Moerman Therapie

In de Moermanvoedingswijze hebben alleen levensmiddelen met een goede voedingswaarde een plaats gekregen. Stoffen die bij overmatig gebruik schadelijk zijn, zoals zout en vet, zijn slechts met mate toegestaan. Granen, groenten en fruit spelen een belangrijke rol. Ze bevatten namelijk veel noodzakelijke stoffen zoals voedingsvezel, kalium, magnesium, kalk, ijzer en veel andere mineralen, enzymen en de vitamines B en C. Groenten en fruit hebben dankzij de anti-carcinogenen (stoffen die kanker tegengaan) die erin zitten, een beschermend effect tegen kanker.

Enkele belangrijke pijlers van de voedingswijze

Breng variatie aan in het eten. Alle soorten fruit en groente hebben hun eigen combinatie nuttige bouwstoffen. Wie gevarieerd eet kan verzekerd zijn van voldoende bouwstoffen voor het lichaam. Wissel aardappels regelmatig af met zilvervliesrijst en peulvruchten. Ook kunt u een broodmaaltijd per dag vervangen door bijvoorbeeld havermoutpap of muesli. Vooral wortelen en rode bietjes zijn gezond, die moeten minstens een keer per veertien dagen op het menu staan.
In principe geen vlees, vis of gevogelte. Alleen na overleg met de behandelend arts kan van dit advies worden afgeweken.

Vermijd zoveel mogelijk witmeelproducten

Zoals witbrood, witte rijst, koek, macaroni en dergelijke. Om ze wit te krijgen zijn de bouwstoffen zo bewerkt dat vrijwel alle vitamines, mineralen en enzymen eruit zijn verdwenen. Het is daarom beter te kiezen voor volwaardige producten als volkorenbrood en zilvervliesrijst waar de waardevolle bouwstoffen nog wel inzitten.
Gebruik geen suiker. Snoep en andere zoetigheid bevat geen bruikbare bouwstoffen voor het lichaam, en vormt alleen een belasting.

Gebruik bij voorkeur biologische groenten

aangezien bestrijdingsmiddelen en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen een zware belasting vormen voor het lichaam.

Laat gemaksvoeding liggen. Verse producten verdienen de voorkeur.

Kook groenten niet te lang. Dit omdat anders de voedingsstoffen er ‘uitgekookt’ worden. Veel groenten moeten rauw gegeten worden, omdat dit de beste garantie is dat de waardevolle voedingsstoffen er nog inzitten.

Eet zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen.

Terwijl het volgen van de Moermanvoedingswijze ook mogelijk is zonder de begeleiding van een arts, is dat voor het gebruik van supplementen niet het geval. Voor het voorschrijven van supplementen is vakkennis vereist. Een Moermanarts stelt voor elke patiënt afzonderlijk de optimale hoeveelheid van de supplementen vast. Daarnaast is natuurlijk regelmatig bewegen in de buitenlucht van levensbelang.

Bron: moermanvereniging.nl

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in