Oergondisch genieten met Het Paleo- of Oerdieet

Oergondisch genieten is een nieuw kookboek, dat geheel gebaseerd is op oervoeding. Het boek is geschreven door twee deskundigen met een jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gezondheid: Ria Penders, Yvonne van Stigt en Elly Poll. Naast Oergondische Recepten staat dit boek boordevol nuttige informatie over verantwoorde voeding.

In ‘Oergondisch genieten‘ vind je meer dan 250 smakelijke, makkelijke Paleo Dieet Recepten om weer te gaan eten op de manier waarvoor ons lichaam ontworpen is. Oervoeding wordt ook wel het Paleodieet genoemd. In Oergondisch genieten is bewust gekozen voor de term oervoeding. Het is geen dieetboek, maar een boek om je te helpen je voedingspatroon te veranderen. Het woord dieet suggereert een korte periode van weinig eten om kilo’s kwijt te raken. Als mensen gaan eten volgens oerprincipes zullen ze niet alleen hun ideale gewicht bereiken, maar zich daarbij ook veel beter gaan voelen. Een stralende huid, een strakke en rustige buik, meer energie, soepele spieren en gewrichten en een goed humeur zijn de meest gehoorde positieve effecten.

Gratis Paleo Cursus

De 11 delige Paleo Cursus zorgt ervoor dat je vol energie en weer oersterk je dag door kan. Er zijn veel manieren om samen met mij uw gezondheid te verbeteren door middel van Paleo. In het boek “de Paleo Revolutie” van Mitchel van Duren kun je alles lezen over het paleo programma en leer je om deze levensstijl jezelf eigen te maken.

Oergondisch Genieten

Oervoeding is in het begin van deze eeuw wereldkundig gemaakt door Loren Cordain in de VS. Hij heeft diverse boeken geschreven over het Paleodieet. Volgens zijn filosofie is de mens afgedwaald van het oorspronkelijke voedings- en bewegingspatroon waardoor er op dit moment een ware epidemie van welvaartsziekten ontstaan is. Overgewicht, diabetes, gewrichtsklachten, darmklachten, chronische vermoeidheid en acné kunnen allemaal het gevolg zijn.

[thrive_leads id=’44924′]

Om terug te gaan naar een gezond lichaam zullen we (gedeeltelijk) terug moeten naar een voedings- en bewegingspatroon zoals dat in de oertijd gebruikelijk was.

In de oertijd, minstens 10.000 jaar geleden werden mensen gemiddeld minder oud dan in de 20e eeuw. Er zijn echter opgravingen gedaan van skeletten van zeer oude oermensen. Deze oermensen, de jagers-verzamelaars, hadden een gezond skelet. Opgravingen uit een later tijdperk laten skeletten zien met meer misvormde en zieke botten. Deze skeletten stammen uit de tijd van de agrariërs. Dit kan betekenen dat het voedings- en bewegingspatroon van een agrariër minder gunstig was dan dat van de jager-verzamelaar. Er is een gratis preview van ‘oergondisch genieten’ beschikbaar.

Oergezond het jaar door

Naast ‘Oergondisch Genieten’ is ook ‘Oergezond het jaar rond‘ een bestseller.  ‘Oergezond het jaar rond’ is een uniek boek waarbij aandacht gegeven wordt aan de twee belangrijkste aspecten die je zelf in de hand hebt om gezond te blijven; voeding en beweging. Het bevat voor elke week van het jaar een dagmenu op basis van oervoeding met een aantal oefeningen. Oervoeding gaat uit van de evolutionaire principes op het gebied van voeding en gezondheid. Dat betekent terug naar de oorsprong, terug naar hoe onze verre voorouders aten. Er is een gratis preview van het boek ‘oergezond het jaar door’ beschikbaar.

Oermens

De oermens verzamelde zelf zijn voedsel, niet met een karretje in de supermarkt, maar gewoon in de natuur. De hoeveelheid beweging die dat kostte is al voldoende voor een mens om gezond te blijven. Het voedsel dat hij vond bestond uit: groenten, fruit, vis, vlees, noten, zaden, eieren en (soms) wat honing.

De oermens at geen granen, suikers, zuivelproducten, peulvruchten, planten van de nachtschadefamilie (zoals tomaten, paprika en aardappelen) en zeker geen kunstmatige toevoegingen. De verandering in het voedselpatroon van de mens is de laatste eeuw in een stroomversnelling terecht gekomen. De mens is de laatste 40 jaar steeds meer snelle koolhydraten gaan eten zoals suikers, sappen, witte rijst en brood. Wanneer deze snelle koolhydraten niet gebruikt worden door de spieren ontstaat er een overschot aan energie. Dit overschot aan energie wordt dan als vet opgeslagen, als voorraad voor latere barre tijden. Als die barre tijden niet komen, kan er overgewicht ontstaan.

Oervoeding bevat weinig tot geen snelle koolhydraten. De oermens at geen croissantjes met chocopasta. De koolhydraten die toen wel gegeten werden zijn terug te vinden in fruit, knollen en wortels, maar ook in een klein beetje honing.

[quote_box_right]Omdat vetvrij.com is uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet en voeding mag ik je tijdelijk een gratis receptenboek aanbieden. Dit receptenboek bevat voldoende recepten voor een complete week Paleo.[/quote_box_right]

Daarnaast bevat oervoeding tevens weinig anti-nutriënten. Anti-nutriënten zijn stoffen die planten maken om zichzelf te beschermen tegen vraat van o.a. zoogdieren. Deze stoffen veroorzaken bij mensen darmklachten, zodat de mens de plant niet zal eten. De voor de mens mogelijk schadelijke anti-nutriënten vinden we in granen (gluten), peulvruchten en planten van de nachtschadefamilie.

Tot de nachtschadefamilie behoren onder meer de tomaten, de paprika en de aardappel. Planten van deze familie zijn afkomstig uit Zuid Amerika, de oermens is afkomstig uit Afrika. Wij zijn als mens simpelweg pas te kort in aanraking met deze plantenfamilie. Tomatenplanten zijn zeer giftig, net als onrijpe aardappelen, groene delen van tomaten en paprika’s. Naarmate de vrucht verder rijpt verdwijnt het gif, en worden deze “vruchten” eetbaar. Een rijpe rode tomaat kan daardoor over het algemeen weinig kwaad.

Peulvruchten zoals soja, maar ook de pinda, bevatten zeer veel anti-nutriënten. Dat is de reden dat deze voedingsmiddelen geen deel uit maken van oervoeding. Zuivelproducten worden pas 10.000 jaar door de mens gebruikt. Koemelk is uitermate geschikt voor kalfjes, net zoals moedermelk geschikt is voor baby’s . Het immuunsysteem van de mens heeft zich nog niet volledig aangepast aan het gebruik van koemelk. De evolutionaire aanpassing verloopt heel langzaam. Vandaar dat velen van ons koemelk nog niet goed kunnen verwerken. De oermens dronk geen melk en had, zoals blijkt uit opgravingen, sterke botten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de andere samenstelling van de voeding en meer beweging.

Oervoeding is van nature glutenvrij en koemelkvrij, en bovendien erg lekker Op de website oergezond.nu vind je een inkijkje in ons boek, met een flink aantal recepten om uit te proberen.

Dit is wat onze lezers zeggen

“Oergondisch genieten” belooft een gezondere geest in een gezonder lichaam en daarmee hebben de auteurs volgens mij niets teveel gezegd.

Dit boek is voor mij niet alleen een leidraad maar ook erg inspirerend. Een aanrader!

Dit is nu eens een boek wat eigenlijk iedereen in de keuken zou moeten hebben.

Dit is het boek waar we jaren naar verlangd hebben.

Wil je weer gezond worden, gezond blijven en gezond verouderen? Koop dan dit top kookboek met heerlijke recepten die leiden naar meer fitheid en gezondheid. Het beste kookboek in mijn boekenkast. De recepten zijn ontzettend lekker en makkelijk te maken. Een inspirerend boek!

Een superboek om ideeën op te doen en weer net even anders te koken dan je normaal doet.

Oergondisch genieten, Uitgeverij Oergezond. ISBN: 9789081772808 is te verkrijgen via bol.com en oergezond.nu

17 Reacties

 1. De afweer die ontstaat als men zich uitspreekt over het ongezonde voedingspatroon is elke keer enorm.
  Grootmoeder is oud en zegt ‘idyllische’ dingen. Gevarieerd eten? Dat betekent alles dus. Alsof oma alles weet…die heeft ook maar de industriële revolutie zich zien ontwikkelen met alle gevolgen vandien. Zij weet niet eens dat aardappelen uit Z-Amerika komen en dat die als bijgroente gegeten werden, om maar wat te noemen. Gevarieerd, dat is ook fast-food, gevarieerd snoep en snacks. Gezond verstand gebruiken zegt men ook wel. Wat is dat? Wie heeft dat? Wat bewijst dat je dat hebt en dat het klopt wat het verstand zegt?
  Genoeg wetenschappers die zich ermee bezighouden, dus te vinden op internet. Vind je het niks? Dan eet je smakelijk en volgens eigen normen gevarieerd door. Lijkt het je wat? Dan ga je ermee aan de slag.
  Het is geweldig dat je in ons land je eigen keuzes mag volgen, of je er nou ziek of juist beter van wordt. (Daar komt wel een kentering in: wie gaat al die zorgkosten betalen?)
  Met een oervoeding keuze doe je verder niemand kwaad. En als ervaringsdeskundige kan ik zeggen: Ik heb me nog nooit zó goed gevoeld! Slank (mt 34), fit, frisse uitstraling, scherpere zintuigen en een heldere geest. Gratis, door anders boodschappen te doen en anders te eten. En niet overal boos over worden scheelt ook een hoop. Zonder ‘ja maar…’ ;)
  Tammy (51)

  • Ik ben het eens met het feit dat er op dit moment wel veel tegenstand komt op de gezonde voeding.
   Wij eten al een tijd gezond nadat de praktijk heeft bewezen dat er zeker veel voordeel in te behalen is. Mijn dochter(add adhd) moeder van 2 kinderen heeft zelf haar voedingspatroon aangepast en het resultaat is verbluffend, ze kan weer een beetje normaal door de dag en soms genieten van dingen. Wat wel gezegd moet worden dat dik zijn niet altijd van eten komt. Mijn man is sinds 18 jaar in de ploegen en we eten o zo gezond maar hij valt niet af. geen mm. Ik vind het daarom dat men eens wat genuanceerder moet omgaan met dik zijn is te veel eten.
   Wetenschappelijk onderzoek geeft ook aan dat sommige dingen genetisch zijn. en de feiten niet zo makkelijk gesteld kunnen worden. neemt niet weg dat met gezond eten altijd goed is geen suiker en weinig tarwe

 2. Onbegrijpelijk dit!!! Waar is dit op gebaseerd?! Iemand heeft een theorie, schrijft een boek en dat is het?! Welke oermens is de beschreven oermens? De homo antecessor, homo erectus, homo sapiens en zo kun je maar doorgaan. Daarnaast is het helemaal niet zeker dat de eerste mens (homo-sapiens) uit Afrika komt. Het is maar een theorie. Er zijn ook theorieën die beschrijven dat de mens niet één oorsprong heeft, maar verspreid is ontstaan.

  Nog iets merkwaardigs is dat de mens die 200.000 geleden leefde (ik ga maar even uit van de homo sapiens, waarvan wordt gezegd dat die uit Afrika komen) een levensverwachting had van ongeveer 30 jaar. Ter vergelijking: de huidige levensverwachting in Nederland is 73 jaar.

  Daarnaast hebben we ook met een placebo-effect te maken. Als je iets verandert in je -in dit geval- voedingspatroon en gelooft dat het gaat werken, is de kans groot dat het ook gaat werken. Je kunt net zo goed geloven in dat naar de kerk gaan doet afvallen en, geloof het of niet, je zult het effect merken: je voelt je fitter en weegt minder.

  Conclusie: omdat iets oud is en idyllisch lijkt, wil het nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk werkt. En mensen, alstublieft, wees gewoon verstandig en eet ook verstandig. Oftewel, zoals grootmoeder zou zeggen: eet gevarieerd!

  • Lees je verder in.
   Er zijn nameijke wetenschappelijke studies die aangeven dat dit dieet over een brede linie positieve resultaten geeft.

 3. Ik ben vandaag begonnen om volgens de oerprincipes te eten. Ik ben erg benieuwd naar de reaktie van mijn lichaam in de loop van de tijd. Aangezien ik altijd veel vlees en vis eet spreken de recepten uit het boek me erg aan.
  Het kost wel meer bereidingstijd. Vooral de lunch heeft me vandaag 20 minuten gekost om te bereiden. Maar we gaan door en ik verwacht dat ik over een week wat sneller ben.
  Heeft iemand nog tips voor mij als beginner?

 4. Toch primitief dat er nog steeds dierlijk voedsel aan te pas moet komen, denk aan de schandalen die steeds terugkomen rond vlees en vis (laatst dus met zalm van Foppen). Denk aan de onprettige rituelen die in groten getale plaatsvinden in slachthuizen…., om een kleine greep te noemen. Om dit dus een fantastisch boek te noemen klinkt nogal misplaatst.

 5. @Guido, als ik jou was zou ik voor de biologische variant gaan en niet te veel.
  Beter voor jou en beter voor het beest!

 6. Wat een fantastisch boek, hier zat ik op te wachten, goeie informatie, goeie recepten met over het algemeen goed verkrijgbare ingredienten! Ik was al een eind op weg na Micheal Pollan’s uitspraak: “Eet niets wat je overgrootmoeder niet als eten zou herkennen” http://www.goodreads.com/author/quotes/2121.Michael_Pollan

  Dat leek me opeens (nou ja, niet opeens, veel gelezen over voeding e.d.) zo logisch. Dat we nog verder terug moeten is een “eye-opener”, gelukkig zijn de auteurs niet giga-streng in de leer ;).

  Elly Poll wordt in de colofon genoemd als een van de “receptenmaaksters”, nou Elly, die zijn helemaal top, dank je wel!!

  • Ik heb het boek en er staan toch echt maar 2 namen bij “auteurs” vermeld hoor. Elly Poll wordt nergens in het colofon genoemd.
   En er wordt ook gewezen op biologisch, diervriendelijk, duurzame visserij en matig zijn met vlees.

 7. heel interessant, maar hoe zit het met de kwaliteit van ons vlees (en vis)? Ik begrijp dat uit onderzoek blijkt dat het eten van mn vlees veel soorten van kanker en andere ziekten veroorzaakt…

  • @Guido, als ik jou was zou ik voor de biologische variant gaan en niet te veel.
   Beter voor jou en beter voor het beest!

 8. Jammer dat u slechts twee auteurs noemt, er zijn toch echt drie auteurs van dit boek!
  Vriendelijke groet,
  Elly Poll

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in