Making of van het geweldige boek ‘Natuurlijk Samen Koken’.

Dit unieke kookboek met meer dan 175 natuurvoeding gerelateerde gerechten is gemaakt door 18 foodies die allen wat met natuurvoeding hebben. Gezonde verantwoorde gerechten zonder koemelk, suiker en tarwe. Prachtige foto’s bij elk gerecht met ingrediënten die je gemakkelijk in huis kan halen. Het is een prachtig boek omdat het heel divers is. Het boek is groot, lekker dik met een harde kaft en ingebonden dus je bladzijden blijven altijd vast zitten. Het boek is onder andere te bestellen bij bol.com.

Hoe het allemaal begon

2014 was het jaar dat Irene die al 8 boeken op haar naam heeft staan en duizenden volgers op social media heeft, met het idee kwam om dit unieke concept te beginnen. In haar facebook groep “De gezonde eter samen informatie delen”’ zag ze regelmatig waanzinnige gerechten en foto’s langskomen. Ze heeft een groep opgericht omdat ze vindt dat ook anderen een podium verdienen. Bijna geen enkele groep op facebook mag reclame maken voor haar of zijn eigen website en en dat vond ze belachelijk. Het is nu een drukke zeer veelzijdige en vooral vriendelijke groep waar mensen hun informatie en recepten kunnen delen.

Ze benaderde een aantal mensen en een oproepje volgde op social media. Wie wilden samen met haar een kookboek op de markt brengen. Enorm veel mensen reageerden, maar toch moest ze een selectie maken. De foto kwaliteit moest zeer hoogwaardig zijn en de gerechten gezond en origineel. Ze wist precies wat ze wilde en wat ze vooral niet wilde. Het hele concept had ze al in haar hoofd. Velen moest ze helaas teleurstellen. Uiteindelijk hield ze een groep van 20 mensen over en met hen is ze aan het avontuur begonnen.

Irene nam contact op met haar uitgeverij Elmar en maakte een afspraak. Haar uitgever was enthousiast over haar idee en vertelde ook wat zijn gedachten hierover was om een mooi goed en uniek concept neer te zetten. Samen beslisten ze dat het een dik boek met een harde kaft moest worden, dat gebonden is met full color. Irene nam de leiding en er werd een geheime groep op facebook geopend. De 20 deelnemers kenden elkaar allemaal niet maar op een één of andere manier klikte het waanzinnig tussen iedereen.

natuurlijk-samen-koken-cover

Hoofdstukken

Ze hadden er zo’n zin in en door het goede concept en de leiding ging eigenlijk alles vanzelf. Al gauw werden de hoofdstukken verdeeld.

 1. Ontbijt (gezamenlijk)
 2. Broodgerechten met spelt (Niels Gisbertz)
 3. Koolhydraatarm (Martine van den Brink)
 4. Smoothies en dranken (Mineke Wolfswinkel)
 5. Lunch (Marja Leeuwen)
 6. Soep (Manita Rovers)
 7. Voorgerechten (Anke Meerding)
 8. Hoofdgerechten vlees (Annemiek Billekens-Seuren)
 9. Hoofdgerecht vis (Maureen van Aken- Arendsen)
 10. Hoofdgerecht vegetarisch (Floor van Boxtel)
 11. Nagerechten (Nancy Elizabeth, zij heeft ook de vormgeving gemaakt)
 12. Rawfood (Nanou van der Elst)
 13. Wildpluk en eetbare bloemen (Maaike Middelweerd)
 14. Koken met essentiële oliën (Irene)
 15. Koken voor kinderen (Michelle Nijs-Nanninga)
 16. Tussendoortjes (Helma van der Linde)
 17. Gebak en high tea (Brigitte Stolk)
 18. Feestelijk zoet (Karin Prummel)
 19. Feestelijk hartig (Naomi de Jong)

 

De samenwerking duurde een jaar. Iedereen maakte 10 gerechten voor zijn of haar hoofdstuk en er moesten mooie foto’s bij komen. De gerechten en foto’s werden ook in de geheime groep gedeeld met elkaar en iedereen reageerde hier leuk en lief op. Irene beoordeelde de gerechten en de foto’s. Ze wist precies wat ze wilde en hoe het moest worden. Soms moesten de foto’s opnieuw en soms moest ze streng zijn met een recept dat niet paste maar over het algemeen ging het bijna allemaal in één keer goed.

Na een paar maanden ontmoette de groep elkaar. Helaas op dat moment waren er twee mensen die niet meer mee konden doen. Erg jammer en dat betekende dat het hoofdstuk ontbijt vrij kwam. Ze besloten unaniem dat ze er niemand meer bij wilden, want de groep was zo mooi in evenwicht en het hoofdstuk is toen verdeeld.

Heerlijke Hapjes

Elkaar ontmoeten was bijzonder en het klikte enorm goed. Er was een leuke vrolijke sfeer, iets wat iedereen erg opviel. Die positiviteit is ook altijd gebleven echt heel bijzonder en dat voel je ook als je het boek vasthoudt en bekijkt. Ook de uitgever was erbij om dingen te bespreken. Iedereen had heerlijke hapjes bij zich waar de groep van smulde, “nou als dit de recepten van het boek worden, dan belooft dat wat” werd er nog gezegd. Er volgde een lange vergadering en alles werd besproken. Daarna kwamen de contracten aan bod. Samen met Irene heeft iedereen een contract bij haar getekend en toen was het 100% officieel.
De gerechten en foto’s werden allemaal ingeleverd. Ook moest elke deelnemer een persoonlijk stukje schrijven over zichzelf met een link naar zijn of haar website. Door dit persoonlijke stukje en een foto erbij, krijgt het boek iets extra’s. Het geeft een heel verrassend en persoonlijk gevoel wat je niet in andere kookboeken vindt. Ook werd er extra informatie geschreven bij verschillende hoofdstukken die wat extra aandacht nodig hebben zoals bij essentiële olie, broodbakken met spelt en wildpluk en eetbare bloemen. Nancy heeft daarna de hele zorg op zich genomen en is het boek gaan ontwerpen. Ze is zeer vakkundig en in samenspraak met Irene en de uitgever is er een ongelofelijk modern, mooi en warm boek ontstaan. Ook Nancy moest soms streng zijn. Er waren helaas foto’s die toch nog opnieuw gemaakt moesten worden, niet leuk maar voor een perfect eindresultaat wel noodzakelijk. In de maanden dat Nancy hiermee bezig was, wachtte de groep hoopvol op een berichtje dat ze af en toe plaatste. Wouw zo gaaf als ze wat liet zien. Voor de kaft waren er meerdere opzetjes gemaakt en uiteindelijk heeft de groep samen gekozen voor de kaft zoals zij nu is. De naam van het boek is verzonnen door een volger van de gezonde eter op facebook. Irene en de anderen hadden hiertoe een oproep gedaan. Degenen die de leukste titel bedacht kon een boek winnen. Mariëlle was de gelukkige en bedacht de geweldige naam NATUURLIJK SAMEN KOKEN. Erg leuke titel waar ze zelf niet op waren gekomen.

Boeklancering

Ondertussen bleef de groep in gesprek op facebook en kwamen vele onderwerpen aan bod zo ook de boeklancering. Dit moest iets bijzonders worden. 14 november 2015 is de boeklancering. Iedereen krijgt een standje en daar vertelt iedereen zijn eigen verhaal. De één weet heel veel van essentiële olie, de ander laat dingen proeven, er is een lezing over gezonde voeding en je kan een yogales meedoen. Er is gratis granenkoffie en yogithee en allemaal lekkers, dat ze zelf hebben gemaakt, om te proeven. Het is een geweldige dag.

Gezonde Groeten,

natascha

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in