Zijn noten gezond of ongezond en kun je afvallen door noten te eten?

Het is inmiddels een bekende tip geworden. Zodra je trek krijgt en een snack wilt pakken, is het beter om een handje nootjes te eten in plaats van een suikerrijk tussendoortje. Noten zijn namelijk heel gezond voor je. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen die jouw lichaam hard nodig heeft. Toch hebben veel mensen nog het idee dat noten ongezond zijn, omdat er een flinke hoeveelheid vet in zit. Dat is waar, maar toch hoef je ze daarvoor niet te laten staan. In dit artikel leggen we je precies uit waarom noten gezond zijn en waarom het goed is om er elke dag wat van te eten.

Hoog vetpercentage

Veel soorten noten bevatten een hoog vetpercentage. Je kunt in de meeste noten een vetpercentage vinden van maar liefst 55%. Maar dit zijn voor het grootste deel, zo’n 85%, wel natuurlijke, onverzadigde vetten. De vetten die in noten zitten zijn goede vetten die ons lichaam nodig heeft als bouwstoffen. Ze zorgen onder andere goed voor je immuunsysteem en je zenuwstelsel en zorgen ervoor dat je hormoonhuishouding niet al te veel schommelt. Als je niet genoeg gezonde vetten eet, kunnen deze systemen uit balans raken waardoor je lichamelijke klachten krijgt. Erg gezond en verstandig dus om soms wat noten te eten!

Noten tegen hart- en vaatziekten

Daarnaast bevatten noten ook veel omega 3-vetzuren, dat je cholesterolgehalte verlaagt. Noten hebben dus ook nog eens een goede werking tegen hart- en vaatziekten.

Laat jezelf dus niet zomaar afschrikken door het hoge vetgehalte. Je hoeft jezelf er echt niet van te weerhouden om noten te laten staan

Ze zijn gezond en ze bevatten naast natuurlijke vetten nog veel meer goede voedingsstoffen. Zo zitten er een heleboel eiwitten in die onder andere zorgen voor de spieropbouw in je lichaam. En je kunt veel mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, zink en kalium in noten vinden. Dat was het? Nee, zeker niet ! Want noten zijn ook nog eens een bron van vitaminen en vezels. Noten zijn dus zeker wel gezond te noemen.

Goede eigenschappen van noten

Juist doordat er zoveel goede voedingsstoffen in noten zitten, hebben noten ook veel goede eigenschappen. Zo krijg je snel een verzadigd gevoel na het eten ervan. De kans wordt dus kleiner dat je vervolgens naar een ongezonde snack grijpt. Er zitten daarnaast ook weinig koolhydraten in, waardoor je bloedsuikerspiegel niet gaat schommelen en je geen last krijgt van een dalend energieniveau. Voor vegetariërs is noten eten ook gezond. Noten zijn namelijk een prima alternatief voor vlees omdat ze van nature een heleboel overeenkomstige voedingstoffen bevatten. En ook nog een goede eigenschap: ze zijn een goed product om te eten als je aan het afvallen bent. Genoeg redenen dus om af en toe eens een gezond handje nootjes te nemen.

Wil jij gezonder leven en fitter worden, maar heb je geen inspiratie in de keuken?

Dan is dit receptenboek zeker wat voor jou!
In dit receptenboek staan 100 gezonde en praktische eiwitrijke recepten.

Welke noten kun je het beste kiezen?

Het beste is sowieso om te kiezen voor ongezouten noten. Gezouten noten bevatten veel natrium, dat ervoor kan zorgen dat je bloeddruk omhooggaat. Wees dus verstandig en kies voor een lekkere ongezouten noot. Of neem een mix van verschillende noten. Alle noten hebben verschillende samenstellingen wat betreft voedingsstoffen, en op deze manier krijg je allerlei goede stoffen naar binnen. Bekijk de top vijf van de meest gezonde noten.

Toch liever één soort noot, bijvoorbeeld voor een heerlijk gerecht? Kies dan vooral uit de volgende noten:

Walnoten bevatten heel veel omega 3-vetzuren en werken cholesterolverlagend. Er zitten veel antioxidanten in en ze houden je hart en vaten soepel.

  • Pecannoten staan erom bekend dat ze meer dan negentien vitaminen en mineralen bevatten, waaronder foliumzuur, magnesium en vitamine B. Ook pecannoten werken cholesterolverlagend.
  • Amandelen bevatten van alle noten de meeste voedingsstoffen en hebben veel voordelen voor de gezondheid. Ze zijn goed voor je huid en haar en verlichten verschillende lichamelijk klachten als diabetes, hart- en luchtwegproblemen. Ze bevatten ook nog eens net zoveel eiwitten als vlees en yoghurt.
  • Hazelnoten worden vooral gezien als een goed alternatief voor vlees. Er zitten veel eiwitten, vezels, ijzer en complexe koolhydraten in.
  • Cashewnoten kun je vooral eten vanwege de vele mineralen in de noot. Er zit heel veel ijzer, magnesium, fosfor en zink in. Daarnaast zorgen cashewnoten voor een lang verzadigd gevoel.

En als laatste tip: kies vooral voor ongebrande noten. Door het branden gaan er goede voedingstoffen verloren die de noten juist zo gezond maken.

Noten zijn gezond!

Je kunt dus wel de conclusie trekken dat het heel gezond is om zo nu en dan wat noten te eten. Per dag wordt er aangeraden om een handjevol te nemen (zo’n 30 gram). Je kunt ze los eten als tussendoortje of juist in een heerlijke salade verwerken. Laat je dus niet meer afschrikken door het hoge vetgehalte, noten zijn heel gezond!

Gezonde Groeten,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

1 reactie

  1. hallo ik wil graag afvallen maar ik weet niet wat de juiste keus is voor een gezond tussendoortje dat vind ik erg lastig want ik werk van 08.00 tot 16.30 maar ik heb de laatste pauze om 14.30 wat kan ik het beste nemen?????
    Ik hoor het wel van jullie
    Groetjes van Sepha Pronk

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in