ernstig gebukt door het leven  gegaan door een depressie. Verschillende psychologen en alternatieve genezers konden Mike niet helpen. Er is zelfs een moment geweest dat hij zich vrijwillig op te laten nemen omdat hij overwoog om uit het leven wilde stappen. Dit geeft de ernst van een depressie aan. Tot Mike een arts tegenkwam die structureel de depressie te lijf ging. Een pil bleek de oplossing voor Mike. Mike Boddé heeft een boek met de titel ‘PIL’ geschreven over zijn depressie. In dit openhartige boek schrijft Mike over zijn depressie, zijn familie, en het overlijden van zijn broer.

Bestel het boek inclusief de CD ‘Pil’ van Mike Boddé bij bol.com

Pil
Pil – Boddé, Mike

vandaag voor 21.30 besteld, morgen in huis

Een depressie wordt overigens regelmatig verward met een dip. Wil je weten of je last hebt van een depressie, doe dan deze depressie zelftest.

Pil van Mike Boddé *

Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. De allesverlammende ziekte dwong hem zijn samenwerking met Thomas van Luyn stop te zetten en zijn hele leven kwam in het teken te staan van de vraag: wat gebeurt er in godsnaam met me, en hoe word ik weer beter? In Pil doet Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag van deze gitzwarte periode in zijn leven, waarin ook nog eens zijn broer stierf aan kanker. Een boek over een totaal verlies van zelfcontrole, maar uiteindelijk ook over de helende kracht van humor en de farmaceutische industrie. Een verhaal dat Boddé móést vertellen, voor mensen met een depressie en hun omgeving: ‘Als ik destijds zo’n boek had gehad, zou ik
eerder uit die depressie zijn gekomen.’

Mike Boddé bij Pauw en Witteman**

* bron: bol.com ** bron: VARA / Pauw en Witteman

3 Reacties

 1. Onzin! Wat Arjan zegt.
  In de tijd dat ik letterlijk stijf stond van angsten en depressieve gevoelens heb ik meegedaan aan een blind onderzoek. Effect van placebo vs effect van (destijds) Anafranil.
  Na 4 weken kwam voor mij opeens de zon weer door. En dat na jaren van praten aantobben etc. En ik wist niet wat ik slikte. Ik wist wel wat ik voelde.
  Ik vind Arjan, dat je niet moet praten over ‘onderzoeken’. Alsof wij niet voelen wat we voelen, dat het allemaal psychisch is. Sommige dingen zijn dus wel degelijk biochemisch. Ik wens niemand een depressie toe (en zeker niet een die 6 jaar duurt zoals bij Mike Bodde of zoals bij mij 4 jaar), maar het zou voor jou geloof ik wel goed zijn om even heel diep te gaan. Dan praten we nog wel eens weer over het zogenaamde placebo effect.

 2. Je bron stelt:

  Drug-placebo differences increased with increasing baseline severity and the difference became large enough to be clinically important only in the very small minority of patient populations with severe major depression.

  Boddé had een ‘major depression’.

 3. Ik ben het niet met Mike eens. Zijn conclusie is namelijk gebaseerd op een persoonlijke ervaring, die te verklaren is met wetenschappelijke literatuur.

  In feite is zijn stelling hetzelfde als die van iemand die stelt dat hij zijn leven te danken heeft aan de handen van Jomanda.

  En daar is ook niets mis mee. Al dank je je leven aan een mooie steen.

  Waar het om gaat in de antidepressiva-discussie is dat mensen worden voorgelogen dat er iets mis zou zijn in de hersenen, en dat antidepressiva helpt herstellen. Dat is namelijk een leugen. Door geloven in de leugen kun je herstellen. Dat is bewezen.

  Maar vind je niet dat we gewoon eerlijk moeten blijven en dat het duidelijk moet zijn dat de kracht om te herstellen van een zware depressie niet in zo’n pil zit maar in je eigen geest?

  Want dat toont de wetenschap dus aan:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505564

  In studies met een zogenaamde ‘actieve placebo’ (neppil met bijwerking) herstelt 100% van alle patiënten net zo goed als met antidepressiva.

  Waar het om gaat is dat mensen het recht hebben om dat te weten. En dat de psychiaters die met de ‘gecreerde epidemie’ miljarden verdienen daar niet ongestraf mee weg mogen komen.

  En als persoonlijke reactie aan Mike. Wist u dat vele grootheden kampte met een ernstige depressie? Beseft u wat er voor nodig is om de top te bereiken?

  Als iets goed zou zijn zoals het was, was u dan gedreven om te verbeteren?

  Zie professor Wakefield hierover: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/615883/2009/01/15/Depressie-is-goed-voor-je.dhtml

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in