De relatie tussen Omega Vetzuren en Afvallen

Omega vetzuren, daar hoor je veel over de laatste tijd. Fabrikanten zetten het zelfs in als nieuw marketingwapen: “Rijk aan Omega-3 vetzuren” zie je tegenwoordig veel als marketingkreet op steeds meer verpakkingen. Maar zijn deze vetzuren echt wel zo gezond? Wat is het verschil tussen omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren? Hebben we die vetzuren dagelijks nodig, zoals vaak wordt geclaimd? En zijn er producten die je in één keer alle omega vetzuren geven die je dagelijks nodig hebt?

Mijn naam is Cees Schouls, oprichter van Hennepweb.nl. Om maar meteen de laatste vraag te beantwoorden: ja er zijn producten die eenvoudig en precies de juiste hoeveelheden omega vetzuren leveren, in de juiste verhouding. Hennep – maar dat had je al geraden.

Maar ga nu niet in één keer enorme hoeveelheden hennep en hennepzaadolie eten. Het is verstandig om eerst te weten wat nu eigenlijk de rol is van al die vetzuren. In dit artikel vertel ik je alles wat ik weet over omega vetzuren:

  • Wat zijn omega vetzuren?
  • Waarom hebben veel mensen een tekort aan omega-3?
  • Hoe kun je de balans van omega vetzuren op een gezonde manier herstellen?

Omega vetzuren – wat is hun rol?

Alle organismen hebben vetten nodig. Ze slaan deze op om op een later moment om te zetten in energie. Het menselijk lichaam is zelf nauwelijks in staat om vetzuren aan te maken. Hierdoor moeten we de meeste van deze vetten binnen krijgen via onze voeding.

Vetten zijn onder andere te verdelen op basis van de verschillende vetzuren die erin zitten. Ook zijn ze te verdelen in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn weer onder te verdelen in enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren, afhankelijk van hoe deze aan elkaar gebonden zijn.

Vetzuren

Elk type vet bevat vetzuren in een bepaalde verhouding. Plantaardige oliën en vetten (zoals olijfolie) bevatten vooral enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Slechts een klein deel hiervan zijn verzadigde vetten (met uitzondering van kokosolie: een plantaardig olie die vooral verzadigde vetten bevat). Dierlijke oliën en vetten (zoals roomboter) bestaan vooral uit verzadigde vetten en bevatten heel weinig onverzadigde vetzuren.

Omega vetzuren zijn in drie categorieën te verdelen: omega-3, omega-6 en omega-9. Het zijn alle drie onverzadigde vetzuren elk met een unieke structuur. Omega-3 en omega-6 kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Omega-9 wél. hennepzaadjes

Het gevolg is dat we omega-3 en omega-6 uit onze voeding moeten halen. We noemen ze daarom essentiële vetzuren. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam.
Omega-3 heeft een belangrijke functie bij het reparatieproces van de cellen en draagt bij aan het verlagen van de kans op onder andere hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen en Alzheimer. Belangrijke bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in walnoten, vette vis en lijnzaad.

Omega-6 vetzuren zijn rijk aanwezig in veel plantaardige oliën. De twee beste bronnen van deze vetzuren zijn extra virgine olijfolie en hennepolie. Omega-6 vetzuren versterken het immuunsysteem en ondersteunen de hart- en bloedvaten. Omega-9 is de enige van deze drie vetzuren die door het lichaam wordt aangemaakt. Verder zijn omega-9 vetzuren te vinden in olijfolie en avocado’s. Omega-9 is belangrijk bij de productie van prostaglandine, die een gezonde bloedsamenstelling bevordert.

Omega vetzuren en hun balans

Omega-3, omega-6 en omega-9: ze zijn ongelofelijk belangrijk voor een vitaal leven. Minstens zo belangrijk is de verhouding waarin we ze binnenkrijgen. De wetenschap is er nog niet helemaal uit welke verhouding omega-3/6 optimaal is. Sommige opperen de verhouding 1:1 als superieur, andere zweren bij de verhouding 1:2 en hoger.

Uiteraard zijn ook andere factoren als leeftijd en geslacht van belang bij het bepalen van deze ratio. Wat erg opvallend is, is dat de meeste mensen hier in het westen, die met een typisch westers eetpatroon, enorm veel omega-6 vetzuren binnenkrijgen. Terwijl de hoeveelheid omega-3 vetzuren vrij gering is.

Het gevolg is dat de inname ratio 1:20 is en de wetenschap is het er over eens dat deze dis-balans veel gezondheidsrisico’s kan opleveren: een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, kanker en auto-immuunziekten.

Symptomen van een onjuiste balans zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Droge huid en haar
  • Verminderde alertheid
  • Gewichtstoename
  • Artritis
  • Depressie
  • Geheugenstoornissen

De rol van omega-9 vetzuren

De verhouding van omega-9 vetzuren lijkt ook een belangrijke rol te spelen. Als het lichaam een tekort heeft aan omega-3 of omega-6 probeert het dit te compenseren door omega-9 vetzuren aan te maken, waardoor de omega-3/6 balans nog meer verstoord raakt.

Leg je focus daarom op het verbeteren van de verhouding omega-3/6. Dan komt de hoeveelheid omega-9 ook automatisch beter in balans. Ik denk dat je het beste voedsel kunt eten dat rijk is aan omega-3 en minder rijk is aan omega-6.

Ik doe dit zelf nu enkele jaren door de inname van veel hennepzaad en hennepolie. Ik kom zo terug op de goede eigenschappen van deze bijzondere plant. Eerst nog wat anders over de vetzuren balans: als je niet minder omega-6 binnenkrijgt, haal je ook geen gezondheidsvoordelen uit omega-3. Zelfs niet als je enorm veel extra omega-3 superfoods consumeert. Die marketingclaim ‘Met extra omega-3’ slaat in die zin dan ook nergens op: je hebt er niks aan als je niet ook minder omega-6 binnenkrijgt.

Visolie is in deze effectief en eenvoudig. Het is rijk aan omega-3 maar het heeft ook twee grote nadelen. Veel vis is vergiftigd met kwik. Als alternatief kun je kiezen voor krillolie, gemaakt van krill uit de ongerepte poolzeeën. Maar ik zelf eet geen vlees en vis en voor mij is het daarom geen alternatief.

Ik heb het gevonden in hennepolie. Deze bevat veel omega-3 vetzuren en veel minder omega-6 dan vergelijkbare oliën als zonnebloemolie. Door de consumptie van omega-6 te verminderen en die van omega-3 te verhogen komt de verhouding van alle drie de omega-vetzuren vanzelf in balans. De te behalen gezondheidsvoordelen zijn enorm.

Hennep: een mooi cadeau van moeder natuur

  • Hennep is de beste bron van plantaardige eiwitten. Hennepzaden bestaan voor 35% uit volwaardige eiwitten met de 9 noodzakelijke aminozuren in de juiste verhouding. De zaden zijn zeer geschikt voor consumptie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja dat zwaar is om te verteren. En nog iets anders: voor soja moeten bossen worden gekapt en soja wordt genetisch gemanipuleerd. Daar houd ik niet van: je weet nooit wat daar van terecht komt.
  • Hennep zorgt voor een evenwichtige en goede bron van kwaliteitseiwitten, het helpt weefsel herstellen en dna van cellen te repareren
  • Hennep is een perfect alternatief voor vlees, soja en andere eiwitbronnen
  • Hennep bevat veel vitaminen en antioxidanten zoals Vitamine B en E, onder andere belangrijk voor de stofwisseling
  • De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) erkent officieel dat hennepolie de meest natuurlijke verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren bevat. Hierdoor wordt het gemakkelijk opgenomen door het lichaam.
  • Hennep is een zeldzame bron van GLA (gamma-linoleen zuur) dat ook in moedermelk wordt gevonden. Het helpt onder andere bij hydratie en soepelheid van de huid.

Hennep, hoe eet je dat?

De hele dag door hennepzaadjes eten en hennepolie naar binnen werken is dat realistisch? Ik heb in de loop van vele jaren allerlei recepten ontwikkeld op basis van hennep. Deze heb ik verzameld in het gratis e-book ‘Koken met hennep’ dat je op mijn website kunt downloaden.

Los van de olie en de zaadjes zijn er nog tal van alternatieven , zoals glutenvrij hennepmeel en hennepproteïnepoeder. Over die laatste wil ik nog wat extra informatie geven. Want in goede hennepproteïne zit geen suiker, geen wei (melkproduct), maar het bevat wel een hoog gehalte aan proteïne, alle 9 essentiële aminozuren maar ook enzymen en antioxidanten als vitamine E en lecithine (belangrijk voor een goede hersenfunctie).

Hennep bevat daarnaast ook meer dan 20 soorten mineralen (o.a. Magnesium, kalium, ijzer, en zink) en sporenelementen. Ook is het rijk aan alfa, beta en gamma globuline dat het immuunsysteem versterkt en helpt weefsel aan te maken en te repareren.

Tot slot

Ik ben zelf een enorme fan van hennep. Het vormt voor mij de basis voor mijn dagelijkse voeding en ik voel me daar uitstekend bij. Omdat hennep overal groeit, hoeven er geen (oer)bossen voor te worden gekapt zoals voor de kweek van soja.
Zodat je je ook in dat opzicht goed kunt voelen bij het eten van hennep.

Met vriendelijke groet,

 

cees-schools-naam

 

Auteursinformatie

Cees Schouls is oprichter van de websites Hennepweb.nl en Hennepenco.nl. Voor meer informatie over het eten van hennep en hennepproducten kun je contact opnemen via [email protected]

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in