De Functie, Werking, Klachten en Symptomen van Nieren

We horen niet vaak wat over de nieren, vaak krijgen de darmen en de lever alle aandacht. Toch kunnen de nieren, wanneer ze uit balans raken, ook voor flinke klachten zorgen. Vaak zijn nierklachten minder duidelijk maar herken jij je in onderstaande opsomming, dan is het goed mogelijk dat jouw nieren ontgift moeten worden.

Klachten Nieren

1. Chronische onderrug pijn
2. Moeilijk lang op je rug kunnen liggen, want dat gaat pijn doen
3. Vocht vasthouden
4. Opgezwollen voeten en benen
5. Overhangende bovenoogleden
6. Kringen onder de ogen (licht of donker)
7. Opgezwollen ogen, vooral in de ochtend
8. Flinke rimpels rond de ogen
9. Onder de ogen kleine witte bobbeltjes die wit of bruin zijn.
10. Op het emotionele vlak erg bezorgd of angstig kunnen zijn
11. Vaak (hoeft niet) moeilijke drinkers
12. Hoge bloeddruk (kan)
13. Verschillende huidziektes
14. Zweethanden en -voeten
15. Sterke lichaamsgeur
16. Gezwollen buik
17. Sneller dik worden
18. Vermoeidheid
Het komt zelden voor dat je al deze klachten ervaart.

Functie van de Nieren

De functie van onze nieren is:

1. afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam halen
2. Gezond houden van het bloed
3. Vochtbalans in het lichaam
4. Verantwoordelijk voor een goede natrium-kalium balans in het lichaam
5. Instandhouding van de zuurbalans
6. Verantwoordelijk voor de aanmaak van een hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen activeert en de groei van weefsels controleert. Ook hormonen die de bloeddruk en het calciummetabolisme controleren
7. Uitfilteren van zware metalen
8. Reguleren van de druk van het hart voor het filtersysteem

Wanneer de nieren niet goed kunnen functioneren, blijven teveel afvalstoffen in het bloed zitten en die kunnen zich dan gaan afzetten in bloedvaten, gewrichten, weefsels en organen.

Nierfunctie wordt vermindert door

1. Te weinig water drinken. 1,5 liter water is noodzakelijk
2. Teveel ongezond drinken zoals koffie, alcohol, frisdranken en zwarte thee
3. Veel vlees en dierlijke producten eten
4. Teveel witte suikers
5. Vermoeidheid door te weinig slapen, ongezonde levensstijl
6. Teveel achter elkaar eten
7. Ongezonde voeding: veel kant –en- klaar en energie- en voedingsarm voedsel
8. Medicijnen en drugs
9. Spijsverteringsproblemen, vooral bij harde, moeilijke ontlasting
10. Teveel vitaminesupplementen nemen
11. Nierstenen

Nierstenen

Veel mensen hebben nierstenen zonder dat ze dit weten. Dat komt omdat nierstenen niet, zoals galstenen, veel pijn kunnen gaan doen. Vaak merk je het niet of heb je opeens wat last van je rug of voelt je urine branderig aan. Dat het plassen wat pijn kan doen zonder blaasontsteking, dat kan komen door een niersteen. Nierstenen zijn kristallen en deze zijn scherp en beschadigen de plasbuis, wat je ervaart als een branderig gevoel .Ook kan er wat bloed in je urine zitten, kun je pijn in je benen hebben of krijg je gevoelloze dijen. Nierstenen zijn kleine kristallen die de nierbuisjes ook verstoppen. Nierstenen hoor je niet te hebben en ontstaan altijd met een reden. Zo kan een tekort aan vocht (water) een reden zijn waardoor vloeibare urine neerslaat. Nierstenen, hoe klein ook, zullen altijd een nadelig effect hebben en slecht hun taak kunnen volbrengen.

Ontstaan van Nierstenen

Nierstenen ontstaan meestal door stoffen die normaal opgelost in de urine zitten. Ze kunnen zo massaal aanwezig zijn dat ze neerslaan of het kan zijn dat de urine niet vloeibaar genoeg is en deze stoffen hierdoor neerslaan. Steenvormende stoffen die in urine kunnen zitten zijn zijn: oxalaten, fosfaten, uranten, urinezuur en de twee aminozuren cystine en cysteine.

Wanneer jij veel zwarte thee drinkt en/of chocolade eet, heb je kans dat je oxalaatstenen in je lichaam hebt zitten. Ook de niet gebufferde vitamine C schijnt dit te veroorzaken, en dan bedoel ik het pure ascobinezuur. Wanneer je deze vorm van vitamine C neemt, niet meer dan 200 milligram per dag nemen. Van de gebufferde C (of ester C ) kun je wel meer nemen. Hierover zijn de meningen verdeeld.

Je kunt ook andere stenen ontwikkelen zoals urinezuurkristallen, die ontstaan als je grote hoeveelheden Purine eet wat voornamelijk in dierlijke producten zit. Dat komt door de dierlijke eiwitten die veel urinezuur als afvalstof hebben en wanneer de nieren die stof niet goed afgevoerd krijgen, zal het opgeslagen worden op plekken die het minst doorbloed zijn zoals vingers en tenen. Mensen die stijve en vaak moeilijk te buigen vingers en tenen hebben, kunnen vaak urinezuur als schuldige aanwijzen. Het vervelende is dat urinezuur bacteriën aantrekt en die veroorzaken weer ontstekingen zoals jicht, artritis en pijn.
Ook hielspoor wordt veroorzaakt door urinezuur en verschillende fosfaten waar veel bacteriën inzitten, die de pijn veroorzaken.

Fosfaatstenen

Fosfaatstenen ontstaan vooral door het eten van fosfaatrijk voedsel wat arm is aan calcium zoals vlees, brood, pasta, ontbijtgranen, noten en koolzuurhoudende dranken en vooral cola. Om fosfaat te neutraliseren, wordt heel veel calcium aan je lichaam en botten onttrokken.

Zorg dat je heel veel drinkt om je urine zo vloeibaar mogelijk te houden. Overdrijf niet.

Daarnaast is het belangrijk om je lichaam en je nieren goed te reinigen. Doe dit nooit zomaar, want je kunt er goed ziek van worden, bovendien weet je niet wat je doet ook het juiste is en je lichaam dit aankan. Laat je eerst uitgebreid testen om te zien wat het lichaam allemaal nodig heeft om gezond te worden. Soms is het belangrijk om het stapsgewijs te doen en een professional te raadplegen.

Ik ben voedingstherapeut en zet voeding in als medicijn. Ik kan je helpen met de nieren en de algemene voeding. Voor veel ziektes en klachten heb ik voedingsprotocollen ontwikkeld, want ik zet voeding in als medicijn. Het zelfgenezingsmechanisme activeren is het geheim van een gezond lichaam.

Je hoeft maar 1 soms 2 keer naar me toe te komen, dus laat afstand je niet tegenhouden het is het meer dan waard.

Gezonde Groeten,

irene

 

Bezoek ook de mijn website persoonlijke-voeding.nl

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in