In samenwerking met Unilever Corporate Research, Suikerstichting Nederland, Previtas, alle partners van Top Institute Food and Nutricion en het Institute of Preventie Medicide heeft de Universiteit van Maastricht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het toepassen van het proteïne dieet met gebruik van proteïne producten. Een verhoogde proteïne inname lijkt de hoogste adequate interventie om gewichtsbeheersing met succes af te ronden, aldus het onderzoek.
Inhoud van dit artikel
Afvallen zonder Honger
Een dieet wat ook een hoge hoeveelheid proteïnen bevat zorgt, naast een groter gewicht afname en een beter insuline gevoeligheid, ook voor andere (metabole) voordelen. Minder of weinig koolhydraten met hoofdzakelijk plantaardig proteïnen in een dieet verlaagt het totaal cholesterol en het (slechte) LDL- cholesterol aanzienlijk. Dit dieet verlaagt tevens de bloeddruk. Populair waren de proteïne diëten al in de zeventiger jaren. De werking was eenvoudig, snel, vermindert het hongergevoel, reduceert vet en werkt ook na andere diëten. De motivatie blijft, omdat deze diëten als medicatie worden ervaren. Ook al is er genoeg voorraad voedsel, er wordt minder gegeten en men heeft minder honger. Dit komt door de ketose waarin men zich bevindt door een dieet met veel proteïnen en weinig koolhydraten. Bij mensen met overgewicht en diabetes type 2 werkt een dieet met veel proteïne (33%) ondersteund door veel beweging zeer positief. Het resulteert in meer verlies van gewicht, meer verlies van vetmassa en meer verlies van middel omtrek. Dit in vergelijking met een dieet met weinig proteïne en veel koolhydraten. Een dieet waarbij men in ketose komt, kan ook goed bij gesport worden. Door het volgen van een dergelijk dieet was sporten goed en soms langer vol te houden, zakte de hartslag en verbruikte men minder zuurstof. Tevens bleven de glycogeen niveaus hetzelfde bij het volgen van dit dieet. En dit ondanks het verbruik van opgeslagen glycogeen tijdens sporten. Het blijkt dat het lichaam in ketose op een ander manier energie gebruikt.
Effectief Afvallen
In een ander onafhankelijk onderzoek werden diëten vergeleken van commerciële aanbieders met afslankprogramma’s onder begeleiding van diëtisten, verpleegkundigen of apothekers. Dit onderzoek geschiedde door wetenschappers van de Universiteit van Birmingham. Een aantal van 740 mannen en vrouwen met overgewicht namen deel aan 6 verschillende afslankprogramma’s in 17 huisartsenpraktijken. Een deel volgden een commercieel afslankprogramma, anderen kregen groepsbegeleiding van diëtisten en weer anderen kregen individuele begeleiding van een apotheker of verpleegkundige. Een controlegroep van 12 mensen moesten zelfstandig een fitnessprogramma volgen in de sportschool. Evaluatie was gepland bij 12 weken en 1 jaar. De eerste evaluatie na 12 weken gaf de beste resultaten bij de commerciële groep aan. De ander groepen die onder begeleiding stonden van een diëtist, apotheker of verpleegkundige scoorden lager: gemiddeld 3 kilogram minder gewichtverlies. Na 1 jaar was het resultaat tevens significant, waarbij wederom de afslankprogramma’s van de commerciële aanbieders de beste score hadden. De commerciële diëten zoals bijvoorbeeld TimFit of Dieet Pro zijn dus effectiever gebleken en ook bleken deze goedkoper. Mogelijk is gebrek aan ervaring met betrekking tot gewichtsmanagement bij diëtist, apotheker of verpleegkundige de reden. Daarbij was de conclusie, dat de wekelijkse begeleiding van deze commerciële programma’s een positief resultaat hadden op het volhouden tijdens het afvaltraject.
Zonder proteïnen geen leven
Rond het jaar 1800 ontdekten wetenschappers een toen onbekende klasse organische verbindingen. De twee wetenschappers Perutz en Kendrew kregen hiervoor zelfs de Nobelprijs voor de Scheikunde. Zij ontdekten in 1958 het eerste eiwitstructuur Myoglobine. De naam Proteïne, een afgeleidde uit het Grieks, werd voor het eerst door onderzoeker Berselius gebruikt in het jaar 1838 en betekent “van eerste orde”. Dit alles resulteerde tot nu toe in legio onderzoeken naar proteïnen en hun eigenschappen.
Eiwitten of Proteïnen
Anno 2014 is al heel veel bekend over deze grote klasse van biologische moleculen genaamd eiwitten of proteïnen, die op hun beurt weer bestaan uit ketens van aminozuren. Proteïnen hebben verscheidene functies die worden aangemaakt door organismen, zoals de mens.
Voorbeelden daarvan zijn bouwstoffen, afweerstoffen en enzymen. Deze proteïnen in voedsel zijn voor organismen essentieel. Vleeswaren, eieren, peulvruchten, vis, noten, zuivelproducten en gevogelte bevatten deze in voldoende mate. Wij mensen maken zelf onze lichaamseigen proteïnen aan. Hierbij gebruiken wij alle aminozuren die we uit ons voedsel halen. Als ons lichaam van enkele aminozuren te weinig heeft, maken wij deze door middel van synthese tevens zelf aan.
Echter, van de bekende 20 soorten kan een mens bij een tekort er 8 niet zelf aanmaken. Dat zijn de zogenaamde essentiële aminozuren:
- fenylalaline
- methionine
- threonine
- tryptofaan
- lysine
- valine
- leucine
- isoleucine
Een tekort aan essentiële aminozuren en dus een tekort aan proteïnen, kan leiden tot haaruitval, andere haarkleur, vermoeidheid, verstoring van de hormoonspiegel, lage lichaamstemperatuur en verlies van spiermassa, met alle gevolgen van dien. Bij extreem afgevallen mensen kan een tekort aan proteïnen zelfs dodelijke gevolgen hebben. Wanneer er teveel proteïnen zijn opgenomen, worden deze door ons lichaam als energie bron gebruikt.
Overdaad Schaadt
Omdat de proteïnen dan worden afgebroken, ontstaat er ureum (en dat is te ruiken). Overdaad schaadt, zo ook met proteïnen. Onze lever en nieren kunnen ontregeld raken, waardoor bijvoorbeeld nierfalen een gevolg kan zijn. Er zijn mensen die voor bepaalde proteïnen allergisch kunnen zijn, bijvoorbeeld caseïne uit melk of gluten uit graansoorten. Zelden is een mens allergisch voor meer dan een proteïne. De kwaliteit van proteïne kan men onder andere meten met de “biologische waarde”.
Indien er relatief veel essentiële aminozuren en in de juiste verhouding zoals in het menselijk lichaam voorkomen, is de biologische waarde hoog te noemen. Dierlijke proteïnen hebben in het algemeen een hogere biologische waarde dan plantaardige proteïnen. Een kippenei heeft een biologische waarde van 96% en wordt in het algemeen als maat aan gehouden. Echter, wei heeft door zijn meerderheid van het aantal vertakte aminozuren een hogere biologische waarde namelijk 104 %. Zoals eerder aan gegeven hebben proteïnen verschillende zeer belangrijke functies met betrekking tot bijna alle levensprocessen.
Gezond Leven
Je zou kunnen zeggen: zonder proteïne, geen (gezond) leven! Over gezondheid gesproken, het gebruik van proteïne en de hoeveelheid ervan zou afgestemd moeten worden op de levensfase waarin iemand zich bevindt. Denk aan een kind of puber in de groei (opbouw), iemand die boven gemiddelde fysieke arbeid verricht of regelmatig sport (herstel, opbouw). Wat te denken van oudere senioren (aftakelingsproces). In dit kader zou ik zeker willen noemen, mensen die een dieet volgen met betrekking tot gewichtsvermindering, en dan bedoel ik expliciet op een gezonde manier afvallen.
Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Het krachtige TimFit Afslankprogramma richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van TimFit echt iets voor jou!
Gebruik de kortingscode vetvrij en profiteer van 10% korting op het complete assortiment. (verloopt binnenkort)
Gezonde Groeten,
Ik ben zelf 4 weken geleden ook met het proteinedieet begonnen (goedkoopsteproteinedieet.nl = aan aanrader, niet duur EN lekker!) en ben ik 4 weken tijd nu 7 kilo afgevallen. Ik ben 1.74 en was 72 kilo en zit nu op 65 kilo. Gaat snel, meeste producten zijn erg lekker, goed vol te houden. Het gekke is dat je ook niet zo zin hebt te snacken ofzo. Er zitten al best lekkere producten tussen (chocolade repen, soort borrelnootjes en ze smaken echt goed!). aanrader dus!
Ik probeer al heel lang gewicht kwijt te raken.
Ben bijna 54 jr weeg 63 kg en 167 cm lang, en ben in de overgang. Wil weer op gewicht van 57 kg komen. Dit woog ik behalve tijdens zwangerschappen tot mijn 40e. Heb een glutenallergie eet dus geen tarweproducten. Soms 1 a 2 maal per week een vervangende pasta, glutenvrij. Verder veel fruit, iedere ochtend een fruitshake en voornamelijk groenten. Ik eet heel weinig maar verlies geen gewicht. Ik zwem 3 maal per week en werk zeker 3 maal per week in de tuin, 2 uur. Verder wandel ik regelmatig met de hond. Kunnen jullie mij helpen? En Sanne ik heb me ook al
ingeschreven op je gratis afval cursus. Ik wil echt heel graag afvallen, en ik woon in Italië.
Met hartelijke groet,
Olivia
Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg!
Connie
Beste Connie,
Goed dat je dochter actief met sport / fitness bezig is. Het is belangrijk om de juiste oefeningen uit te voeren onder goede begeleiding. Anders kan juist spieropbouw ontstaan waardoor ze zal aankomen in plaats van afvallen, of erger nog, overbelasting of blessures.
Wat de voeding betreft is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Let niet teveel op het aantal calorieen, maar meer op de hoeveelheden en de productkeuze. Vermijd verzadigde vetten en koolhydraten en kies voor eiwitrijke voeding. Desgewenst aangevuld met eiwitproducten die te vinden zijn in de Vitadis webshop.
Met vriendelijke groeten,
Humphrey
Mijn dochter is 18 jaar en is 1.67 meter en weegt 86 kilo. Dat is teveel en zij wil graag afvallen. Nu danst zij drie keer per week en 1x per week fitness. Kan het overgewicht liggen aan spieropbouw? Zij eet vrij weinig ongeveer 1000 kcal. Heb jij een idee wat zij het beste kan doen?