Nederlander heeft ongezonde leefstijl

De Nederlandse bevolking wordt geteisterd door een ‘veenbrand van ongezonde leefstijl’. Dat zeggen het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting.

Leefstijlrisico’s

De drie instanties constateren dat op basis van de eerste ‘Nationale LeefstijlBarometer’. Daarbij werden 1400 mensen onderzocht op vijf ‘leefstijlrisico’s’ die de kans op ziektes vergroten. Het gaat om een ongezond voedingspatroon, overgewicht, te weinig beweging, roken en bovenmatig alcoholgebruik. Bij 57% is sprake van twee of meer risicovolle leefstijlfactoren.
Eten, roken en drinken

Die iets minder dan zes van de tien Nederlanders lopen daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen. Ongezonde voeding en overgewicht komen het meest voor. Van de 1400 mensen rookt 33%, bij 28% is sprake van te hoog alcoholgebruik. Roken en te veel drinken gaan ook vaak samen.
Verschillen

De ongezonde leefstijl blijkt ook door alle lagen van de bevolking te zijn verspreid, maar de risico’s verschillen wel. Zo bewegen hoger opgeleiden te weinig, roken mensen uit een lagere sociale klasse vaker en hebben mensen met een lagere welstand vaker overgewicht en een ongezond voedingspatroon. Ook de gezinssituatie lijkt bepalend: alleenstaanden zonder kinderen hebben vaker een ongezondere leefstijl dan andere groepen.

bron: rtl text

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in