Minister wil gezondere producten in supermarkt

Minister Klink van Volksgezondheid en collega Verburg van Landbouw gaan supermarkten aanspreken om gezondere producten te maken en te verkopen.

Het initiatief maakt deel uit van een offensief van het kabinet om gezond eten te bevorderen. Dit gebeurt in samenwerking met de voedingsindustrie, winkels, scholen en diverse organisaties.

Doelstelling

De doelstelling is dat Nederland moet terugkeren in de Europese top 5 van de levensverwachting, waar ons land de afgelopen jaren uit is verdwenen. Dat meldt de Telegraaf.

Nieuwe voeding

Klink en Verburg gaan onder meer financiële steun geven aan de ontwikkeling van nieuwe, gezonde voeding. De Voedsel- en Warenautoriteit zal samen met het bedrijfsleven het aanbod in de winkels en de horeca in de gaten houden. Een speciale Taskforce Zout zal toezien op het verlagen van het zoutgehalte in levensmiddelen.

Onderzoek

Tegelijkertijd wordt een groot onderzoek gehouden naar de voedselconsumptie bij de bevolking van 7 tot 69 jaar dat in 2010 klaar is. Ook komen er volgend jaar aparte peilingen bij ouderen, kinderen, allochtonen en zwangere vrouwen. Klink wil ook dat er meer informatie wordt gegeven over soorten, recepten en geschikte momenten om vis te eten.

Noodklok

Vrijdag buigt de ministerraad zich over de plannen van Klink, die in zijn voedingsnota de noodklok luidt. Ongezonde voeding leidt tot 10 procent van de jaarlijkse sterfte door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
bron: morningstar.net

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in