Ondergewicht

Ondergewicht wil zeggen dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Voor mensen met ondergewicht kan het net zo moeilijk zijn om van hun ondergewicht af te komen als dat iemand overgewicht moet verliezen.

Ondergewicht is het best te verhelpen door eetpatronen en structuren aan te passen. Je vol proppen heeft geen zin. Voldoende eten en genoeg voedingsstoffen binnen krijgen is zeer belangrijk. Men kan wel gebruik maken van extra tussendoortjes.

Ondergewicht heeft meestal ook een oorzaak. Zo kan men ondergewicht krijgen door gebrek aan eetlust of misschien wel door een ziekte. We zien dit ook vaak terug onder de oudere bevolking en ziekte patiënten in het ziekenhuis. Daarnaast heb je ook mensen die gezond leven en niet aan kunnen komen en dus ook mager zijn. Bij deze mensen kan de leefwijze een rol spelen als oorzaak van ondergewicht. Men kan de tijd niet nemen om rustig te ontbijten of een lunch te nuttigen of slaan de warme maaltijd over. Ook depressie heeft te maken met ondergewicht. Het kan zijn dat iemand door depressiviteit geen fut meer heeft om te koken en boodschappen te doen, waardoor de trek in eten ook automatisch minder wordt.

Iemand met ondergewicht draagt enkele risico’s met zich mee. Zo kan het zijn dat iemand met ondergewicht zijn conditie kwijt raakt waardoor hij/ zij zich sneller moe en futloos gaat voelen. Bij mensen met ondergewicht is de kans groter dat ze botbreuken oplopen omdat een Body Mass Index lager dan 18 botontkalking (osteoporose) met zich mee kan brengen.

Om te kijken of iemand ondergewicht heeft kan men gebruik maken van de Body Mass Index (BMI). Een BMI lager dan 18,5 wil zeggen dat men ondergewicht heeft. Mocht dit het geval zijn dan is het raadzaam een deskundige in te schakelen (bijvoorbeeld uw huisarts) om te kijken wat de mogelijkheden zijn om weer in gewicht aan te komen.

Als je ondergewicht hebt wil dit niet zeggen dat je nu alleen maar vette producten moet gaan eten. Voor iemand met ondergewicht is het net zo belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen als iemand met normaal- of overgewicht. Voldoende eiwitten, vitamines en mineralen zijn van groot belang voor een gezonde eetpatroon en leefwijze.

Bij ondergewicht is het belangrijk de dagelijkse hoeveelheden van voeding aan te houden. Een calorieinname van 2300 Kcal. voor vrouwen en 2500 voor mannen is minimaal. Om bij mensen met ondergewicht het lichaamsgewicht te verhogen is het verstandig vaker een tussendoortje te nemen tussen de drie hoofdmaaltijden door. Ook is regelmaat net zoals ieder ander een belangrijk aspect in het beheren en aankomen van gewicht. Neem de tijd om te eten en doe dit niet gehaast. Eet je maaltijden rustig zodat het ook de tijd heeft om door je lichaam verwerkt te worden.

Het kan voorkomen dat u niet geplant gewicht verliest. Als u geen reden kunt vinden waarom u vermagerd en in gewicht afvalt is het raadzaam een arts hier naar te laten kijken. Een ziekte of aandoening kan dan namelijk de oorzaak zijn van het snelle gewichtsverlies (denk aan wormen in de darmen e.d.).

Anorexia nervosa en Boulimia zijn aandoeningen die een speciale behandeling vragen. Mocht dit het geval zijn is het raadzaam een deskundige in te schakelen.

1 reactie

  1. Het gaat nogal ver om pro ana een ‘dieet’ te noemen. Het is een ziekte, en zeker geen waaraan andere mensen een voorbeeld zouden moeten nemen. Het plaatsen van de pro ana tips vind ik dan ook ronduit schokkend.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in