Functies van omega-3 vetzuren

Dat omega-3 vetzuren gezond zijn is over het algemeen bekend. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is wetenschappelijk bewezen dat de omega-3 vetzuren Alfa-linoleenzuur, Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) goed zijn voor het cholesterolgehalte, het hart, de hersenen en het gezichtsvermogen. Maar omega-3 vetzuren doen meer! Met name EPA en DHA hebben heel veel functies in ons lichaam.

Enkele functies van omega-3 vetzuren zijn

  • Ze werken ontstekingsremmend in het lichaam. Hierdoor kunnen ze worden ingezet bij gewrichtsproblemen zoals artritis en artrose.
  • Ze dienen als grondstof voor lichaamseigen hormonen.
  • Ze zijn belangrijk voor een gezond cholesterolgehalte en een normale bloeddruk.
  • Ze helpen om huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis te verminderen.
  • Ze kunnen mentale problemen zoals ADHD, agressie, angststoornissen, concentratieproblemen en depressie verminderen.

Plantaardige en Dierlijke Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn te vinden in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Voorbeelden van plantaardige bronnen zijn bijvoorbeeld lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en walnoten. Dierlijke bronnen van omega-3 zijn o.a. vlees en vis. Met name vette vissoorten zoals zalm, paling, haring, makreel, ansjovis en sardines bevatten veel omega-3 vetzuren omdat vis zich voedt met krill en algen die rijk zijn omega-3 vetzuren.

Plantaardige bronnen van omega-3 bevatten voornamelijk het omega-3 vetzuur Alfa-linoleenzuur (ALA). ALA kan in het lichaam worden omgezet in EPA en DHA, mits daarvoor voldoende enzymen aanwezig zijn in het lichaam die zorgdragen voor deze omzetting. Beter is het om directe bronnen van EPA en DHA te nemen zoals vis of een Omega 3 visolie supplement, waardoor de omzetting van Alfa-linoleenzuur in EPA en DHA niet nodig is.

Visolie als supplement

Een visolie supplement is een makkelijke manier om het lichaam te voorzien van de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Er zijn vele soorten visolie supplementen verkrijgbaar. Let er bij het kopen van visolie op dat je een zuivere visolie koopt dat gecontroleerd is op het gehalte dioxines, PCB’s en zware metalen. Vis kan deze stoffen bevatten omdat het water in de zeeën vaak vervuild is waardoor deze giftige stoffen in de vis terecht komt. Dit is ook de reden waarom zwangere vrouwen tijdens deze zwangerschap bepaalde vissoorten niet mogen eten. Visolie supplementen van de betere merken zijn gezuiverd van deze gifstoffen. Ook het gehalte aan werkzame stoffen (omega-3 vetzuren) verschilt per product en merk. De meeste visolie supplementen bevatten per capsule 500 mg of 1000 mg visolie, waarvan 18% EPA en 12% DHA.

Van deze producten of merken moet je vaak 3 capsules per dag nemen. Sommige merken hebben een visolie met een hogere concentratie omega-3 vetzuren leverbaar. Ik werk in de winkel vaak met Visolie Gold van het merk Nutrivian. Deze visolie bevat 1000 mg visolie per capsule waarvan 50% EPA en 25% DHA.

Visolie Capsules van ACTION

Onlangs heet ACTION Visolie capsules toegevoegd aan haar assortiment. ook deze capsules bevatten een hoge concentratie omega-3.

Door deze concentratie is 1 capsule per dag voldoende om de dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Ook is deze visolie gecertificeerd met het Friend of the Sea logo dat staat voor duurzaamheid en garandeert dat deze visolie niet afkomstig is van overbeviste en vervuilde wateren. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op www.friendofthesea.org

Gezonde Groeten,

kirsten

1 reactie

  1. Wat is jouw mening met betrekking tot de waarde van omega-3 in het lichaam? En wat zijn de voordelen van een goede balans van je vetzuren?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in