Natuurlijke Medicijnen – Kruiden en specerijen zijn de medicijnen zonder patent

De zorgenkosten rijzen de pan uit. De medicalisering van de maatschappij neemt enorm toe. Voor iedere kwaal lijkt er een pil te zijn. Maar een pil blokkeert lichaamsprocessen in plaats van het zelfherstellend vermogen van het lijf juist te stimuleren om te herstellen. Wat kunnen we van de natuur leren?

De natuur is een openbare medicijnkast

Kruiden en specerijen zijn de medicijnen van de natuur. Ze hebben vooral preventief een krachtige uitwerking. Veel reguliere medicijnen zijn dan ook ontstaan door de werkzame natuurlijke stoffen chemisch na te maken. Want als een stof chemisch is nagemaakt valt het te patenteren en patent leveren de farmaceutische industrie geld op. Heel veel geld. De werkzame stof in aspirine komt bijvoorbeeld uit de berkenbast en de werkzame stof in Prozac – een antidepressivum – komt het Sint-Janskruid.

Gebruik kruiden en specerijen

Natuurvolkoren hadden enorm veel kennis van de inheemse flora en fauna. Die wijsheid werd van generatie op generatie overgedragen. De huidige mens heeft veel kennis en is erg slim, maar dat is wat anders dan wijs.

Jamie Oliver zei terecht ‘Ik zal je niet lastigvallen met de wetenschap achter kruiden, maar mijn advies is om kruiden te gebruiken’.

Kruiden en specerijen zijn de natuurlijke medicijnen van moeder natuur. Ze bevatten naast vitaminen en mineralen veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kruiden en specerijen zijn de smaakmakers in gerechten.

Er is meer dan peper en zout

De meeste mensen kennen alleen peper en zout. Gemiddeld krijgt de Nederlander negen gram geraffineerd zout per dag binnen. Dit veroorzaakt verstoringen in de stofwisseling, waaronder hoge bloeddruk. Keltisch zeezout en Himalaya zout zijn gezonde natuurlijke alternatieven van geraffineerd keukenzout. Deze gezonde zouten zijn in een natuurvoedingswinkel te koop.

Zwarte peper is een voorbeeld van een specerij met veel positieve gezondheidseffecten. De werkzame stof in zwarte peper zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen beter in het maagdarmstelsel worden opgenomen.

Regelmatig gebruik van kruiden en specerijen is een weldaad voor je (spijsverterings)organen en je stofwisseling. Daarnaast krijgen de gerechten meer smaak, waardoor je meer kan genieten. Verdiep je eens in kruiden en specerijen, experimenteer en varieer. Koop zaadjes en laat kruiden in je tuin of op je balkon of vensterbank groeien. Geniet van de geur én de smaak. Ondertussen doen de kruiden je lichaam veel goeds. Je opent de medicijnkast van de natuur binnen jezelf. Het geheim zit hem niet in een magic bullet, maar kruiden en specerijen werken als een schot hagel. Het gaat vooral om synergie, dus één plus één is drie.

De revolutie start op je bord

De revolutie zit niet in het lezen van kennis, maar in de brug naar de praktijk. Dus eet meer kruiden zoals basilicum, lauriersblad, koriander, dille, bieslook, marjoraan, munt, rozemarijn, peterselie, oregano of salie, en specerijen zoals anijs, kaneel, cardemom, peper, gember, kruidnagel en geelwortel. Je gezondheid zal je dankbaar zijn! En je smaak trouwens ook ;) In de online cursus ‘Gezond in 4 weken’ heb ik het je makkelijk gemaakt. Met de weekmenu’s red je met gemak 100 verschillende voedingsmiddelen, waaronder kruiden en specerijen, per maand.

Succes en alle goeds,

richard-de-leth

Auteur Bestsellers OERsterk

oersterk

www.oersterk.nu

1 reactie

  1. Hallo
    Ik had de milde kruiden van Solgar 2 x gebruikt…en ik krijg er ontzettende pijn van boven mijn navel!
    Voor mij dus niet goed wat ik erg jammer vind!
    Groetjes

    Marianne

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in