Ouder worden gaat bij de meeste van ons ook gepaard met dikker worden. Zowel mannen als vrouwen ervaren dit. Ook al verandert er niks aan je dieet. Bij vrouwen is de overgang meestal een van de boosdoeners. De gewichtstoename is dan niet alleen het gevolg van de verouderingsprocessen, maar ook de veranderingen in je hormoonhuishouding. Wat kan je hiertegen doen? In dit artikel lees je meer over welke invloed de overgang op je lichaamsgewicht heeft.

Wat is de overgang?

De overgang, vaker ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. In tegenstelling tot wat men denkt is de overgang niet leeftijdsgebonden. Sommigen raken heel vroeg in de overgang, zelfs al voor hun veertigste. Het is het moment dat alle eicellen opraken. Je vruchtbare periode is dan afgelopen. De lichamelijke veranderingen die plaatsvinden hebben ook invloed op jouw stemming. De veranderingen op emotioneel gebied maken de overgang meestal lastig voor vrouwen.

De periode die vooraf gaat aan je menopauze duurt enkele jaren, dit wordt de perimenopauze genoemd. In deze periode vinden er heel wat hormonale veranderingen plaats in je lichaam. Deze hormonale veranderingen leiden vaak tot gewichtstoename.

Hormoonhuishouding

Tijdens de overgang maakt je lichaam steeds minder oestrogeen aan in de eierstokken. Dit leidt bij de meeste vrouwen tot nachtelijk zweten, slecht slapen, opvliegers, stemmingsschommelingen en gewichtstoename. Waarom gebeurt dit? Het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol in de snelheid waarmee we voeding verbranden. Dus ook al let je op je voeding is het mogelijk dat je gewicht toch toeneemt. Hoe minder oestrogeen je lichaam produceert, hoe trager je verbranding. In gevallen waar de eierstokken chirurgisch zijn verwijderd komen de vrouwen bijna altijd aan.

Naast dat je verbranding trager wordt, verandert je vetdistributie ook. Het grootste deel wordt rond je buik opgeslagen in plaats van op je heupen, dijen en billen. Je buik wordt groter en zo ook je risico op diabetes type 2 en andere klachten.

Hoe pak je dit dan aan? Je kan deze gewichtstoename beperken door oestrogeenpillen in te slikken. Maar dit is geen wondermiddel. In recente onderzoeken zag men dat vrouwen die hormonen slikken minder snel aankomen, maar de hormonen alleen zijn niet voldoende.

Dieet tijdens de Overgang

Na je 45ste levensjaar heb je gemiddeld 200 calorieën minder nodig om je gewicht te onderhouden. Dus je zult je eetgewoonten moeten aanpassen met je leeftijd. Hoe ouder je wordt, des te minder calorieën je lichaam nodig heeft. Pas jij je calorie-inname niet aan, dan zal je gewicht toenemen.

Tijdens de overgang is het belangrijk om je hormonen in balans te krijgen. Je dieet speelt ook een invloedrijke rol hierin. Eet gezonde voeding en drink voldoende water. Op deze manier krijg je de vitamines, mineralen en voedingsvezels die noodzakelijk zijn voor je lichaam binnen. Probeer bewerkt voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Zulke voedingswaren bevatten veel calorieën tegenover een lage voedingswaarde. Voorverpakte voeding zit immers ook vol chemische spul om de houdbaarheid te verlengen, onnatuurlijke zoetstoffen en zouten. Dat kan je het liefst vermijden. Het beste kan je veel groenten, fruit en mager vlees gebruiken.

Sporten tijdens de Overgang

Combineer gezonde voeding met regelmatig bewegen wanneer je wilt afvallen. Voldoende beweging is levenslang belangrijk, maar tijdens de overgang kom je er helemaal niet onderuit. Je hormonen zijn in die periode helemaal uit balans door alle veranderingen. Dit maakt het soms wat moeilijker om de motivatie te vinden om naar de sportschool te gaan. Hou je toch aan een regelmatig fitnessplan. Je zal er geen spijt van hebben. Het brengt immers je hormonen in balans, houdt je conditie op peil en geeft je een goed gevoel. Vrouwen die regelmatig bewegen hebben daarom minder last van overgangsklachten.

Ben je op zoek naar een methode om gewicht te verliezen tijdens de overgang? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.

Gezonde Groeten,

ria

4 Reacties

 1. Ik ben in 4 weken 5 kilo afgevallen! Mijn vet op de buik, benen en billen is minder geworden. Mijn vriendin gaat het programma vandaag bestellen.

 2. ik ben 161 en weeg bijna 90kg heb alles al geprobeerd streng dieet en niets helpt!!!ga nu naar een hormonen specialist om mij te helpen want ik heb last aan mijn knieien ,benen .Eet gezond en heel weinig suiker dit vermijd ik ten zeerste!!!!Heb heel weinig energie ondanks de gezonde voeding alleen als de zon schijnt zoals in Spanje gaat alles veel beter raar !!!!Heb werkelijk alles geprobeerd maar als ik een beetje afval ben ik de volgende dag zoveel meer bij echt verschrikkelijk!!!

  • Wel energie met veel zon, dan lijkt het wel of je vitamine D tekort heb als je thuis bent.
   Ik weet wel dat we veel meer vitamine D moeten slikken in de periode van oktober t/m april, want de zonnekracht is te laag om zelf vitamine D aan te maken.
   Plus via ons voedsel krijgen we te weinig binnen, ook al pas je je voedselpatroon in de winterperiode aan.
   Kijk maar eens naar deze info: https://www.youtube.com/watch?v=TQ-qekFoi-o

 3. En progesteron dan? Volgens mij wordt ie nog lager dan je oestrogeen. Minder progesteron betekent meer vocht vasthouden. Wordt je ook zwaarder. Tevens zijn er bij veel vrouwen schildklier en heel soms bijschildklier problemen. Farmaceutische industrie en artsen gilde zijn meestal mannen. Wanneer staan er eens vrouwen voor ons op. Mannen hebben geen belang bij ons vrouwen problemen behalve als er flink geld aan kunnen verdienen. Toen de mannenpil erectie problemen gaven werd het gestopt. Maar vrouwen moeten er maar meeleven leven. Dit even als voorbeeld. Zo oneerlijk!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in