Niet kunnen slapen door een Jetlag? Dit kun je er tegen doen!

Het is misschien wel het grootste nadeel aan die mooie vakantie naar Thailand of de VS: een paar nachten niet kunnen slapen door een jetlag. Het is midden in de nacht en jij bent klaarwakker. De volgende dag ga je iets doen en moet je juist midden op de dag moeite doen om wakker te blijven.

Vervelend is zeker dat naarmate je ouder wordt, je meer moeite hebt met de wisselingen van tijdszones (bron). Is er iets dat je kunt doen om wel lekker te slapen als je door veel verschillende tijdzones bent gegaan?

Wat is een jetlag?

Voordat we weten hoe we de effecten van een jetlag kunnen tegengaan is het eerst van belang om te kijken wat een jetlag überhaupt is.

Ons lichaam heeft een vast dagritme. Dit dag- en nachtritme is onder andere gebaseerd op de zonsondergang en de hoeveelheid daglicht die wij binnen krijgen. Veranderingen in de hoeveelheid licht zorgen ervoor dat er bepaalde hormonen en neurotransmitters worden aangemaakt. Deze zorgen ervoor dat we gemiddeld op een vaste tijd moe worden en gaan slapen. Ook ’s ochtends worden we vaak op hetzelfde tijdstip wakker.

Als wij naar een ver oord reizen, dan wordt het dagritme verstoord omdat het lichaam op onverwachte momenten daglicht te zien krijgt. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Er zijn mensen die al last krijgen van jetlag verschijnselen als de klok van de zomer naar de wintertijd gaat of omgekeerd.

Als dit dag- en nachtritme verstoord is, dan kan dit grote gevolgen hebben. Niet alleen is ons slaapritme van slag en slapen we erg slecht. Ook je eetritme kan verstoord raken en je kunt op ongebruikelijke tijden hevige trek krijgen. Daarnaast bestaat het risico op uitdroging (zeker in combinatie met een reis naar een warm oord) en desoriëntatie.

Als gevolg van de vermoeidheid heb je ook last van allerlei vervolgklachten. Zakenreizigers hebben vooral last van een gebrek aan concentratie. Ook heb je minder energie als gevolg van een jetlag. Mensen die daar gevoelig voor zijn lopen de kans dat zij migraine krijgen.

Is een jetlag te voorkomen?

Het zou mooi zijn als een jetlag helemaal te voorkomen was. Niet kunnen slapen door een jetlag zou dan verleden tijd zijn. Je gaat de eerste dag op de plaats van bestemming slapen, pakt je acht uurtjes en je bent de volgende dag zo fris als een hoentje. Is dit mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is helaas nee. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de ernst van de jetlag te verminderen.

Als eerste zijn er een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen. Een van de beste trucs is om alleen licht te eten tijdens de vlucht naar de plaats van bestemming. Door zwaar te eten op tijden waarop je eigenlijk normaal slaapt verstoor je je ritme meer. Ook het gebruik van alcohol of caffeïne kan je ritme verder verstoren (bron).

Een andere benadering die helpt is om tijdens de eerste dagen gelijk het dagritme aan te houden van de plaats van bestemming. Dit kan betekenen dat je één hele lange dag maakt. Op het moment dat je gaat slapen gedurende de dag, maak je je lichaam nog meer in de war. Uitzondering op deze regel is als je een korte internationale reis maakt (van een aantal dagen). In dat geval kan het juist helpen om het dagritme van thuis aan te houden, ook als dit betekent dat je ’s nachts wakker bent (bron).

Ook is het zinvol om op tijdens de eerste dagen van je reis het daglicht op te zoeken. Dit helpt om je lichaam te vertellen dat het om moet schakelen naar een ander dagritme. Hetzelfde geldt voor het plannen van activiteit. Je kunt je activiteiten afstemmen op je nieuwe dagritme.

Medicijnen tegen een jetlag

Ook met al deze tips kun je het probleem van niet kunnen slapen door een jetlag niet helemaal oplossen. Gelukkig zijn er nog wel andere dingen die je kunt proberen. Een van de effectiefste middelen op de markt is Sweet Dreams.

Sweet Dreams combineert twee belangrijke bestanddelen met elkaar. Als eerste bevat Sweet Dreams melatonine. Dit is een slaaphormoon dat van nature in ons lichaam voorkomt en dat een belangrijke rol speelt in het behouden van een dagritme. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het toedienen van melatonine helpt bij het omschakelen naar een ander dag- en nachtritme (bron).

Daarnaast bevat Sweet Dreams een aantal natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat je goed kunt slapen. Een hiervan is 5-HTP. Dit is een natuurlijk voorloper van de neurotransmitter serotonine die je een kalm gevoel geeft. Plantenextracten als Withania en Eschsholzia Californica bieden natuurlijke oplossingen om de slaap te verbeteren. Het enige dat je hoeft te doen is aan het zwembad, 1 á 2 uur voordat je gaat slapen, een verpakking van Sweet Dreams op te drinken. Je zult je de volgende dag een stuk beter voelen.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

8 Reacties

  1. Goedemorgen, lees de goede resultaten. Ik heb sinds 1 maand last van slapeloosheid. U raadt aan om het middel met tussenpozen te gebruiken, wat is uw advies in deze?

  2. Ik vraag me af er zit 3mg melatonine in ik heb gelezren dat dat heel Belangrijk is welke tijd dat ingenomen word en hoe veel dat dat eerst in een slaapmleniek. Moet worden getest anders kan je slaapproblemen alleen maar slechter worden is dat zo

  3. Ik heb het laatste half jaar regelmatig Droomsap gebruikt met een heel goed resultaat (ongestoorde nachtrust van 8 uur). Naar aanleiding van uw artikel/publicaties ben ik overgestapt op Sweet Dreams. Helaas doet dit middel bij mij niet wat het belooft. Ik slaap opnieuw slecht in en word een aantal keer per nacht wakker. mvg

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in