Het is nog niet zo lang op de markt, de mondprobiotica. Ik heb al twee vertegenwoordigers gehad in mijn praktijk die vol trots hun nieuwe product lieten zien. Probiotica voor je mond die je kunt opsabbelen als een fris suikervrij snoepje. Je mond wemelt meteen van de goede bacteriën die je beschermen tegen gaatjes en andere ellende. Hoogstwaarschijnlijk zal een goede mondflora ook een zeer positief effect hebben op je gezonde darmflora. Helaas staat de hele darmflora en mondflora gebeuren nog in de kinderschoenen, maar toch weten we er best al veel van en genoeg om te weten dat dit soort producten wel degelijk helpen.

In de mond zitten bacteriën dat weten we ook. Aan het einde van de dag poetsen we onze tanden schoon in de hoop dat de bacteriën in onze mond niet de tanden aanvallen en we niet na een paar jaar vol rottende tanden zitten. Ook het tandvlees proberen we hiermee te beschermen en we willen een frisse geur.

Tanden enTandvlees

Helaas eten we wel ondertussen een hoop ellende weg. Allemaal zoetige dingen wat geen feestje is voor de tanden en het tandvlees. Je slechte bacteriën worden er overigens wel blij van wat je mondflora weinig goed doen. Het is de kunst om in je mond net als in je darmen de populatie aan goede bacteriën sterk te houden, zodat de slechte bacteriën geen schijn van kans hebben/ krijgen.

Zou mooi zijn, als we een pilletje nemen en dat we dan kunnen eten wat we willen en ook nog kunnen stoppen met tandenpoetsen. Nee, helaas zo gemakkelijk is het nou ook weer niet. Juist de samenwerking maakt je mondflora sterk. Dus: en gezond eten, en tandenpoetsen 4 minuten lang, en flossen en het nemen van een extra mond-probiotica dat is het geheim. Ook de geur in je mond zal verbeteren (mits de vieze geur uit de maag komt, of door een gaatje)

Bewerkte Koolhydraten

Wanneer je zoet eet of bewerkte koolhydraten zoals een koekje, zul je aan het einde van de dag een stroef laagje voelen op je tanden. Laten dat nou de slechte bacteriën doen. Eet jij een dag alleen maar gezonde dingen zoals , groente, noten, pitten en weinig koolhydraten, dan zul je merken dat je tanden nog verdomd schoon voelen aan het einde van de dag. De slechte bacteriën hadden geen schijn van kans. Maar nooit meer wat lekkers in de zoete vorm, tja dat is maar voor weinige weggelegd he?

Dat laagje wat je voelt op je tanden veroorzaakt een hoop ellende als je dat niet wegpoets. Er zijn veel plekken waar je niet aankomt met je tandenborstel, en als je denkt dat flossen zinloos is en teveel werk is, dan is de kans erg groot dat je langzaam tandsteen, gaatjes en tandvleesproblemen gaat ontwikkelen. Juist daar waar je niet met de tandenborstel en wel met een flosje bij komt ontstaan de meeste gaatjes.

Er zijn ook andere redenen die de mondflora zeer negatief beïnvloeden zoals

 • Roken
 • Stress
 • Hormoonveranderingen
 • Antibiotica
 • Medicijnen
 • En uiteraard slechte voeding

En onderschat een slechte mondflora niet want er zijn nog veel meer klachten die jij kan krijgen bij een foute mondflora waar je nooit bij stil staat.

 • Gaatjes
 • Vieze adem
 • Tandvleesontstekingen
 • Tanduitval
 • KNO infecties
 • Meer kans op de maag bacterie de helicobactor pylori
 • Hart en vaatziekte

Wat een oplossing is om naast gezonde voeding te doen voor een gezonde mondflora is, Poetsen, flossen mond-probiotica en weinig ongezond voedsel eten.

De twee merken die ik ken en goed zijn om je mondflora te verbeteren zijn:

1) Merk Now de Oral biotic Blis K12 (steptococcus salivarius en FOS 1 voor het slapen en je kunt bij problemen tot 3 overdag nemen. Smaak vanille en aardbei ) Vanaf 2 jaar 60 stuks 29,95 

2) Pileje Lactibiane oro-dental (microbiotische stam Lb. paracasei LA802 en vitaminen C en D. Neem 1 voor het slapen en je kunt bij problemen tot 2 overdag nemen. Smaak is munt ) 30 stuks kosten 12,90 (dus 60 zit je op 25,80)

bestellen kan via nova-vitae.nl Gebruik de kortingscode voor 20% korting: irene20%

Lactibiane oro-dental kunnen ze wel leveren maar staat niet op de site en vermeld in die mail ook je adres en je kortings  code IRENR20% erbij.

Gezonde Groeten,

irene

Bezoek ook de mijn website persoonlijke-voeding.nl

1 reactie

 1. Hoi Irene,

  Ik heb al langer dan een jaar een zoute smaak en witte aanslag op mijn tong wat niet weg gaan. Alles al geprobeerd: medicijnen, streng dieet, pre- en probiotica, mondspoelingen, noem maar op. Probiotica voor de mond was ik nog nergens tegengekomen. Heb je hier inmiddels al meer informatie over? Ik heb zojuist Probio Oral van het merk Bonusan besteld. Erg benieuwd of het gaat werken.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in