Obesitas en overgewicht door darmbacterie

Dankzij de wetenschap komen we steeds meer te weten over obesitas en overgewicht. Onlangs is aangetoond dat de samenstelling van de darmbacteriën ook bepalen of iemand dik wordt. Dat beweren de Wageningse microbiologen met collega’s van de Universiteit van Amsterdam eind januari in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia.

De auteurs baseren zich op tientallen experimentele studies, vooral bij proefdieren. Daaruit blijkt dat in de darmen van muizen die lijden aan vetzucht meer bacteriesoorten huizen die onverteerbaar voedsel efficiënt weten om te zetten in hapklare vetzuren. Transplanteerden onderzoekers de darmflora van vetzuchtige muizen naar muizen zonder darmflora, dan nam het vetpercentage van deze zogenoemde kiemvrije muizen significant toe. Vermoedelijk beïnvloedt de darmflora (in vaktermen microbiota) van obese muizen ook hormonen die zijn betrokken bij de opslag van vet.

Braakliggend terrein

Mensen die lijden aan obesitas beschikken ook over efficiëntere darmbacteriën, denken de auteurs. Ze zouden daardoor meer energie uit voedsel halen en sneller dik worden. Diverse studies wijzen daar ook op, hoewel de resultaten niet altijd eenduidig zijn. Hoogleraar Willem de Vos, een van de auteurs van de publicatie: ‘De studie van darmbacteriën bij de mens is vrij complex. Elk mens heeft een unieke samenstelling van de microbiota, dat maakt het onderzoek lastig. Met dit overzichtsartikel hebben we een eerste stap willen zetten op een goeddeels braakliggend terrein. Het onderzoek naar de relatie tussen microbiota en obesitas bij de mens begint eigenlijk pas.’

bron: wageningenuniversity.nl

1 reactie

  1. Mmmm… ik vind het een héle interessante theorie… Maar waarom ze nu weer dingen op dieren moeten testen???

    Neem dan mensen met darmproblemen?

    Maar héél mooi dat er onderzoek naar wordt verricht!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in