November is Pink Ribbon maand bij vetvrij.com

Per jaar komen er 12.500 nieuwe borstkankerpatiënten bij (1 op de 9 vrouwen krijgt borstkanker) en slechts bij 5% daarvan spelen erfelijke factoren een belangrijke rol. Deze maand zal vetvrij.com regelmatig aandacht besteden aan borstkanker en Pink Ribbon.


Borstkanker bij vrouwen, zowel jong als oud, is de meest voorkomende vorm van kanker. Het is bekend dat leefgewoonten van invloed kunnen zijn op het risico om borstkanker te krijgen. Dit betekent dat met een aanpassing van leefgewoonten, het risico op het krijgen van borstkanker kan worden verminderd. Een wijze van leven die borstkanker voorkomt, is er helaas niet. Wel is bekend dat je zelf iets kunt doen om het risico te verminderen! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 1000 tot 1500 gevallen van borstkanker per jaar in Nederland zouden kunnen worden voorkomen, als iedereen voldoende zou gaan bewegen.

Beweegredenen!

We weten allemaal dat beweging goed voor je is. Uit onderzoek is nu gebleken dat bewegen het risico op borstkanker vermindert. Dit heeft waarschijnlijk onder andere te maken met de oestrogeenspiegel in ons lichaam en het insulinegehalte in ons bloed.

  • Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon, dat essentieel is voor de ontwikkeling van onze vrouwelijke geslachtskenmerken. Maar een hoge oestrogeenspiegel kan ook een stimulerende werking hebben op de groei van tumorcellen. Beweging verlaagt deze hormoonspiegel.
  • Insuline is verantwoordelijk voor onze energiehuishouding. Een hoge insulinespiegel verhoogt ook het risico op borstkanker. Lichaamsbeweging beïnvloedt de efficiëntie van onze energiehuishouding en brengt dus zo onze insulinespiegel omlaag.

Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 20 tot 40 procent minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die heel weinig bewegen.

Bewegen, niet alleen ter voorkoming!

Voor (ex)borstkankerpatiënten is het ook goed om in beweging te zijn. Positieve bijwerkingen van meer bewegen zijn onder andere: minder vermoeidheid, meer energie, minder vaak misselijk van de behandelingen, een betere nachtrust en minder stress. Vrouwen die lichamelijk actief zijn hebben ook minder kans op borstkanker in de andere borst.

Bewegen doe je zo!

40% van de Nederlandse vrouwen beweegt onvoldoende, terwijl extra bewegen makkelijker is dan je denkt. Een actieve levensstijl hoeft helemaal niet alleen uit sport te bestaan, alleen al met een ‘stevige’ wandeling of tuinieren kun je de hoeveelheid beweging tijdens je dag uitbreiden. Meer is in dit geval natuurlijk altijd beter en meer beweging is eigenlijk heel eenvoudig in te passen in je dagelijks leven:

– neem de trap in plaats van de lift
– ga de kinderen lopend of op de fiets uit school halen
– maak een ommetje tijdens de lunchpauze of na het avondeten
– sluit je aan bij een Nordic walking-groepje
– doe de boodschappen zoveel mogelijk lopend of op de fiets
– was de auto voortaan zelf
– ga een middag tuinieren
– zoek een beweegmaatje, samen is vaak gezelliger dan alleen!

Hoe oud je ook bent, het is nooit te laat om met bewegen te beginnen. Wat een gezonde hoeveelheid beweging per dag is, is niet duidelijk en is onderwerp van verder wetenschappelijk onderzoek. Daarom wordt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen aangehouden. Deze norm is voor volwassenen vastgesteld op minimaal 5 dagen in de week 30 minuten per dag matig intensief bewegen.

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in