Oerdieet of Paleodieet

Het Oerdieet is ook bekend als het Paleodieet en is een nieuwe rage onder diëten. Oergondisch Genieten is een nieuwe manier van leven geworden. Het gaat hierbij om het eten van ‘rauw’, ofwel onbewerkt, voedsel. In New York zijn er meerdere restaurants waar je deze nieuwste rage onder de diëten kunt nuttigen. Ook zijn er vele Hollywood sterren helemaal fan van dit dieet, zoals Demi Moore en Byran Adams.

Het dieet bestaat uit ongekookte groenten, noten, fruit en water. Volgens de bedenkers behoud je op die manier de meeste mineralen, vitaminen en enzymen van het voedsel. De groenten dienen ook zoveel mogelijk van het seizoen te zijn en uit de omgeving te komen, zodat het zo min mogelijk is bewerkt. Zuivelproducten en vlees komen in het rijtje niet voor.

Voordeel van dit dieet: Groente, fruit en noten zijn goede, gezonde voedingsmiddelen.

Nadeel van dit dieet: Deze voeding zal op den duur tekorten op gaan leveren in bijvoorbeeld ijzer en calcium. Daarbij komt dat het ver afwijkt van onze eetgewoontes en het daardoor moeilijk vol te houden is.

[quote_box_center]Omdat vetvrij.com is uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet en voeding mag ik je tijdelijk een gratis receptenboek aanbieden. Dit receptenboek bevat voldoende recepten voor een complete week Paleo.[/quote_box_center]

Bestel deze Rawfood boeken bij bol.com

Het pure eten van raw food
Het pure eten van raw food
(nieuw – juni 2009)
Leeuw, A. de

Rox Rauw !
Rox Rauw !
R. Catz

Rauwe smaaksensaties
Rauwe smaaksensaties
H. Beliën

Op werkdagen voor 17.00 besteld, morgen in huis.

 

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

10 Reacties

 1. ik wil het oerdieet gaan volgen ivm darmklachten en opgeblazen gevoel.
  ik wil niet afvallen en misschien is het moeilijk dat ik vegetarisch eet.
  wat is dan een goede vervanger.
  zelf dacht ik aan quorn want dat is een schimmel net als paddenstoelen.
  wie kan mij helpen.

 2. Hallo,

  Mijn dietiste van Pro-Enerchi werkt ook met het Paleo dieet. Vaak adviseert ze dit voor de gezondheid, maar ook om af te vallen. Mijn vriendin heef thet gedaan en voelt zich super, en is daarbij ook 10 kilo kwijt in 8 weken. Als je hoort waarom dit dieet zo werkt, dan is het allemaal heel logisch.
  Ik ben er net mee begonnen en vind het heel goed te toen. Het is een verandering van leefwijze. We hebben helemaal geen koolhydraten in de vorm van brood rijst, pasta e.d. nodig, maar ja het is wel erg lekker.Dus het is wel een proces om het goed te gaan doen.
  Van Henriëtte (dietist) mag je wel yoghurt en rode wijn, 1 glas per dag als vrouw. Ik ga een lekker soepje maken. Overigens kun je de zwaarste maaltijd beter in de middag nemen, en is 2x per dag eten ook beter dan 5 of 6 x. Ik zit nu op 2x en dat bevalt prima.
  Ook hoort het bij Paleo om veel te wandelen, het liefst voor het eten. Ik hoop dat het hier wat drukker wordt met mensen die dit dieet (levenswijze) ook doen

  Groetjes,
  Melonie

  • Ik volg het paleodieet zoals dat wordt beschreven door de wetenschapper Loren Cordain nu 6 jaar, de laatste 3 jaar voor 100%. Veel fruit, nootjes, gekookte groenten, vette vis, mager vlees, elke dag een eitje, op visloze dagen visoliecapsules en in de winter Vit D capsules. Geen samengestelde produkten, granen, zuivel, zout geraffineerde suikers etc. De enige uitzondering daarop is direkt ne een heftige duurinspanning, dan zijn snelle koolhydraten wel geoorloofd.
   Ik heb in de eerste 2 jaar 20 kilo vet ingeruild voor 5 kg extra spieren en mijn gewicht (man, 54) is nu 4 jaar zeer stabiel 80kg en mijn tailleomvang 85 cm bij een lengte van 1.90m Ik heb voldoende energie om dagelijks voor woonwerk 35 km te fietsen en 3X in de week matig intensief te trainen en elk weekeinde marathons of andere afstanden te schaatsen (na een training gebruik ik wel de elektrische trapondersteuning op mijn fiets). Inmiddels behoor ik in mijn leeftijdsklasse tot de snelste all-round schaatsers van Nederland en wordt elk jaar nog sneller…….

  • Hi Melonie,

   Ik zit ook bij ProEnerchi!
   Wat een inspiratie geeft Henriette he? Ik ben na prodimed verder gegaan met het oerdieet/paleo en wil nooit meer zonder!

 3. Het oer of paleo dieet is helemaal niet per definitie rauw!
  Koken bestaat al langer dan de homo sapiens!

  Het dieet is gebaseerd op voedsel dat zo dicht mogelijk staat bij het eetpatroon waarop wij zijn geëvolueerd, voordat de landbouw zo’n 10000 jaar geleden zijn intrede deed.

  Dat komt globaal neer op veel groenten, veel vlees en vis, wat fruit en noten.
  Geen plantaardige olie, melkproducten, aardappels, bonen en zeker geen industrieel bewerkt voedsel.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in