Oma’s Tips weer helemaal Top!

Onze oma’s die wisten het wel allemaal. Met handige trucjes hadden die overal een oplossing voor. Met opruimen vond ik het geweldige boekje van mijn oma met allerlei tips van afvallen tot koken en van kleding herstellen tot vlekken weg toveren. Zo handig! Daarom wil ik een aantal dingen met jullie delen en wellicht hebben jullie er wat aan. Ik beperk me wel tot de gezondheid en afvallen want als ik alles moet delen wordt het wel een erg lange column.

Afvallen in Oma’s tijd

Ook in oma’s tijd werd er gelijnd maar niet met de “moderne“ methoden maar op de manier hoe het moet, langzaam en verantwoord zodat het lichaam toch genoeg voedingsstoffen kreeg. Vroeger werd er veel op het land gewerkt dus er moest voldoende goede energie gegeten worden. De zoetigheden waren voor speciale dagen en vlaai, cake etc. werden nog zelf gebakken.

oma

Ook de groenten en fruit werden zelf in een moestuin verbouwd en vaak zonder bestrijdingsmiddelen en ook het koken werd allemaal zonder toevoegingen gedaan. In de huidige tijd hebben we minder beweging en heel veel kant en klaar voeding met een heleboel toevoegingen die we vroeger niet hadden en eigenlijk niet nodig hebben. Oma’s tip om gezond af te vallen is dan ook om gezond te eten, de witte melen en de suikers weg te laten en veel bewegen. Drink ook elke ochtend een glas gekookt water met citroensap dat brengt je stofwisseling op gang. Eet voldoende groenten en fruit maar denk ook eens aan noten en zaden. Zoals ik ook in mijn eerdere columns aangaf is afvallen met gezonde voeding het beste dieet.

Gezondheid in Welvaartstijd

In deze welvaartstijd is onze gezondheid toch wel een belangrijk punt. Overal lees je stukjes over hoe je wat nog meer kunt verbeteren om zo nog gezonder te worden. Denk aan alle vitaminepilletjes, weerstandskuurtjes en noem ze maar op. Allemaal duur voor je portemonnee en goed voor de fabrikant. Oma deed dat vroeger anders, ik herinner mij dat ik vroeger voor een terugkerende luchtweginfectie schapenvet en een wollen doek op mijn buik kreeg. Het stonk erg maar werkte wel. Brandnetelthee helpt om overtollig vocht af te drijven maar kan ook werken tegen hooikoorts.Knoflook is goed voor je cholesterol en bloedvaten. Heb je last van eczeem drink dan geitenmelk. Basilicum is goed tegen een opgeblazen gevoel. Bij een griep is het goed om appels op de nuchtere maag te eten. Zo zijn er nog heel veel tips.

Kruiden Tips uit Oma’s Tijd

Aangezien we in onze moderne keuken veelal wel met verse kruiden werken, wil ik een klein overzichtje geven van de meest gangbare kruiden en waar die goed voor kunnen zijn (let op bij serieuze klachten ten alle tijde een arts opzoeken, ik ben geen dokter).

Anijs voor je Darmen

Anijs, heerlijk door de warme melk staat bekend om de goede uitwerking op maag en darmen.

Basillicum werkt Zenuwversterkend

Basilicum is een zenuwversterkend middel. Teven is basilicum een prima middel tegen een opgeblazen gevoel. Basilicumthee kan meerdere keren per dag gedronken worden, om een optimaal effect te bewerkstelligen. Voor gerechten vormt basilicum een prima combinatie met tomaat of als pesto of als garnering bij een salade.

Dille voor Rust

Dille (ook venkel en kervel) heeft een kalmerende werking op de spieren en kan prima verwerkt worden in sauzen, salades en – in het bijzonder – visgerechten.

Sint Janskruid ondersteund Stofwisseling

Sint Janskruid is een kalmerend kruid maar ook wordt het veel gebruikt ter ondersteuning van de stofwisseling.

Bosbessen Wonderbessen

Bosbessen, kleine wonderbesjes vol antioxidanten werkt goed bij mond– en keelontstekingen. Helpt ook goed bij diarree, werkt ontstekingsremmend en is goed voor je huid.

Kamille Reinigen

Kamille en kamillethee hebben een kalmerende en reinigende werking. Ze worden onder meer aangewend ter bestrijding van maagklachten, ontstekingen aan neus en voorhoofd, alsmede bij keel- en kiespijn.

Salie voor je Luchtwegen

Salie wordt als kruid onder andere toegepast in de Italiaanse keuken. Het heeft een positieve werking op de luchtwegen, longen en darmen. Salie is sterk aromatisch, heeft een intense smaak.

Jeneverbessen tegen Kiespijn

Jeneverbessen werken onder andere tegen kiespijn en chronische migraine en bevorderen de maagwerking. Ze kunnen ook gebruikt worden als marinademiddel bij vlees of simpelweg door erop te kauwen. Je kunt er ook sap van maken.

Koriander voor je Maag

Koriander staat bekend om zijn gunstige werking op maag en darmen en wordt veelal aangetroffen in de Indische keuken, Mexicaanse keuken en in recepten uit het Midden Oosten. Koriander wordt vanouds gebruikt als medicijn.

Peterselie voor je Blaas

Peterselie is niet alleen een lekker en veelgebruikt kruid (zelfs de wortels zijn eetbaar!), maar vormt ook een uitstekend middel bij maag-, nier- en blaasklachten. Daarnaast stimuleert peterselie de stofwisseling. Bij een vieze smaak in je mond kun je ook op peterselie kauwen.

Lavendel Rustgevend

Lavendel, alom bekend als rustgever, maar verspreidt ook een heerlijke geur. Je kunt het als thee drinken voor je innerlijke rust en het werkt ook positief op je maag en darmstelsel. Ook gedroogd te gebruiken in decoratie.

Tijm tegen Infecties

Tijm is een uitstekend middel bij infecties in mond en keel. Ik gebruik het als een soort smaakversterker bij sauzen, roerbakgerechten, soepen en vlees.

Knoflook voor je Bloedvaten

Knoflook heeft een zuiverende werking op het bloed en stimuleert de bloedvaten, alsmede de bestrijding van ziektekiemen. Daarnaast werd knoflook, niet voor niets, al eeuwen geleden voorgeschreven aan patiënten met darmklachten. Goede en verse knoflook stinkt niet!

Mint Verwarmd

Mint staat bekend om zijn verwarmende werking en vormt tevens een kalmerend middel bij hoofdpijn, veroorzaakt door spanning en stress. Heerlijk als verse thee maar probeer het ook eens in je salade!

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op weg heb geholpen om op een gezonde manier kwaaltjes te bestrijden op oma’s wijze. En nogmaals bij twijfel altijd naar een arts! Heb jij nog leuke tips voor mij dan zijn die natuurlijk altijd welkom.

Groetjes,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in