Niet kunnen Slapen? Dit doe je er tegen

Goed slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Niet kunnen slapen is ronduit frustrerend. Tijdens het slapen kom je zowel lichamelijk als geestelijk tot rust. Het is iets dat we allemaal nodig hebben. De meeste specialisten raden 8 uur per dag aan voor het slapen. Ook al kan de slaapbehoefte per persoon verschillen is het belangrijk om die 8 uren te halen. Dit is de beste manier om slaapklachten te voorkomen.

Slapeloosheid is een probleem waar nogal veel mensen last van hebben. We spreken van een  chronisch slaapprobleem als klachten minstens drie keer per week optreden. Chronische slaapproblemen gaan doorgaans gepaard met klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, overgewicht en stress.

Voor zij die moeilijk in slaap vallen hebben wij enkele tips verzameld.

Houd regelmatige bedtijden aan

Het klinkt misschien kinderachtig om jezelf een bedtijd te geven, maar dit is een effectieve manier om van je slaapproblemen af te komen. Niet kunnen slapen wordt vaak veroorzaakt door onregelmatige bedtijden. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te lang in bed te blijven luieren. Blijf niet langer dan 8-9 uren op bed. Kruip alleen onder de lakens wanneer het tijd is om te slapen.

Ontspan je voor het slapen gaan

Spanning, piekeren en stress zijn allemaal dingen die je wakker kunnen houden. Mensen die niet kunnen slapen hebben meestal last van stress. In zware perioden zal je sneller last krijgen van slapeloosheid. Het is dan moeilijk voor je om tot rust te komen. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen in de avonduren. Een goeie tip is om hetgeen waarover je ligt te piekeren kort op een papiertje op te schrijven.

Luister naar rustgevend muziek

Muziek helpt je ontspannen en zet je in een goede stemming. Met speciale slaapmuziek val je zeker sneller in slaap. Dit muziek is zodanig in elkaar gezet om je slaperig te maken. Probeer het maar en kijk hoelang je het volhoudt zonder in slaap te vallen.

Slaap in een koele ruimte

Je valt sneller in slaap als je het niet benauwd hebt. Als je je niet lekker voelt in je slaapkamer zal je ook niet kunnen slapen. Zet de thermostaat lager of zet een raam open om je slaapruimte af te koelen. Een hete douche helpt ook omdat je lichaam dan afkoelt.

Ga regelmatig sporten

Sport is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Met sporten kun je het niet kunnen slapen tegengaan, omdat het je helpt ontspannen. Ga regelmatig intensief sporten of bewegen voor een goede nachtrust. Let wel dat je dit niet vlak voor het slapen gaan doet. Dat kan juist averechts werken.

Vermijd cafeïne voor het slapen gaan

Lust je voor het slapen gaan wel een kopje koffie? Ook al drink je die veel eerder op de dag kan het je slaapschema beïnvloeden. Cafeïne blijft lang actief in je lichaam en kan ook een van de redenen zijn achter het niet kunnen slapen. Het duurt ongeveer drie uren voor cafeïne uitgewerkt is in je systeem. Houd dit in gedachten wanneer je je volgende kop koffie zet. Wil je een verantwoorde basis voor een slank en gezond lichaam? Dan kan ik je mijn boek FitChef aanraden.

Sportieve Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in