Nadelen van de Schijf van Vijf

De voeding bestaat uit voedingsmiddelen, zoals brood, rijst, groente, fruit, water, vlees. In die verschillende voedingsmiddelen zitten er verschillende voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren en om gezond te blijven. Zonder deze voedingsstoffen is er geen leven mogelijk. Een gezonde voeding is een voeding die alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid bevat die het lichaam nodig heeft. Een gevarieerde voeding zorgt ervoor dat we voldoende voedingsstoffen naar binnen krijgen.

(1)De schijf van vijf

Een gezonde voeding kenmerkt zich door de hoeveelheid en de variatie. Maar wat is de juiste hoeveelheid en hoe kom je aan variatie? Daarvoor heeft een Nederlands instituut, het voedingscentrum, de ‘Schijf van Vijf’ ontworpen. Deze schijf van vijf gaat uit in vijf groepen voedingsmiddelen en spelregels. Met behulp van de schijf van vijf kan er bepaald worden of er gezond en gevarieerd gegeten wordt. De schijf van vijf is de basis voor een gezonde voeding. Wanneer het lichaam de hoeveelheden binnenkrijgt zoals ze in de schijf van vijf staan aangegeven, krijgt het alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Zieke mensen hebben een aangepaste voeding nodig.

Voedingsmiddelen hebben allemaal een verschillende samenstelling. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Kies daarom elke dag uit iedere groep, zodat je voeding alle nodige stoffen levert.

De vijf groepen

  1. Groente en fruit: deze groep is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  2. Brood, granen, aardvruchten, rijst, pasta of peulvruchten: deze groep is rijk aan koolhydraten, die dagelijks nodig is voor het leveren van energie.
  3. Zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers: deze groep levert veel eiwitten die de bouwstenen vormen voor ons lichaam.
  4. Vetten en olie: deze groep is de bron van energie en de in vetoplosbare vitaminen.
  5. Dranken: in deze groep horen de dranken die geen energie leveren.

Zoals we weten is de schijf van vijf een leidraad, dus zal het natuurlijk ook zijn voor- en nadelen hebben. Het is wel goed om voorbereid te zijn op deze punten, omdat je dan ook weet waar je aan toe bent.

De voordelen

Overzichtelijk: door de groepen en de spelregels is het gemakkelijk om de stappen te volgen en elke maaltijd te laten voldoen aan de gestelde eisen van de schijf van vijf.

Voorkomt eenzijdige voeding: doordat de schijf van vijf eist dat er bij elke maaltijd uit elke vak er een voedingsmiddel wordt gekozen, voorkom je gemakkelijker dat je eenzijdig gaat eten.

Gezond: de nieuwe regels van de schijf van vijf zorgen ervoor dat men meer dierlijk voedsel en groenten nuttigt. Dit verschilt natuurlijk met de hoeveelheid van (zet)meelproducten die aanbevolen is. Dit is namelijk zo omdat die groep de grootste bron is van de koolhydraten. Die maken ons dik.

Nadelen

Gewenning: in het begin kan het heel moeilijk en lastig zijn, omdat wij gewend zijn om te eten wat we willen en wij ons plotseling aan de regels van de schijf van vijf zullen moeten houden. Hieraan moet men natuurlijk eerst wennen.

Prijzig: een gezond eetpatroon hoeft niet duur te zijn, maar wanneer je vaker wil variëren en steeds met de voeding wil experimenteren kan het natuurlijk een beetje prijzig worden als je uit alle vakken wat wilt halen voor de maaltijd.

Veeleisend: een eetpatroon aan de hand van de schijf van vijf zal in het begin veeleisend overkomen. Je moet je dan gaan aanpassen aan de standaarden van de schijf van vijf of te wel de spelregels.

Verder valt de schijf van vijf wel uit te proberen. Zonder dat wij erbij stil staan, eten wij volgens de schijf van vijf. Dagelijks eten wij bijvoorbeeld aardappel, groenten, vlees of vis en drinken wij water of sap erbij. In deze samenstelling hebben wij uit alle groepen wat gehaald behalve de zuivelproducten. Dit zouden wij bijvoorbeeld kunnen oplossen door yoghurt na de maaltijd te nuttigen als toetje.

Eet gezond, leef gezond!

Gezonde Groeten,

natascha

bronnen: http://www.voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf.aspx

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in